Αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 δεν χρειάζονται για τον γενικό πληθυσμό, γράφει στο Lancet ομάδα κορυφαίων ειδικών, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την πολιτική που έχει προαναγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η χορήγηση τρίτης δόσης δεν αποκλείεται να χρειαστεί στο μέλλον εφόσον υπάρξουν δεδομένα που τη δικαιολογούν, προς το παρόν όμως δείχνει απαραίτητη μόνο σε ειδικές ομάδες όπως οι ανοκατεσταλμένοι, κρίνει η συντακτική ομάδα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το άρθρο συντάσσεται έτσι με την επίσημη θέση του ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο η παραγωγή εμβολίων πρέπει να διατεθεί στις φτωχές χώρες για να μειώσει τα κρούσματα και να εμποδίσει την εμφάνιση νέων στελεχών.
Ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις δεν βλέπει προς το παρόν ούτε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται για μαζική χορήγηση αναμνηστικής δόσης το επόμενο διάστημα, εφόσον όμως δοθεί το πράσινο φως της FDA. Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι τα κρούσματα που καταγράφονται μεταξύ εμβολιασμένων είναι ένδειξη μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών και μια τρίτη θα βοηθούσε να ξαναχτιστεί ισχυρή ανοσία.
Αυτή είναι εξάλλου η τακτική που εφαρμόζει ήδη το Ισραήλ, μια χώρα που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και άλλες κυβερνήσεις.
«Οποιαδήποτε απόφαση για την ανάγκη ενισχυτικών δόσεων […] θα πρέπει να βασιστεί σε προσεκτικές αναλύσεις επαρκώς ελεγχόμενων κλινικών ή επιδημιολογικών δεδομένων, ή και τα δύο, τα οποία δείχνουν μια σταθερή και σημαντική μείωση της σοβαρής νόσου» γράφουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στο Lancet.
Η εκτίμηση της σχέσης οφέλους – ρίσκου θα πρέπει να εξετάζει τη μείωση των σοβαρών κρουσμάτων Covid-19 που θα αναμενόταν να προσφέρει η ενισχυτική δόση, καθώς και το πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι έναντι των στελεχών του ιού που επικρατούν αυτή την περίοδο.
Η συντακτική ομάδα αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένες ειδικές ομάδες, όπως οι ασθενείς με εξασθενημένη ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα ωφελούνταν από μια τρίτη δόση.
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Μάριον Γκρούμπερ, διευθύντρια του Γραφείου Έρευνας Εμβολίων της FDA και ο αναπληρωτής διευθυντής του ίδιου γραφείου Φιλ Κράουζε. Και οι δύο πρόκειται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους επόμενους μήνες, αναφέρει το Reuters.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τους κορυφαίους ειδικούς του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, Άνα-Μαρία Χενάο-Ρεστρέπο και Μάικ Ράιαν.
«Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές.