Δεν έχει τέλος το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη σηματοδοτώντας νέο ράλι ανατιμήσεων σε σειρά καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, από πρώτες ύλες μέχρι τρόφιμα. Οι τιμές του ηλεκτρικού πραγματοποίησαν νέο άλμα ξεπερνώντας τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 135 ευρώ ανά MWh. Μόνο στη Γερμανία η σημερινή τιμή ξεπέρασε ακόμη και τα 143 ευρώ ανά MWh σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Energy Live. Την ίδια στιγμή η «χρηματιστηριακή» τιμή αναφοράς στις τιμές του ρεύματος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το επόμενο έτος ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 100 ευρώ ανά MWh, όπως δείχνουν στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται ουσιαστικά για αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που ξεπερνούν φέτος το 60% σε όλη σχεδόν την Ευρώπη ακολουθώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις και στο φυσικό αέριο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές στην Ευρώπη διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 130 ευρώ ανά MWh
Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση κατά σχεδόν 10% μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Στην περίπτωση μάλιστα που ο φετινός χειμώνας αποδειχτεί βαρύς, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Το ράλι των τιμών στο ρεύμα που φέρνει επιπλέον σε πολύ δύσκολη θέση τις κυβερνήσεις, ειδικά σε χώρες που πλησιάζουν εκλογές -όπως στη Γερμανία- αλλά και όχι μόνο, αποδίδεται σε σειρά από τεχνητούς παράγοντες καθώς και σε παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία:
Την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ειδικά από τη Ρωσία, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Τη νέα ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου με το μπρεντ να βρίσκεται ξανά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Και τη μείωση των ανέμων που αναγκάζει χώρες με μεγάλα αιολικά πάρκα, από τη Βρετανία έως τη Γερμανία και τη Δανία, να αναζητούν αλλού τρόπους αύξησης παραγωγής. Η μείωση των ανέμων και η πτώση παραγωγής στα αιολικά πάρκα είναι ο νέος παράγοντας στην εξίσωση πίσω από το ράλι του ρεύματος.
Την ίδια στιγμή, η αναγκαστική για πολλές χώρες στροφή σε πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ρεύματος, όπως είναι το κάρβουνο, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές άνθρακα. Στο χρηματιστήριο ρύπων ICE Endex καταγράφονται ήδη αυξήσεις της τάξης του 90% στις τιμές αυτές.
Ο παράγοντας ρωσικό φυσικό αέριο
Οι τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ρεύματος, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφοντας ακόμη και τριπλασιασμό από τις αρχές του έτους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολιτική της Ρωσίας να μην ανοίγει πλήρως τις κάνουλες της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, παίζοντας σκληρό πόκερ ενόψει της επίσημης λειτουργίας του νέου αγωγού Nord Stream 2 σε λίγες εβδομάδες. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν από την πλευρά του αποδίδει το ράλι στο χωρίς κανέναν περιορισμό ελεύθερο σύστημα καθορισμού των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επικρίνοντας ουσιαστικά την Κομισιόν για την κατάσταση αυτή.
Καθοριστικός παράγοντας είναι ο νέος αγωγός που μόλις ολοκληρώθηκε, με το Κρεμλίνο να κρατά στα χέρια του τον άσσο που λέγεται Nord Stream 2, τη στιγμή που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και ΗΠΑ ανησυχούν και για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στα ενεργειακά δρώμενα της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ρωσία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Wall Street Journal δεν θέλησε να αυξήσει πρόσφατα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διαμέσου αγωγών από την Ουκρανία. Με τον Nord Stream 2 η Μόσχα αναμένεται να εξάγει πλέον φυσικό αέριο απευθείας προς τη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, χώρες με τις οποίες οι σχέσεις της Ρωσίας δεν είναι τόσο καλές.
Πηγή ot.gr