Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης στην κοινωνία και το 2022 άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την πορεία της οικονομίας, η οποία φαίνεται ότι έχει μία ‘επιθετική’ ανάπτυξη».
Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι το οικονομικό πακέτο, που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, θα συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση της όποιας ακρίβειας έρχεται μέσω των διεθνών ανατιμήσεων, όσο και σε αναπτυξιακούς στόχους, όπως «να στηρίξει επιχειρήσεις, να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να έχουμε μία ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη».
Και προσέθεσε: «Είδαμε στα στοιχεία που βγήκαν για το δεύτερο τρίμηνο, ότι η ελληνική οικονομία ήδη τρέχει με ρυθμούς υψηλότερους ως προς την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών φοροελαφρύνσεων, μειώσεων των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν εφαρμοστεί το προηγούμενο διάστημα. Άρα, είναι ένα πακέτο που βοηθάει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», όπως είπε.
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι κάθε επιπλέον μονάδα ανάπτυξης προσθέτει στην εθνική οικονομία επιπλέον 0,30% δημόσια έσοδα.
«Άρα, για μία μονάδα επιπλέον ανάπτυξης έχουμε 300 εκατ. ευρώ έσοδα, που είναι ένας πρόσθετος πόρος, ο οποίος μας επιτρέπει να ασκήσουμε πιο αναπτυξιακές αλλά και κοινωνικές πολιτικές», συμπλήρωσε.
Το μέτρο των 1.200 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους
Σχετικά με την επιδότηση των 1.200 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους – που εισέπραξε ειρωνικά σχόλια εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης – ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση είναι πως εντοπίζεται μια βαθιά στρέβλωση στην είσοδο των νέων στην αγορά της εργασίας, καθώς οι εργοδότες ζητούν προϋπηρεσία. «Γι’ αυτό δίνουμε κίνητρο και στον νέο και στον επιχειρηματία, ώστε ο νέος να απορρίψει μια πρόταση για ‘μαύρη εργασία’, αλλά και για να μείνει στην Ελλάδα», όπως είπε.
Διευκρίνισε ακόμη ότι κάθε τρεις μήνες θα δίνονται 300 ευρώ στους νέους εργαζόμενους. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος θα παίρνει αναλογικά 100 ευρώ παραπάνω στη μηνιαία αμοιβή του και το κράτος θα καλύπτει 100 ευρώ από το μη μισθολογικό κόστος του εργοδότη.
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε, επίσης, ότι τo μέτρο αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά με το μέτρο της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά το κράτος θα επιδοτεί το μη μισθολογικό κόστος για 150.000 θέσεις εργασίας.
«Μετά το εξάμηνο, επομένως, το κράτος θα στέκεται συμπαραστάτης, για να συνεχισθεί αυτή η απασχόληση», προσέθεσε.
Σε ερώτηση που δέχτηκε, κατά πόσον το μέτρο της επιδότησης των 1.200 ευρώ θα ισχύσει και για τους νέους που είχαν ήδη βρει δουλειά, αλλά την έχασαν, απάντησε αρνητικά, καθώς το μέτρο αφορά αποκλειστικά στους νέους 18-29 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία, διευκρίνισε ωστόσο ότι για την περίπτωση των νέων που έχασαν τη δουλειά τους, υπάρχει το μέτρο της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 θέσεις εργασίας, από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν βρίσκοντας νέα θέση εργασίας.
Οι πρόωρες εκλογές
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έχει κλείσει αυτή τη συζήτηση» και ότι λειτουργεί με απόλυτα θεσμικό τρόπο, ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε δουλειά μπροστά μας».
Τέλος, σχετικά με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής στη ΔΕΘ και το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι ο πρωθυπουργός διεκδικεί την αυτοδυναμία και από εκεί και πέρα όποιος στηρίζει την κυβερνητική ατζέντα, η πόρτα είναι ανοιχτή.
«Αυτή τη στιγμή, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, δυστυχώς, επιδιώκουν την αδράνεια», κατέληξε ο Άκης Σκέρτσος.