«Οι ‘εξαγγελίες’ του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους αποτελούν εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα από μία κυβέρνηση που έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για τους νέους.
Οι νέοι σήμερα βιώνουν «τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση 8ώρου, τη μείωση αποδοχών με απλήρωτη εργασία και αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις», επεσήμανε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Και προσέθεσε πως, με το νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση, «οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου, με αβεβαιότητα για το ύψος της σύνταξης που τελικά θα λάβουν, που εκτιμάται μειωμένη κατά 35%, ενώ εξαιτίας του υπέρογκου κόστους μετάβασης θα κληθούν να πληρώνουν τα επόμενα χρόνια διπλά, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού».
Επιπλέον, ανέφερε ότι χιλιάδες νέα παιδιά αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια «προς όφελος των κολλεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων κατάρτισης, ενώ η συνεχής αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους δεν στηρίζει τους νέους για να κάνουν οικογένεια».
«Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, με την εξαγγελία για το ‘πρώτο ένσημο’ και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων, άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα», υποστήριξε διευκρινίζοντας ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα, «χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».
Η κυβέρνηση της ΝΔ «αδιαφορεί για την ανεργία και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας», τόνισε επίσης η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «πριμοδοτεί την προσωρινή, φθηνή και μερική απασχόληση και δεν στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης με προοπτική».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι λύση «η ανακύκλωση της φθηνής ελαστικής εργασίας» και προσέθεσε ότι η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, «με την εντατικοποίηση της φθηνής εργασίας, υπολογίζεται ότι έχει ως συνέπεια 40.000 νέες θέσεις εργασίας λιγότερες».
Και αυτό, όπως τόνισε, σε μία περίοδο που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58,30%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 66,77% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, «ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι, καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο, δεν καταγράφονται από το σύστημα και δεν έχουν καμία στήριξη και ελπίδα επανένταξης στην αγορά εργασίας και το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ελάχιστες πιστώσεις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αποκλείει πλήρως τον δημόσιο τομέα από τις σχετικές δράσεις!».
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι ιδιαίτερα οι νέοι, κατέληξε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «απορρίπτουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειές τους και γνωρίζουν ότι εξυπηρετούν τους λίγους και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της προοπτικής της χώρας».