Αναμονή 1 ώρα, Προετοιμασία 30΄, Μαγείρεμα 15΄, Ψήσιμο 1 ώρα

 

ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ.)

700 γρ. γλυκοπατάτες, ακαθάριστες (αφού τις βράσουμε και τις καθαρίσουμε θα μας δώσουν περίπου 2 φλ. πουρέ)

2 αβγά

120 γρ. ζάχαρη

3 γρ. αλάτι (½ κ.γ.)

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

100 γρ. γάλα εβαπορέ

80 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο

110 γρ. μαύρη ζάχαρη

1 φλ. ψιλοκομμένο πεκάν (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε καρύδια)

Για τη ζύμη της τάρτας

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα

100 ml παγωμένο νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα (διαμέτρου 25 εκ.).

Σε μπολ, κατά προτίμηση από πολυμίξερ ή κανονικό μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Χτυπάμε με το φτερό, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν υγρή άμμος. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το παγωμένο νερό. Ρίχνουμε όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μια ομοιογενής μπάλα. Απλώνουμε τη ζύμη με τα δάκτυλα στην ταρτιέρα και το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Εναλλακτικά, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και το απλώνουμε έπειτα στην ταρτιέρα.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε πολλές φορές τη ζύμη και την ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου αρχίσει να ροδίζει. Οι τρύπες γίνονται ώστε να μη δημιουργηθούν φουσκάλες αέρος κατά το ψήσιμο. Σε αυτό βοηθάει (αν έχουμε ώρα) να την αφήσουμε απλωμένη στο ψυγείο, για 1 ώρα, προτού την ψήσουμε.

Για τη γέμιση: Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε πουρέ με ένα πιρούνι. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά.  Ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τζίντζερ και το μπαχάρι. Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα στην προψημένη τάρτα. Ψήνουμε στον ζεστό φούρνο για 30-35 λεπτά έως ότου αν βυθίζουμε στη γέμιση ένα λεπτό μαχαιράκι να βγαίνει στεγνό. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και τα πεκάν. Ρίχνουμε με το κουτάλι το μείγμα σε όλη την επιφάνειά του γλυκού. Το βάζουμε στον φούρνο στο γκριλ ώσπου να αρχίζει να αφρίζει από το κάψιμο, για περίπου 10 λεπτά, οπότε και το αποσύρουμε από τη φωτιά.