Χαρούμενα είναι τα περισσότερα παιδιά, μετά τον περσινό αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω κορωνοϊού και καραντίνας, που επιστρέφουν στα σχολεία και θα δουν τους συμμαθητές τους από κοντά – και όχι μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους.
Ωστόσο, το φετινό «κουδούνι», που χτυπάει το πρωί θα είναι διαφορετικό. Μπορεί η δια ζώσης εκπαίδευση να παίρνει πια τη θέση της «άχαρης» τηλεκπαίδευσης, υπάρχει όμως μία σειρά αυστηρών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμόζουν και τα παιδιά, προκειμένου να είναι ασφαλής η είσοδος και, κυρίως, η παραμονή τους στις σχολικές τάξεις.
Κατ’ αρχήν, πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία στις 8:15 το πρωί και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας χρονιάς ανά θρανίο και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.
Τα μέτρα
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), με ευθύνη και κόστος δικό τους.
Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να γίνει σήμερα, Κυριακή, ή το πρωί της Δευτέρας 13 του μηνός, πριν το σχολείο.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων.
– Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ – τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
– Δύο αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Σχολική κάρτα
Κατά τα λοιπά, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στο χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων, είτε μέσω ανακοινώσεών τους στους δικτυακούς τόπους τους, είτε μέσω mail, έχουν ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και το πώς θα πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές στις τάξεις.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα, που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.
Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Βεβαίωση self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν, εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Βήμα-βήμα η διαδικασία για τη σχολική κάρτα
Για την έκδοση της σχολικής κάρτας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο για τη δήλωση αυτοδιαγνωστικών τεστ COVID-19 – Self tests ΕΔΩ
Στη συνέχεια, κάνετε εισαγωγή με τους κωδικούς taxisnet.
Έπειτα επιλέγετε: Σχολική κάρτα για COVID-19
Συμπληρώνετε τα πεδία και εκτυπώνετε.
Διαφορετικά, μπορείτε να εκτυπώσετε ΕΔΩ την σχολική κάρτα και να την συμπληρώσετε χειρόγραφα.
Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό των παιδιών
Στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 ετών και άνω, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, πιστεύω σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε ξεκάθαρα πρωτόκολλα, αλλά δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά. Κάνω έκκληση στους γονείς. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια. Αυτό είναι το 18ο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απηύθυνε έκκληση «σε γονείς, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά να εμβολιαστούν».
ΣΥΡΙΖΑ: «Χειρότερη και πιο επικίνδυνη η κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης»
«Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα και, με ευθύνη της κυβέρνησης, η κατάσταση είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη για τους μαθητές και την ίδια την πορεία της πανδημίας», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το «πιο επικίνδυνο απ’ όλα» είναι ότι «με απόφαση της κ. Κεραμέως ένα σχολικό τμήμα θα κλείνει λόγω κοροναϊού μόνο εάν αρρωσταίνει το 50+1 των μαθητών, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν δεκαπέντε παιδιά έχουν νοσήσει, τότε η διασπορά του ιού μπορεί να αφορά πάνω από 150 άτομα συνολικά».
ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων»
«Και εφέτος η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει τα σχολεία απροστάτευτα. Δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή λειτουργία τους. Με προχειρότητα κινείται στις ήδη πλήρως αποτυχημένες πολιτικές της. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε χρόνο με κλειστά σχολεία και με τους μαθητές σε εγκατάλειψη», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι εμβολιασμοί των μαθητών δεν έχουν προχωρήσει. Και ενώ οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι αρκετά απαισιόδοξες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια, σε μακάρια αυταρέσκεια».
ΚΚΕ: «Πρωτόκολλα-λάστιχο» από κυβέρνηση και ΕΕ – Πάει το θέμα στη Κομισιόν
«Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα λάστιχα ΕΕ και κυβέρνησης της ΝΔ», ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, το ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση «για την απουσία ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς ανοίγματος των σχολίων και τόνισε: «Αυτό που όλες και όλοι -εκτός της κυβέρνησης- θέλουν, είναι να μην υπάρξει άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά, τα παιδιά να μην «κολλούν» στις οθόνες και να μη μεγαλώνει το άδικο μορφωτικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους μαθητές. Ωστόσο, αυτό που όλες και όλοι βλέπουν, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν με πρωτόκολλα-λάστιχο, που δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε να προστατευτεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών».
Φόβοι ειδικών για κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων – Υγειονομικός συναγερμός
Εντείνονται οι φόβοι ότι με τον αγιασμό και τον συγχρωτισμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, θα αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού στον ανήλικο πληθυσμό, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πίεση φέτος να μετατοπιστεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίζει πού εδράζεται η ανησυχία: «Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους, το ποσοστό των παιδιών και εφήβων έως 17 ετών αποτελούσαν το 7% του συνόλου των κρουσμάτων. Όμως, μόλις τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε σχεδόν 16% και τον Αύγουστο στο 20%».
Η «μετάφραση» των ποσοστών αυτών σε απόλυτο αριθμό αποκαλύπτει την επέλαση του στελέχους Δέλτα στον ανήλικο πληθυσμό: «Τους πρώτους 15 μήνες της πανδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά άγγιξαν τις 3.000. Το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τις 28.000».
Ο καθηγητής δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, όταν η συζήτηση στρέφεται στις προβλέψεις που σχετίζονται με την επαναλειτουργία των σχολείων. «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους πιθανόν να φτάσει και στο 30% επί του συνόλου. Συνεπώς, είναι μείζονος σημασίας οι γονείς μαθητών 12 ετών και άνω να εμπιστευτούν τα εμβόλια».
Γυμνάσια και Λύκεια
Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειωθεί πως οι παιδίατροι – οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως τους εμβολιασμούς (και) στα ιατρεία τους – εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των εμβολιασμών στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
Πιο συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα παιδιά του λυκείου έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μαθητές του γυμνασίου δεν ξεπερνά το 14%.
Ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφεται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού.
Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Ο προβληματισμός, εντούτοις, είναι μεγαλύτερος για τις τάξεις των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, δεδομένου ότι σε αυτές δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός «τείχους ανοσίας» μέσω του εμβολιασμού: «Είναι διαπιστωμένο ότι το ιικό φορτίο μειώνεται σημαντικά σε κλειστούς χώρους, όταν αερίζονται. Συνεπώς, εκτός από τη χρήση μάσκας, οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές, δεδομένου ότι έως και τα Χριστούγεννα έχουμε καλό καιρό», σημειώνει ο ειδικός, σπεύδοντας να προσθέσει πως «δεν θα ήθελα να δω πάλι να κλείνουν τα σχολεία».
Προειδοποιεί, ωστόσο, πως από τα παιδιά που θα μολυνθούν, «αναμένεται το 2% να νοσήσει βαριά, χρήζοντας νοσηλεία. Κάποια από αυτά θα μπουν στην Εντατική και ορισμένα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν».
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Μητρώου ασθενών με Covid-19, από την έναρξη της πανδημίας και έως τον Ιούλιο, νοσηλεύτηκαν στη χώρα μας 230 έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών. Και παρότι η θνητότητα είναι πολύ χαμηλή, ωστόσο, δεν είναι μηδενική, αφού έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι εφήβων.
Να τηρήσουμε τα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση και καθώς το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, έχει δημιουργήσει ένα σφιχτό πλαίσιο κανόνων που χωρίζεται σε δύο βασικούς άξονες – μέτρα ατομικής προστασίας και testing – είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η πανδημία εντός των σχολικών αιθουσών.
«Το ζητούμενο είναι πώς θα συμπεριφερθούν τα παιδιά, δεδομένου ότι μικροί και μεγάλοι είναι πλέον εξοικειωμένοι με τον ιό, με αποτέλεσμα να έχουν χαλαρώσει τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χρήση μάσκας – ακόμη και σε μεγαλύτερους, εμβολιασμένους μαθητές – κρίνεται αναγκαία», τονίζει η παιδίατρος, επιστημονική συνεργάτιδα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Παρδάλη.
Ιδίως, δε, εάν συνυπολογίσει κανείς ότι, βάσει νέας έρευνας που βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης, το 13% των μαθητών θα… διασταυρωθεί με τον ιό, ακόμη και με τη χρήση μάσκας και εβδομαδιαίου τεστ. «Χωρίς να υπάρχει επίσημη οδηγία, σαφέστατα οι χειρουργικές μάσκες προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αρκεί το μέγεθός τους να είναι κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών», σημειώνει η ίδια.
Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι σημαντική για έναν επιπλέον λόγο: «Είναι κρίσιμο να μη δούμε να αυξάνονται σημαντικά οι νοσηλείες μικρών ασθενών, αφενός για τη διαφύλαξη της ίδιας της υγείας τους και αφετέρου για τη σωστή διαχείριση και νοσηλεία περιστατικών πλην Covid».
Για το λόγο αυτό, ήδη το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση των μικρών ασθενών, κατά το πρότυπο των γενικών κλινικών που παραχωρούνται για τις ανάγκες του Covid στους ενήλικους ασθενείς.
Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων έπειτα από τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.