Να σηματοδοτήσει μια νέα πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση με την ομιλία του στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η καθιερωμένη ομιλία του αναμένεται να έχει σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο με βασικό σύνθημα ότι «Η Ελλάδα αλλάζει».
Είναι σαφές πως σε αντίθεση με την περσινή ΔΕΘ, όπου η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εστιασμένη στα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα προτάγματα της φετινής είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις.
Εν είδει συνοπτικής ανασκόπησης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι αν και η κυβέρνηση του διαχειρίζονταν κρίσεις τους 19 από τους 26 συνολικά μήνες της έως τώρα διακυβέρνησης, «ο απολογισμός είναι θετικός».
Εκπλήξεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν ακόμη και ως προς την χωροταξία των παρισταμένων στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες το κέντρο βάρους της πρωθυπουργικής ομιλίας θα είναι εστιασμένο στους νέους, κάτι, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στο σκηνικό, που θα στηθεί στο Βελλίδειο, μιας και στις πρώτες δύο γραμμές καθισμάτων θα βρίσκονται νέοι και όχι ως είθισται, υπουργοί και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.
Σε τρεις άξονες η ομιλία του πρωθυπουργού
Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας θα αφορά μειώσεις αρκετών φόρων που επιβλήθηκαν την περίοδο των μνημονίων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιτρέπουν μια τέτοια επιλογή.
Με αυτή τη δέσμη των εξαγγελιών, στόχος του πρωθυπουργού είναι να σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας προς αναπτυξιακή κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι οι εξής:
- Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα
- Η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και από το 22% στο 20% για το 2023.
- Επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
- Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
- Κίνητρα για συγχωνεύσεις, που θα οδηγούν σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και κατά 50%.
- Επέκταση του «ΓΕΦΥΡΑ 1» για 3 μήνες για τους ήδη ενταγμένους στο πρόγραμμα.
Η δεύτερη δέσμη των οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα σχετίζεται με το βασικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι άλλο από το τσουνάμι ακρίβειας και την έκρηξη των τιμών που πλήττουν την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών νοικοκυριών. Αναλυτικότερα, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για τις ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά αγαθά του καλαθιού της νοικοκυράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα κινηθούν στα εξής μέτρα:
Για τις ανατιμήσεις-φωτιά
- Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ, 13% ,στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και αλλά και το τουριστικό πακέτο
- Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ
- Διεύρυνση των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ
- Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης
Ωστόσο, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης κλπ) οδήγησαν -αναφέρουν οι πληροφορίες- το οικονομικό επιτελείο στη λήψη απόφασης που θα εξαγγείλει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα οριζόντιο μέτρο που θα ελαφρύνει τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα από το βάρος του κόστους στην ενέργεια.
Οι εξαγγελίες για τους νέους
Ο τρίτος άξονας των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά τους νέους με την παροχή κινήτρων για δουλειά αλλά και την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω προγραμμάτων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό τον άξονα των εξαγγελιών θα υπάρξουν μέτρα έκπληξη. Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει πρόγραμμα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας με επιδότηση της επιχείρησης μέσω ενός ποσού εφάπαξ που θα ξεπερνά τα 1000 ευρώ.
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:
- Προγράμματα κατάρτισης για την αγορά εργασίας
- Πόροι μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για την ένταξη περισσότερων νέων στην αγορά εργασίας
- Επιδότηση για start-up επιχειρήσεις