Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι απαντήσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα είναι τρεις:
- Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.
- Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. «Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
- Τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού, όπως οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μέσω της ίδρυσης ταμείου ενεργειακής μετάβασης, να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά πάνω από 2 εύρω στα τιμολόγια ρεύματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση αυτή δεν αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά το σύνολο του πληθυσμού. «Εκεί θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση την οποία παραχωρεί η ίδια η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος».
Για παράδειγμα, όπως είπε, «το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 – 600 κιλοβατώρες, όσα δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα. Αν δεν συνέβαινε αυτή η παρέμβαση, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν επιπλέον από 20-44 ευρώ».
Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους και, αν χρειαστεί, θα επεκταθεί. «Θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και θα αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».