Για τις πιο πρόσφατες μελέτες για τα εμβόλια απέναντι στον κοροναϊό μίλησε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεωργία Γκούλα. «Από το πρώτο δείγμα που ανιχνεύθηκε στο εργαστήριό μας στην Θεσσαλονίκη, είδαμε πάρα πολλά πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί σε άλλους αναπνευστικούς ιούς», σημείωσε η καθηγήτρια.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει και αυτό είναι κάτι που μας έχει εκπλήξει με αυτόν τον ιό, ότι τα ποσοστά ανοσίας από την εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ πιο καλά σε σχέση με της φυσικής ανοσίας, αν δηλαδή μολυνθούμε και αποκτήσουμε αντισώματα. Επομένως δεν ισχύει αυτό που λένε, ότι προτιμώ να νοσήσω και να αποκτήσω φυσική ανοσία από το να εμβολιαστώ, γιατί βλέπουμε και τις περιπτώσεις της βαριάς νόσησης σε μεγάλες ηλικίες αλλά και σε μικρότερες πλέον».
Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς παγκοσμίως
H Γεωργία Γκούλα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης σε παγκόσμιο επίπεδο και πώς αυτό επηρεάζει την πορεία της πανδημίας.
Οι χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά αποτελούν εργοστάσια μεταλλάξεων, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες οι μεταλλάξεις για τις οποίες μιλάμε καθημερινά, έχουν προέλθει από τη Μεγάλη Βρετανία πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός εκεί, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, από την οποία προέρχεται και το στέλεχος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, όπως και άλλες περιοχές, όπου ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος πολλαπλασιασμού.
«Όταν δεν υπάρχει μια ασπίδα, κάτι να εμποδίσει τον ιό να αλλάξει όπως το εμβόλιο, ο ιός που ξέρουμε από την πρώτη στιγμή που ανιχνεύτηκε ότι αλλάζει, ακολουθεί πια τον φυσικό του δρόμο. Να αλλάζει πρόσωπα και να μεταλλάσσεται. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού, δεν μπορούμε να βάλουμε δυστυχώς σύνορα σε έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω του αέρα».
Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος
Στόχος των Διεθνών Οργανισμών θα πρέπει να είναι και είναι, να αυξηθούν πάρα πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού και σε άλλες χώρες. «Εμείς εδώ συζητάμε το αν θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε το εμβόλιο, το οποίο μας προσφέρεται δωρεάν και μιλάμε για χώρες όπου παρακαλούν για εμβόλια και πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκούλα.
Έχουμε έναν ιό ο οποίος αλλάζει, αυτό είναι δεδομένο και θα συνεχίσει. Ο ρυθμός και ο τρόπος που θα αλλάξει εξαρτάται από το κατά πόσο μπορούμε να τον σταματήσουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει ακόμα και εύκολα σε ολόκληρο τον κόσμο. Άρα το τι θα κάνει ο ιός στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το πώς θα εξελιχθεί ο ιός στην Αφρική, για παράδειγμα. Επομένως, είναι πολύ σημαντική η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, όσο είναι δυνατόν γιατί και πρακτικά δεν είναι εύκολο, για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα στοπ στις παραλλαγές του ιού.