Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τα Χανιά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην Κρήτη για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.
Με αφορμή την επίσκεψή του, ο κ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στο στούντιο του ZARPA RADIO 89.6 και συζήτησε με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Παππά για τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε φυσικά η πολιτική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον ίδιο πάντως να αρνείται να βάλει στο «τραπέζι» το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εν μέσω πανδημίας οι προτεραιότητες του κράτους πρέπει να είναι διαφορετικές.
«Με αυτή την υγειονομική συνθήκη δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, με περιοδείες, συγκεντρώσεις κομμάτων κ.λπ. Το αγαθό της δημόσιας υγείας είναι πάνω από αυτά. Δεν είναι ώρα για εκλογές, είναι ώρα για ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξη της κοινωνίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Θεωρώ ότι το 2022 θα είναι προεκλογική χρονιά. Όμως δεν στέκει να λες ότι θες να γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημίας.
Πώς σχολίασε τις δημοσκοπήσεις
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις που επιμένουν να δείχνουν την διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω από το 10%, στάθηκε σε ένα απλό γεγονός, ότι μεγάλο μέρος του κόσμου, ειδικά των νεαρότερων, δεν έχουν καν… σταθερό τηλέφωνο σπίτι τους, ενώ επισήμανε ότι ακόμα και στις εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε, οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν αρκετά χαμηλότερα:
«Στις εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%, δεν υπήρχε δημοσκόπηση που να του έδωσε πάνω από 26%. Πολύς κόσμος δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ στηρίζονται αποκλειστικά στην τηλεφωνική έρευνα με σταθερό τηλέφωνο, όπου αντικειμενικά περιορίζεις το κοινό που απευθύνεσαι. Εγώ δεν έχω σταθερό στο σπίτι μου, ούτε ξέρω κανένα φίλο μου που να έχει.
Στις εκλογές που έγιναν, η ΝΔ κατάφερε να φτιάξει ένα αφήγημα που ήταν πιο ισχυρό από το δικό μας. Στις εκλογές του ’19 έβλεπες ένα ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το ’15. Έπρεπε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι δεν πετύχαμε και τι έπρεπε να αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε αυτό καλύτερα. Νομίζω ότι μεγάλο κομμάτι του κόσμου που επέλεξε να απέχει το ’19 “γυρίζει” πλέον».
Ακόμη, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, στην περίπτωση των ιδιωτικών κολλεγίων, αφήνοντας εκτός χιλιάδες μαθητές αφού δεν «άξιζαν» να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια. «Η κυβέρνηση λέει “δεν μπορείς να μπεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όμως μπορείς να πάρεις ένα ισότιμο από ιδιωτικό κολέγιο”.
Πολύς κόσμος νευρίασε με αυτό, αφού είδε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να στηρίξει συμφέροντα, είτε πρόκειται για ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο φόβος και η ανασφάλεια έχει επανέλθει στον κόσμο και η κυβέρνηση μαζεύει δυσαρέσκεια».
Για τον κοροναϊό
Αναφορικά με την πανδημία, διαμαρτυρήθηκε για την απουσία ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις για την διαχείριση της κατάστασης εν όψει του απειλητικού χειμώνα: «Έχουμε να κάνουμε με μία καινούρια μετάλλαξη που οι ειδικοί λένε ότι είναι ιδιαίτερα επιθετική και στα παιδιά. Η κυβέρνηση ανοίγει τμήματα που έχουν 26-27 μαθητές. Αυτό που μπορεί να κάνει για γυμνάσιο και λύκειο είναι να πάει πρωί-απόγευμα, λόγω της έλλειψης αιθουσών.
Δεν είναι πολύ καλή λύση, όμως είναι καλύτερο να σπάσεις τα τμήματα από το να βάζεις τόσα πολλά παιδιά μαζί. Επίσης, είναι εγκληματικό να κλείνει η τάξη όταν υπάρχουν 50+ κρούσματα. Ένα σχολείο δηλαδή μπορεί να έχει 70 κρούσματα και να μην κλείνει; Αυτό είναι εγκληματικό. Ελπίζω έστω και τώρα ότι δεν γίνεται να ανοίξουμε τα σχολεία με αυτά τα πρωτόκολλα. Θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά».
Χρειάζεται διαφάνεια
Ακόμη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να οδηγήσει τον κόσμο σε ανασφάλεια σχετικά με τον εμβολιασμό, με πολλούς Έλληνες να χάνουν μέχρι και την εμπιστοσύνη τους στους επιστήμονες: «Ο ΠΟΥ έλεγε ότι χρειάζεται διαφάνεια, ώστε ο κόσμος να είναι πλήρως ενημερωμένος για τα ζητήματα του κορονοϊού, όμως η ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να είναι κρυφές. Έσπασε πλέον η εμπιστοσύνη των πολιτών και στην επιτροπή και στην πολιτεία και στην επιστήμη.
Το 27% των συμπολιτών μας άνω των 80 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Άλλες χώρες σε αυτή την κατηγορία είναι πάνω από 95% εμβολιασμένες. Υπάρχει επίσης μεγάλη καθυστέρηση με τις κινητές μονάδες εμβολιασμών».
Για τα lockdown
Τέλος, έκανε έναν απολογισμό των lockdown, σχολιάζοντας ότι μένοντας σπίτι, ο κόσμος έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί για την πανδημία. Η κυβέρνηση δεν τον αξιοποίησε και μετά το πρώτο κύμα, που είχε λίγες εκατοντάδες θανάτους, έφυγαν από τη ζωή πάνω από 13.000 συμπολίτες μας:
«Τον Μάιο του ’21 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, ενώ πια ξεκινάμε ένα φθινόπωρο με πάνω από 300 διασωληνωμένους. Η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τη λέξη “νίκη” για την πανδημία ήταν πέρσι το Μάιο. Και ποτέ δεν προετοιμαστήκαμε για το δεύτερο κύμα.
Πάνω από 13.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή του από τον Οκτώβριο και μετά. Είχαμε το πλεονέκτημα ότι κλείσαμε νωρίς, ενώ η κυβέρνηση πήρε από τον κόσμο που κλείστηκε μέσα τον χρόνο να προετοιμαστεί. Η κυβέρνηση τον σπατάλησε, αφού δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν έκανε αλλαγές στα σχολεία, δεν έγιναν έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Ανάγκασαν τον κόσμο να κρύβει ότι δεν νιώθει καλά, επειδή θα δούλευε… απλήρωτες υπερωρίες για τις ώρες που θα έχανε από τη δουλειά».