Τα νέα για την ανάπτυξη είναι καλά.
Φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με δυναμισμό και πλέον μπορούν να γίνουν προβλέψεις για μια χρονιά που θα κλείσει με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να αφήσει πίσω της τις επιπτώσεις από την ύφεση της πανδημίας πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά.
Ακόμη περισσότερο σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε σε μια τροχιά οικονομικής ανάκαμψης που επιτέλους να σηματοδοτεί την έξοδο από την οδυνηρή συνθήκη της δεκαετίας του 2010.
Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία δεν είναι ποτέ μόνο οι οικονομικοί δείκτες.
Είναι και η κοινωνία και τελικά το ερώτημα είναι: ποια ανάπτυξη και προς όφελος ποιου;
Για παράδειγμα το να έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, αλλά αυτό να μην μετατρέπεται σε ανάλογα σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας θα ήταν σίγουρα ένα πρόβλημα.
Αντίστοιχα, το να υπάρχει ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και σημαντική αύξηση των τιμών σε κρίσιμα προϊόντα σημαίνει ότι ιδίως τα λαϊκά στρώματα θα υποστούν κόστος, αντί να δουν όφελος. Ιδίως όταν η αύξηση του ΑΕΠ δεν μετατρέπεται σε ανάλογη αύξηση των μισθών.
Όμως το κυριότερο είναι να δούμε εάν όλα αυτά συνιστούν μια συνολική δυναμική ή μια συγκυριακή τάση.
Γιατί το να υπάρχει αυξημένη κίνηση στην αγορά μετά από μια περίοδο αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων είναι αναμενόμενο, ιδίως εάν στο μεταξύ έχουν αυξηθεί και οι αποταμιεύσεις.
Όμως, ως οικονομική δυναμική έχει όρια.
Το στοίχημα είναι να υπάρχει ανάπτυξη που στηρίζεται στις επενδύσεις, στη δημιουργία νέων μονάδων, στην αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, στην προσπάθεια για παραγωγή με όρους υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
Υπάρχουν σημάδια ότι πάμε και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και οι πόροι που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά.
Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται δεν είναι πανηγυρισμοί για τις τάσεις αύξησης του ΑΕΠ, αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά για μια αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει διάρκεια και κυρίως θα διαμορφώνει διαφορετική συνθήκη και αισιοδοξία στην κοινωνία.