Πέθανε η Έλγκα Καββαδία

Η ανιψιά του Νίκου Καββαδία ήταν στυλοβάτης του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών

Τον θάνατο της Έλγκας Καββαδία, ανιψιάς του ποιητή Νίκου Καββαδία, ανακοίνωσαν με ανάρτησή τους στο Facebook οι εκδόσεις Άγρα.

Η Έλγκα Καββαδία γεννήθηκε το 1937, ήταν κόρη της αδελφής του Καββαδία, Τζένιας. Παρακολούθησε μαθήματα βιβλιοθηκονομίας στη ΧΕΝ και υπήρξε στενή συνεργάτιδα της Αννέτ Σλουμπερζέ που δημιούργησε στην Ελλάδα τις πρώτες αποκλειστικά παιδικές βιβλιοθήκες. Η πρώτη βιβλιοθήκη άνοιξε το 1979 στην Ελευσίνα και στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα σε συνεργασία, αρχικά, με το Υπουργείο Γεωργίας και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας και με τη στήριξη του Ιδρύματος Schlumberger.

«Είναι μεγάλη η λύπη για την απώλεια της Έλγκας Καββαδία. Για 35 χρόνια υπήρξε φίλη πιστή και συνεργάτις» σημειώνουν οι Εκδόσεις Άγρα. «Η γνωριμία έγινε το 1985 περίπου, όταν μας ανέθεσε την έκδοση τριών τευχών με το ιστορικό του θεσμού των 25-29 παιδικών βιβλιοθηκών που έστησε και διηύθυνε στη δεκαετία του ’80 και του ‘90. Πειραματικές και πρότυπες παιδικές βιβλιοθήκες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Βελβενδός, Πομακοχώρια, Ελευσίνα και άλλα), τις οποίες ζωντάνεψε με υποδειγματικό τρόπο, βάζοντας τον πήχυ πολύ ψηλά. Δυστυχώς, το κράτος οδήγησε αυτόν τον θεσμό σε κλείσιμο μετά το 2000.

» Το 1987 μάς ανέθεσε την έκδοση τριών μικρών πεζογραφημάτων του Καββαδία, τα αριστουργηματικά Λι, Του Πολέμου και Στο Άλογό μου, που της τα είχε προσφέρει προσωπικά για να τα διαχειριστεί όπως θέλει ο πολυαγαπημένος θείος της.

» Εκδόθηκαν σε δύο μικρά βιβλιαράκια που έκαναν αμέσως μεγάλη αίσθηση και το 1989 – 1990 η μητέρα της Τζένια και η ίδια εμπιστεύτηκαν στην «Άγρα» τις τρεις κεντρικές ποιητικές συλλογές Μαραμπού, Πούσι, Τραβέρσο και το σπουδαίο πεζογράφημά του Βάρδια. Μαζί σχεδιάσαμε δύο τόμους επιστολών του Καββαδία. Ακολούθησαν κι άλλοι τόμοι, και, με την έγκριση πάντα της Τζένιας (όσο ήταν εν ζωή) και της Έλγκας Καββαδία, πολλές μελέτες για το έργο του ποιητή.

» Τα τελευταία χρόνια, η Έλγκα Καββαδία μετέφραζε υποδειγματικά για τις Εκδόσεις Άγρα τα βιβλία του Μαροκινού πεζογράφου Μαχί Μπινμπίν (Τα Αστέρια του Σιντί Μουμέν, Χαρράγκα και Ο τρελός του βασιλιά που κυκλοφόρησε τέλη Ιουλίου του 2021).

» Υπήρξε μια πολύ έξυπνη γυναίκα, με πολλά αποθέματα κεφαλλονίτικου χιούμορ, πλούσια λογοτεχνική παιδεία, αυστηρότατο ηθικό κώδικα, μεγάλη γενναιοδωρία με τους ανθρώπους που εκτιμούσε, απόλυτα πιστή φίλη για τους ανθρώπους που αγαπούσε και άσβεστο πάθος για το έργο του θείου της, που φρόντιζε με πολύ σοφές κινήσεις να το διαδώσει και να το προστατέψει».

Διαβάστε εδώ συνέντευξη της Έλγκας Καββαδία στη Λαμπρινή Κουζέλη στο «Βήμα» (13.6.2010)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.