Πολιτικά κερδισμένη είναι η τριάδα Μάκης Βορίδης, Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης, καθώς κατάφεραν σε λιγότερο από μία δεκαετία να εξελιχθούν από βουλευτές και κεντρικά στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) υπό τον Γιώργο Καρατζαφέρη σε βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προ ημερών υπουργοποίηση του κ. Πλεύρη και η τοποθέτησή του στο υπουργείο Υγείας ανέδειξε την ιδεολογική ενίσχυση της σκληρής Δεξιάς (ακραίας Δεξιάς κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Μετά τον ανασχηματισμό, στο Υπουργικό Συμβούλιο βρίσκονται σε κεντρικά αξιώματα ως υπουργοί τα τρία άλλοτε «πρωτοπαλίκαρα» του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Βορίδης ως υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο κ. Πλεύρης ως υπουργός Υγείας.
Οι συσχετισμοί
Η παρουσία της «τριανδρίας» που πλέον δεν λειτουργεί ως ομάδα, καθώς ο καθένας ακολουθεί αυτόνομη πορεία, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στο κυβερνών κόμμα – κυρίως διότι οι απόψεις τους επηρεάζουν αρκετά σε σημαντικό βαθμό ένα κρίσιμο μέγεθος ψηφοφόρων της ΝΔ.
Και μπορεί δημόσια, υπό την πίεση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να φαίνεται ότι «ρίχνουν νερό στο ιδεολογικό κρασί τους» και να είναι πιο «στρογγυλεμένος» ο πολιτικός τους λόγος, εντούτοις όμως στις συζητήσεις τους με στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους ο πυρήνας των ιδεών και απόψεών τους για το τι σημαίνει Δεξιά και Αριστερά δεν έχει αλλάξει, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία τους. Εξάλλου, και οι τρεις κινούνται υπό το πρίσμα της κεντρικής παραδοχής τους ότι πρέπει να ηττηθεί ιδεολογικά η Αριστερά και προς αυτή την κατεύθυνση πορεύονται.
Οι καραμανλικοί
Με δεδομένο ότι υπάρχει ως έναν βαθμό συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας, οι τρεις θα επιχειρήσουν να εδραιωθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα, αν και ο καθένας έχει ξεχωριστή πορεία και δεν έχουν και οι τρεις την ίδια ιδεολογική στόχευση. Αυτό που συζητείται έντονα στο εσωτερικό της ΝΔ κυρίως από την καραμανλική πτέρυγα, η οποία τονίζει ότι επί των ημερών του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ ο κ. Καρατζαφέρης ετέθη εκτός του κόμματος και ίδρυσε τον ΛΑΟΣ, είναι ότι ανέβηκαν οι πολιτικές μετοχές της «τριανδρίας». Βέβαια επισημαίνεται από έμπειρα στελέχη ότι και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ είχε ανοίξει πολιτική ομπρέλα σε φιλοβασιλικούς και φιλοχουντικούς.
Φίλοι με κοινές απόψεις
Οι κ.κ. Πλεύρης, Γεωργιάδης και Βορίδης είχαν σχεδόν κοινή πορεία στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Είναι φίλοι και διατηρούν άριστες σχέσεις, ενώ έχουν κοινές απόψεις και δίνουν έμφαση στο σκληρό δεξιό πρόσωπο που πρέπει να έχει η ΝΔ. Αυτό το πρόσωπο ενισχύεται με την υπουργοποίηση Πλεύρη, τακτικού συνομιλητή του κ. Σαμαρά που είδε και άλλους βουλευτές-συνομιλητές του στην κυβέρνηση, όπως π.χ. ο Ανδρέας Κατσανιώτης (υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό).
Η υπουργοποίηση Πλεύρη όμως άνοιξε πάλι, με μεγαλύτερη ένταση αυτή τη φορά, τη συζήτηση για την περαιτέρω στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά, κυρίως λόγω των παλαιότερων θέσεων του υπουργού Υγείας που εκλέγεται στην Α’ Αθηνών, εκ των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είχε ισχυρή παρουσία η Χρυσή Αυγή, καθώς και πολύ σκληρό δεξιό ακροατήριο.
Περί κολάσεως
«Αλήθεια, κύριε υπουργέ; Ο Αθανάσιος Πλεύρης υπουργός Υγείας;» ρώτησε τον Κώστα Σκρέκα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και θύμισε ενδεικτικά τη δήλωση του κ. Πλεύρη από την εποχή του ΛΑΟΣ: «Να σας διαβάσω τι έλεγε πριν λίγα χρόνια (σ.σ. για τους μετανάστες): «Οταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα – από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ»». Αλλοι θυμήθηκαν, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του για την «καθαρότητα του έθνους», αλλά και για τα εμβόλια με αφορμή τον Η1Ν1.
Η κίνηση Σαμαρά που τους άνοιξε την πόρτα της ΝΔ
Ηταν 17 Φεβρουαρίου 2012, μετά την ψήφιση του 2ου μνημονίου και από τη ΝΔ υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Είχε προηγηθεί η «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για τη ΝΔ, στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να διαγράψει 21 βουλευτές που καταψήφισαν. Τότε η ηγεσία της ΝΔ επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα και οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης συντάχθηκαν με τον μεσσήνιο πολιτικό και ανακοίνωσαν τη μεταπήδησή τους από τον ΛΑΟΣ. Ηταν ένα πολυσυζητημένο πολιτικό φλερτ μηνών που κατέληξε σε… πολιτικό γάμο. Εκείνες τις ώρες υπήρχε και συζήτηση με τον κ. Πλεύρη για μετακίνηση, που απλά άργησε κατά τρεις μήνες, αφού ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2012, λίγο πριν από τις εκλογές. Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ επεδίωκε με αυτές τις «μεταγραφές» να κερδίσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο και να εξουδετερώσει την όποια δυναμική θα είχε το νέο αντιμνημονιακό (εκ δεξιών της ΝΔ) κόμμα που ετοίμαζε ο Πάνος Καμμένος.
Οι αναφορές του 2009 για το Αουσβιτς και η συγγνώμη
Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίστηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του κ. Θάνου Πλεύρη για το Αουσβιτς, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την υπουργοποίησή του.
«Ο κ. Θάνος Πλεύρης το 2009 ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης έκανε, μεταξύ άλλων, την εξής αναφορά: “Και θα σας πω σε θέματα που σας έχουν προβληματίσει: Σας προβλημάτισε η αναφορά για το Αουσβιτς. Που λέει “να τηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς”. Εγώ παίρνω την ακραία εκδοχή. Οτι ο κατηγορούμενος εκεί πέρα εννοεί: “Να διατηρείται σε καλή κατάσταση το στρατόπεδο του Αουσβιτς, γιατί θέλω κάποια στιγμή να επανέλθει εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, να επανέλθει ο Χίτλερ, να πάρει τους Εβραίους και να τους βάλει στο Αουσβιτς”. Ποια παρότρυνση είναι αυτή; Ποια διέγερση; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι ”θέλω να εξοντώσω κάποιον;””» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΙΣ.
Μετά από αυτή την αντίδραση ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε, όπως παλαιότερα οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού.
«Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσήςμου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως, είναι κατανοητές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρωκαι την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουνότι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα».