Αντόνιο Μπαντέρας σε σκηνοθεσία… Πενέλοπε Κρους

Οι δύο Ισπανοί σταρ πρωταγωνιστουν σε μια πανέξυπνη σάτιρα για τον ίδιο τον κινηματογράφο και την ματαιοδοξία των καλλιτεχνών

Αποστολή, Γιάννης Ζουμπουλάκης

Πριν από δύο χρόνια, η Πενέλοπε Κρους βρέθηκε στην ίδια ταινία με τον Αντόνιο Μπαντέρας υποδυόμενη – σε παρελθόντα χρόνο – την μητέρα του. Η ταινία ήταν το «Πόνος και δόξα» κάτι σαν αυτοβιογραφία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στου οποίου την τελευταία ταινία, «Παράλληλες μητέρες» που άνοιξε στις 2 Σεπτεμβρίου την φετινή Μόστρα, η Κρους πρωταγωνιστεί.

Όμως αυτή δεν ήταν η μόνη ταινία για την οποία η Κρους ήρθε στο φεστιβάλ. Η Ισπανίδα σταρ βρίσκεται και πάλι στο πλευρό του φιλου της Αντόνιο Μπαντέρας σε κάτι πολύ διαφορετικό.

Δύσκολη εποχή για γέλια, όμως στο χιούμορ βρίσκονται τα θεμέλια της ισπανοαργεντίνικης συμπαραγωγής «Competencia official» (μεταφράζεται ως «Επίσημο διαγωνιστικό»), μια πάνω στο ίδιο το σινεμά αλλά και την Τέχνη γενικότερα. Στην ταινία πρωταγωνιστεί επίσης ο Αργεντίνος ηθοποιός Οσκαρ Μαρτίνεζ.

Το «Competencia official» που σκηνοθέτησε ένα ντουέτο, οι Αργεντίνοι Μαριάνο Κον και Γκαστόν Ντουπράτ, μας μεταφέρει στα εσώτερα του ιδίου του κινηματογράφου και των πολλών ευτράπελων που συχνά συνοδεύουν αυτή την Τέχνη: αναζητώντας το κύρος και την αναγνώριση πέρα από τα χρήματά του, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας επιθυμεί να αφήσει το στίγμα του σε μια ταινία.

Οπότε προσλαμβάνει τους καλύτερους του χώρου, μια διάσημη, εκκεντρική σκηνοθετρια (Κρους) και δύο επίσης διάσημους ηθοποιούς, των οποίων το ταλέντο συναγωνίζεται με τον εγωισμό τους: από την μια ένας «άδειος» αλλά ταλαντούχος σταρ του Χόλιγουντ με το χαμόγελο διαρκώς στο στόμα (Μπαντέρας) και από την άλλη ένας θρύλος του θεάτρου (Μαρτίνεζ) που σου δίνει την εντύπωση ότι δεν γελά ποτέ.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ευχάριστη ταινία, μια πραγματικά έξυπνη κωμωδία η οποία με ζωηρά χρώματα και χωρίς σάχλες μιλά για τη ματαιοδοξία των αστέρων, για την δημιουργική ορισμένες φορές ασυμφωνία χαρακτήρων στην παραγωγή ενός έργου Τέχνης και για την τρέλα των προβων που πραγματοποιούνται πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.