11 ημέρες έχουν απομείνει για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία με τα αρμόδια υπουργεία και τους επιστήμονες να «φρεσκάρουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς η δια ζώσης διδασκαλίας καθώς το κλείσιμο τμημάτων – σε αντίθεση με πέρυσι – φαίνεται πως θα είναι έσχατη λύση.
Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστούν τα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται στις σχολικές μονάδες, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν καταγράφονται κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.
Οι μάσκες αναμένεται να παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.
Κατά τα λοιπά, ο εμβολιασμός δασκάλων και καθηγητών εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς υπολογίζεται ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 80% των εκπαιδευτικών ενώ επιπλέον 10% εξ αυτών έχει νοσήσει.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής, τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, ωστόσο όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει με την έναρξη των σχολείων να προσέρχονται στην τάξη έχοντας προχωρήσει σε εργαστηριακό τεστ, κάτι που θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Δύο εργαστηριακά τεστ ανά εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Σύμφωνα με τη νεότερη οδηγία του υπουργείου Παιδείας , από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.
Κλείσιμο τμημάτων – Μάσκα παντού εκτός από τη γυμναστική
Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών:
Όταν νοσήσει μαθητής ενός τμήματος, ο διπλανός του στο θρανίο τίθεται σε καραντίνα. Όσοι κάθονται στο μπροστά και στο πίσω θρανίο, τίθενται και αυτοί σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας και είναι ανεμβολίαστοι. Από την καραντίνα επιστρέφουν μία εβδομάδα μετά με αρνητικό rapid test.
Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος εφόσον είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, και εφόσον είναι αρνητικό θα ακολουθήσουν δύο self test μέσα στην εβδομάδα, και την έβδομη μέρα θα επαναλάβουν το rapid test.
Για όσους μαθητές είναι εμβολιασμένοι θα γίνονται δύο τεστ στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας. Όλοι παραμένουν στο σχολείο εφόσον δεν βγουν θετικοί στον ιό.
Το τμήμα κλείνει μόνο όταν διαπιστωθεί ότι κρούσματα είναι πάνω από τους μισούς μαθητές, δηλαδή 50% + 1.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς – όπως είπε – δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση συζητά το θέμα σχετικά με τα νέα πρωτόκολλα, με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
«Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η κ. Κεραμέως. Πρόσθεσε δε, ότι το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών είναι εμβολιασμένο.
Ανέφερε ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.
Σημείωσε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.
Ανησυχία για τη μεταδοτικότα στα παιδιά
Πάντως η τελευταία μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφορικά με την πανδημία στα παιδιά και το ρόλο των σχολείων στη διασπορά του ιού, μόνο καθησυχαστική δεν είναι.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ, έχει αναφερθεί αυξημένη μολυσματικότητα για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη ειδικoύ ενδιαφέροντος (VOCs) και ειδικά για το στέλεχος Δέλτα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Προστίθεται δε, ότι σε γεωγραφικές περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη σε ενήλικες, αν η εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά είναι μικρή, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να παρατηρηθούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων SARS-CoV-2 σε παιδιά.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών, βάσει της έρευνας, μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό.
Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μεταδίδουν δυσκολότερα σε σχέση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η πρόσφατη αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στα παιδιά πιθανόν αντιπροσωπεύει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων με ήπια νόσο.
Τα παιδιά ηλικίας 1-18 ετών έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας, σοβαρής νόσου που απαιτεί εντατική θεραπεία καθώς και κίνδυνο για θάνατο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ακριβές φορτίο νοσηρότητας καθώς και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και αποτελεί προτεραιότητα για περαιτέρω έρευνα.