Τέλος χρόνου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από χτες, 1η Σεπτεμβρίου, τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.
Τελικά, 7.395 υγειονομικοί, βγήκαν σε αναστολή εργασίας και πλέον απουσιάζουν από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.
Η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιούσε εδώ και ημέρες, ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρξουν πολλά κενά σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, της Λέσβου κ.ά., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.
Η κυβέρνηση από τη μεριά της διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος, με αναστολή των αδειών όλων των υγειονομικών, προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε θέση μάχης τα συνδικάτα
Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.
Μετά τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από νοσοκομεία, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών συνεχίζονται και σήμερα, με συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το υπουργείο Υγείας.