Η μετάλλαξη Δέλτα σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και τα ανησυχητικά σημάδια των σκληρών δεικτών, ανησυχούν τους ειδικούς που βλέπουν τον δείκτη θετικότητας να εκτινάσσεται σε μια σειρά από περιοχές. Η εφαρμογή μίνι lockdown τοπικά που δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με απαγόρευση κυκλοφορίας και περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, είναι και πάλι στο τραπέζι για ορισμένες περιοχές. Ο δείκτης θετικότητας ξεπερνάει το 4,00% σε εννέα περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, με τον μέσο όρο στην επικράτεια να είναι στο 3,37%.
Ωστόσο δεν κινδυνεύουν άμεσα και οι εννέα αυτές περιοχές από την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της Ηλείας που παρουσιάζει εδώ και καιρό υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά και άνοδο του δείκτη θετικότητας από το 6,51% στις 25 Αυγούστου στο 8,27% σήμερα. Στο στόχαστρο των ειδικών και η Αχαΐα που έχει καταγράψει αρκετές φορές τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,02%. Η τρίτη περιοχή που φλερτάρει με το «κόκκινο» είναι η Καβάλα με ποσοστό θετικότητας 4,63%.
Την ίδια στιγμή νησιά όπως η Νάξος, η Ικαρία, η Κάρπαθος παρουσιάζουν επίσης πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας, αλλά τα όποια μέτρα εάν και εφόσον χρειαστούν δεν εξετάζονται ακόμα λόγω της τουριστικής περιόδου. Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας κυρίως των αστικών κέντρων μετά και την επιστροφή των εκδρομέων κάτι που θα φανεί από την επόμενη Τρίτη, και δεν ανησυχούν τόσο για την επιδημιολογική εικόνα των νησιών.
To «αγκάθι» των εμβολιασμών και η αύξηση των διασωληνωμένων
Στη γενική επιδημιολογική εικόνα οι πιο ανησυχητικοί δείκτες είναι αυτοί των θανάτων και των διασωληνωμένων. Σταθερά όλον τον Αύγουστο, οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ αυξάνονται καθημερινά, με τον αριθμό τους σήμερα να φτάνει τους 346, δοκιμάζοντας τα όρια του ήδη «ταλαιπωρημένου» ΕΣΥ. Με την κάλυψη στις ΜΕΘ να αγγίζει ξανά υψηλά ποσοστά στην επικράτεια, και τους θανάτους να φτάνουν το τελευταίο 24ωρο τους 47, η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε λίγο καιρό μπορεί να φαντάζει μονόδρομος.
Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021 (2021-W34) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.840, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.485. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.24
Τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν ουσιαστικά στάσιμα, με τους ειδικούς να ελπίζουν ότι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση με την επιστροφή στα αστικά κέντρα και άρα με την προσαρμογή στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή όμως όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι βρίσκονται ολοκληρωτικά εκτεθειμένοι απέναντι στον κορωνοϊό.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 319, δηλαδή ποσοστό 92.2%, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27, ποσοστό 7.8%, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Γιατί κάποιος να εμβολιαστεί καθώς και εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει
Απάντηση στο ερώτημα που θέτει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δηλαδή στο γιατί κάποιος να εμβολιαστεί αφού, αν και εμβολιασμένος, μπορεί και να κολλήσει αλλά και να μεταδώσει τον ιό έδωσε ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «κοινωνία ώρα Mega»
«Είναι απίθανο ένας άνθρωπος που δεν έχει σημαντικά προβλήματα ανοσοκαταστολής και έχει εμβολιαστεί, αν μολυνθεί να χρειαστεί νοσηλεία. Το εμβόλιο δεν αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση, αλλά στην ουσία εκμηδενίζει την πιθανότητα να χρειαστεί να μπει κάποιος στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.
Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο
Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες ακόμη και τώρα να κλείσουν ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο. «Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει κάποιος τον ιό από το εμβόλιο. Η covid είναι μια ασθένεια που υπάρχει θεραπεία, είναι το εμβόλιο. Οι αρμόδιες αρχές έχουν κάνει όλες τις κλινικές μελέτες και λένε πάτε να εμβολιαστείτε, είναι παράξενο που ο κόσμος βάζεις τις προκαταλήψεις του, τους ψίθυρους από πάνω από τους θεσμούς».
Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης διοικητής στο ΠΑΓΝΗ αναφερόμενος στη μάχη των υπερηλίκων μίλησε για την περίπτωση μιας γιαγιάς γεννημένη το 1920 που νίκησε τον κορωνοϊό χάρις στον εμβολιασμό. «Ήταν πλήρως εμβολιασμένη, εκείνη κι άλλοι 8, ήρθαν στο νοσοκομείο με θετικό PCR, μπήκαν στην κλινική παρέμειναν για μια βδομάδα κι όλοι τους εξήλθαν σε καλή κατάσταση. Τα συμπτώματά της ήταν ελαφρά. Δεν χρειάστηκαν ΜΕΘ, ούτε να πάρουν μεγάλες ποσότητα οξυγόνου. Όλοι οι ασθενείς αυτής της ηλικίας που ήρθαν στην κλινική και ήταν εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τον ιό χάρις στον εμβολιασμό»