Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο διοικητήριο της Θεσσαλονίκης με εκπροσώπους φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της 85ης ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα, που είχε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και, προφανώς, για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίηση του «για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής, δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό, το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των έργων που αφορούν στο μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τις αναπλάσεις της ΔΕΘ και το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς».
Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που είχε ο πρωθυπουργός εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις και οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της περιοχής, οι επιπτώσεις της πανδημίας, οι ανισότητες μεταξύ και εντός των Περιφερειών και η πορεία ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παιδεία: «Η ΕΒΕ, σημαντική μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο χώρο της παιδείας ενισχύουν την τεχνική κατάρτιση και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων στην πραγματική οικονομία, προσθέτοντας ότι η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ – που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων – συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση για την επόμενη μέρα.
Στις συναντήσεις που είχε συζητήθηκαν, επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η φετινή θετική πορεία του τουρισμού.
«Δεν θα ξαναβρεθεί η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown»
O πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.
Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, συμπληρώνοντας ότι, στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πόλη έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μετρό: «Ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα αρχαία στη θέση τους»
Ειδικά για το σημαντικότερο έργο της Θεσσαλονίκης, αυτό της κατασκευής του μετρό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του «ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί, με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους».
Και προσέθεσε: «Όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό της Βενιζέλου».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.
«Άλλη μία μεγάλη εκκρεμότητα, την οποία κληρονομήσαμε από το παρελθόν, αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία, που υπεγράφη στο τέλος Ιουνίου του 2021. Και προσέθεσε ότι και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, τονίζοντας ότι προχωρά και αυτό «εντός του προγράμματος», καθώς ολοκληρώθηκε ήδη ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και δρομολογούνται τα επόμενα βήματα, με στόχο «οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023».
Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»
Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα έργο που – όπως είπε – είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς».
«Χάρη σε συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και των συναρμοδίων υπουργείων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετατροπή τού πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο».
Προσέθεσε ότι τα έργα «για αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου», τονίζοντας πως θα βρεθεί με μεγάλη χαρά τότε στον χώρο, «ώστε να αποδείξουμε και σε όσους συμπολίτες σας εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι ότι το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα δρομολογηθεί ακριβώς όπως είχαμε δεσμευτεί».
Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα έργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», «το οποίο πια έχει ανοίξει τις πύλες του, είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι πολύ πιο σύγχρονο», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως αποτελεί μέρος μιας πάρα «πολύ σημαντικής επένδυσης εκσυγχρονισμού 14 περιφερειακών αεροδρομίων».
Πρόκειται για ένα έργο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώνεται – ολοκληρώθηκε μάλλον, καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – πάλι από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα έχει την ευκαιρία, το επόμενο Σάββατο, ευρισκόμενος πάλι στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. για τη ΔΕΘ), να μιλήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τον επόμενο χρόνο, καθώς και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την επόμενη Κυριακή, όπου θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει «σε όλα τα ερωτήματα» – όπως είπε – τα οποία θα του τεθούν.