Μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από τον κορωνοϊό κατά 70-79% υπόσχονται τα αντισώματα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει ή αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσουν στην αγορά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές στη διάθεσή τους, βάσει των κλινικών μελετών που έχουν διενεργήσει μέχρι στιγμής.
Τα δεδομένα μεταξύ των αντισωμάτων συγκρίθηκαν από αναλυτές, προβλέποντας τις εξελίξεις στην αγορά που δημιουργείται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του κάθε σκευάσματος.
Το πιο πρόσφατο αντίσωμα που έχει χρηματοδοτηθεί από το αμερικανικό ινστιτούτο υγείας NIAID έρχεται από την Brii Biosciences από το Χονγκ Κόνγκ. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη Activ-2 πέτυχε μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου κατά 78% με το συνδυασμό αντισωμάτων BRII-196/BRII-198, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, ενώ δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Το φάρμακο θα ακολουθήσει την πορεία έγκρισης για την διάθεσή του στην αγορά. Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, μελέτη in vitro, έδειξε αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης και της παραλλαγής Δέλτα, αν και αναμένεται η αξιολόγηση των παραπάνω δεδομένων. Ήδη έχει ξεκινήσει δοκιμή φάσης 2 στην Κίνα, ενώ η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες προμήθειας στις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους αναμένονται επίσης και τα δεδομένα κλινικής μελέτης για έναν ακόμη συνδυασμό αντισωμάτων, αυτή τη φορά από την AstraZeneca, ο οποίος μάλιστα θα χορηγείται ενδομυϊκά. Τα αρχικά δεδομένα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς περίπου 1.100 ανεμβολίαστοι και αρνητικοί στον ιό συμμετέχοντες εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν συμπτωματική νόσο μόλις κατά 33%. Όμως, σε νεότερη και μεγαλύτερη μελέτη (συμμετείχαν περίπου 5.200 άτομα) τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του κινδύνου της συμπτωματικής νόσου κατά 77%, παρότι πάνω από το 75% των συμμετεχόντων είχαν υποκείμενα νοσήματα. Η πρόληψη που παρέχεται αφορά και την παραλλαγή Δέλτα.
Σε ότι αφορά το διπλό συνδυασμό της Lilly με τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab, η εταιρεία αναμένει άρση της διακοπής διάθεσης του συνδυασμού, καθώς προκλινικά δεδομένα δείχνουν αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα, παρότι τα in vitro δεδομένα που οδήγησαν σε διακοπή της διάθεσής τους στην αγορά, έδειχναν ότι δεν είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών Βήτα και Γάμμα. Παρά την ευνοϊκή –τελικά – εξέλιξη, οι προσδοκίες μειώθηκαν, με τον όμιλο να αναμένει το 2021 πωλήσεις της τάξης του 1 με 1,1 δις. δολ. από 1-1,5 δις. δολάρια που είχαν υπολογιστεί αρχικά για τα αντισώματα της Covid-19.
Ο συνδυασμός της Regeneron με τα αντισώματα casirivimab και imdevimab δεν εμφάνισε μειωμένη αποτελεσματικότητα στις παραλλαγές ανησυχίας, με αποτέλεσμα να υπογράψει κρατική σύμβαση με τις ΗΠΑ, ύψους 2,6 δις. δολ.
Στο μεταξύ ήδη από τον Μάιο, το αντίσωμα sotrovimab της Vir η οποία προχώρησε σε συνεργασία με την Glaxosmithkline, απέκτησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. Για το συγκεκριμένο οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι αντικρουόμενες καθώς κάποιοι προσβλέπουν σε ευκαιρία πολλών δις. ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί.
Αναλυτές της Leerink εκτιμούν ότι η επιβράδυνση του τρίτου τριμήνου που οδηγεί σε μειωμένα έσοδα ύψους 34 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ αφού η αποθεματοποίηση των αντισωμάτων φτάνει στο τέλος της για φέτος, θα οδηγήσει σε ελαφρά άνοδο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας σε συνολικές πωλήσεις αντισωμάτων για τις ΗΠΑ στα 3 δις. δολ. για το 2021. Η άνοδος στο τελευταίο τρίμηνο αποδίδεται σε πιθανή αύξηση των κρουσμάτων στη χειμερινή περίοδο.