Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Μπουγιάρ Οσμάνι.
Οι σχέσεις των δύο χωρών, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι επενδύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών. Στη δήλωση του ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι «αυτές οι επαφές είναι δείγμα της πρόθεσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, για την εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων. Και βεβαίως, είναι ένδειξη της πλήρους υποστήριξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, και σε ευχαριστώ θερμά που είχες την καλοσύνη να το αναγνωρίσεις».
Στη συνέχεια σημείωσε: «Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας, η ευημερία του λαού σας. Και πάντα λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν ποτέ ξανά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων».
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει, κυρίες και κύριοι, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην Βόρεια Μακεδονία. Έχουν συνεισφέρει στην δημιουργία πάνω από 20.000 θέσεων εργασίας. Και παρά την πανδημία πέρυσι, το διμερές εμπόριο ανήλθε σχεδόν στα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, και η παρουσία σήμερα εδώ μαζί μου του συνεργάτη μου, του υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, σηματοδοτεί ακριβώς αυτό, την βούληση μας να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας.
Συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικό τομέα. Πέραν από την αποστολή επιτήρησης του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εκτελεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες φέτος. Η προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών και ένα πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, που ήδη υλοποιείται».
Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προϋπόθεση για να ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Δένδιας ζήτησε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίηση της. Όπως είπε: «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ένα μότο, λέμε ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σημαντικά βήματα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήθελα να αναγνωρίσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για αυτές τις συμβολικές σας κινήσεις. Αρχής γενομένης από την αφαίρεση της πινακίδας με την ονομασία του δρόμου ακριβώς έξω από το κτίριο που βρισκόμαστε. Μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί σε άλλους καιρούς και επιχειρούσε να οικειοποιηθεί τον Βασιλέα Φίλιππο τον Δεύτερο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχουμε σαφώς συμφωνήσει μεταξύ μας ότι οι πρόγονοί σας δεν βρίσκονταν στην Βαλκανική χερσόνησο εκείνη την εποχή και δεν είχαν την μεγάλη ιστορική ευκαιρία να εκστρατεύσουν, υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα βάθη της Ασίας.
Θέλω επίσης να επιδοκιμάσω και να αναγνωρίσω την αλλαγή του ονόματος του αρχαιολογικού μουσείου, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Καθώς επίσης και των οδικών σημάτων στα συνοριακά περάσματα. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία με κουτάκια. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα. Και δυόμιση χρόνια μετά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίηση της».
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρόκλησης, η οποία είναι ευκαιρία. Οι προοπτικές είναι οι καλύτερες, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι φανερό νομίζω σε όλους το κοινό μας συμφέρον, η κοινή μας πορεία και η κοινή μας προοπτική. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει, αγαπητέ μου φίλε, την επιλογή να είστε δίπλα μας, δίπλα στην Ελλάδα, στην πορεία για το μεγάλο ιστορικό εγχείρημα, την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, στην οποία η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια και συνέχεια από το 2003 να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια.
Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά την Βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές», κατέληξε ο υπουργός.