Ουσιαστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η πολιτική προστασία αναδείχτηκε στο σημείο κλειδί αυτού του ανασχηματισμού με τις αλλαγές τόσο στα πρόσωπα όσο και στη δομή και τη διάρθρωση του εν λόγω χαρτοφυλακίου να σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης και την απόδοση – προσωποποίηση των ευθυνών για τις οποίες είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η απόδοση των ευθυνών και η προσωποποίηση των λαθών
Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης.
Στο πλαίσιο αυτό ο τέως πια υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά αποπέμπεται από την κυβέρνηση ενώ η αλλαγή αυτή συνοδεύεται και με αλλαγές στη δομή του υπουργείου καθώς το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναβαθμίζεται σε υπουργείο και ο τέως πια αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μετατίθεται σε άλλη θέση.
Στην πραγματικότητα με τον ανασχηματισμό αυτό πραγματοποιούνται ριζικές αλλαγές στο υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε την κρίση που είχε και τις πιο σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης αυτή τη διετία και ουσιαστικά συνοδεύουν τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση των πυρκαγιών του Αυγούστου.
«Συνιστάται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
»Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος» ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πολιτικό αντίβαρο στις άλλες «δεξιές» αλλαγές
Μάλιστα οι αλλαγές αυτές στα πρόσωπα αποτελούν μεγάλη έκπληξη καθώς ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και κινείται στον πολιτικό χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος ουσιαστικά ήταν ο αποπεμφθείς υπουργός Εσωτερικών του προηγούμενου ανασχηματισμού καθώς είχε βρεθεί εκτός κυβέρνησης για να πάρει τη θέση του ο Μάκης Βορίδης.
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης με τις αλλαγές αυτές διασώζει πολιτικά το Νίκο Χαρδαλιά καθώς τον διατηρεί στην κυβέρνηση ενώ οι δύο νέοι υπουργοί που αποτελούν έκπληξη αποτελούν και πολιτικά αντίβαρο στις αλλαγές σε άλλα χαρτοφυλάκια που δείχνουν δεξιά στροφή.
«Υπερκομματική επιλογή»
Η επιλογή ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη ενός πρώην στελέχους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Αποστολάκης είναι βέβαιο ότι στοχεύει στη δημιουργία σύγχυσης και εμποδίων στο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική σε υψηλούς τόνους για ζητήματα πολιτικής προστασίας, ενώ καθίσταται σαφές ότι επιχειρείται αν όχι μια αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας και συνεννόησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τουλάχιστον επιχειρείται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την αντιπολίτευση.
Ενώ ταυτόχρονα θέλει να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ακόμη τη δυνατότητα διείσδυσης και μεταγραφών από το χώρο της κεντροαριστεράς, τουλάχιστον του τμήματος εκείνου που είναι προνομιακό για τον Αλέξη Τσίπρα.
Χαρακτηριστικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι επισημάνσεις κυβερνητικών πηγών για τις συγκεκριμένες επιλογές: «Ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα , έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».
Η επανυπουργοποίηση Θεωρικάκου, η πανδημία και η συναίνεση
Στο ίδιο γενικά πλαίσιο παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές με την επιλογή Αποστολάκη κινείται και η επανυπουργοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας καθώς πέρα από τις πυρκαγιές υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας, αν και το συγκεκριμένο υπουργείο είναι ψαλιδισμένο από τις αρμοδιότητες της πανδημίας.
Σημειώνεται δε ότι στην κατεύθυνση αυτή ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ.