Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας Άρχων Οφικιάλιος

Προτού αναφερθώ στα περί ανασχηματισμού, την αγωνία των υπουργών πριν από αυτόν και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, πάμε σε δύο σημαντικές ειδήσεις.

Προτού αναφερθώ στα περί ανασχηματισμού, την αγωνία των υπουργών πριν από αυτόν και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, πάμε σε δύο σημαντικές ειδήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη σημασία του εμβολιασμού στις εφηβικές ηλικίες για την αναχαίτηση της διασποράς και η δεύτερη αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος σήμερα θα χειροθετηθεί Άρχων Οφικιάλιος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ήδη ιεράρχες από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να συρρέουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί Σύναξη περισσότερων από 100 Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Οι Ιεράρχες προσέρχονται προκειμένου να συμμετάσχουν σε τριήμερη Σύναξη την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα της Ινδικτιώνος, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την έναρξη του νέου έτους και στο πλαίσιο των 30 χρόνων που συμπληρώνονται το 2021 από την εκλογή του κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην προσευχή υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπου θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της τριετίας ενώ αναμένεται να εστιάσει και στις νέες στοχεύσεις αλλά και στην πανδημία. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής συνεδρίασης είναι ότι για πρώτη φορά έχουν κληθεί και λαϊκοί μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ως ειδικός με μεγάλη εμπειρία για το θέμα της πανδημίας καθώς θέμα της Σύναξης αποτελεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και η στάση της Εκκλησίας απέναντι στο ζήτημα.

▪▪▪

Η αγωνία των υπουργών πριν από τον ανασχηματισμό

Ανασχηματισμό τη Δευτέρα, περίμεναν πολλοί αλλά τελικά δεν έγινε. Δεν σημαίνει πως αυτός δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, ίσως προς το τέλος της εβδομάδας με πιθανότερη ημέρα την Παρασκευή, ή ακόμα και για την άλλη εβδομάδα, εάν δεν το κάνει Παρασκευή ή μεσοβδόμαδα. Έχασε όμως το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Άλλωστε, όπως έλεγαν οι παλαιοί οι ανασχηματισμοί (και η υποτίμηση του νομίσματος) δεν προαναγγέλλονται. Το πώς θα είναι αυτός ο ανασχηματισμός, ουδείς ακόμα γνωρίζει, μόνο εικασίες και εκτιμήσεις υπάρχουν. Αν όμως κάποιος θέλει να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό δεν έχει παρά να διαβάσει προσεκτικά τις δηλώσεις που έκανε στο μπρίφινγκ πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου…

▪▪▪

Μόνος του άρχισε ο κ. Οικονόμου τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό, δηλαδή δεν προήλθε μετά από ερώτηση και αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού όπως είπε ότι τούτες τις ημέρες όλοι βλέπουμε και όλοι διαβάζομε αυτά που γράφονται (περί ανασχηματισμού). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ίσως για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο ενόψει ανασχηματισμού, έδωσε και περιεχόμενο που θα έχει, αφού έκανε λόγο για «ανάγκη, έκταση, βάθος, αποτύπωμα, χαρακτήρα της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης». Και αυτό, όπως είπε, αφορά αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό. Δεν πρόκειται δηλαδή για έναν συνηθισμένο ανασχηματισμό (σαν αυτό που οι παλαιότεροι πρωθυπουργοί το ονόμαζαν «αναδόμηση»,) αλλά για ένα δομικό ριζικό ανασχηματισμό. Αν μας έλεγε ο κ. Οικονόμου και πότε θα τον κάνει ίσως να είχε απαλλάξει από την αγωνία τα 60 μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς αναπληρωτές και υφυπουργούς) περιλαμβανομένων και αυτών που ορισμένοι τους θεωρούν αμετακίνητους.

▪▪▪

Το πρωθυπουργικό μπλοκάκι και οι καραμπόλες

Τα σενάρια γύρω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δίνουν και παίρνουν, χωρίς πάντως να υπάρχει η ονοματολογία των προηγούμενων ανασχηματισμών και ουσιαστικά το μόνο που προεξοφλείται είναι ο σαρωτικός χαρακτήρας που θα έχουν οι αλλαγές σε πρόσωπα με μετακινήσεις ακόμα και κορυφαίων υπουργών, ενδεχομένως αποπομπές αλλά και «σφαγή» υφυπουργών. Να ξέρετε και κάτι ακόμα. Στους ανασχηματισμούς έως την τελευταία στιγμή τα ονόματα γράφονται και σβήνονται στο μπλοκάκι του Πρωθυπουργού και μην ξεχνάτε ακόμα και τις περίφημες καραμπόλες που μπορεί να αφήσουν έξω από το κυβερνητικό σχήμα υπουργούς που έως εκείνη την ώρα μετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

▪▪▪

Για μερικούς υπουργούς η τελευταία συνεδρίαση

Την Τρίτη (σήμερα) συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για την Σλοβενία. Εάν όντως είναι σαρωτικός ο ανασχηματισμός θα είναι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για την πλειοψηφία των υπουργών και δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν κατεβάσει τα μολύβια και κάθομται σε ανμένα κάρβουνα, όπως λέγαμε παλιά για τις προ ανασχηματισμού περιόδους.

▪▪▪

Όταν ο Άδωνις ομιλεί περί Κέντρου και Γράμμου

Θέλω όμως να επισημάνω και τούτο. Όσοι άκουσαν τη Δευτέρα το πρωί την ραδιοφωνική εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε που είχε προσκεκλημένο τον Άδωνη Γεωργιάδη, σίγουρα πρόσεξαν ότι Δευτεριάτικα και εν μέσω φημών και πληροφοριών για ανασχηματισμό ο υπουργός επιχείρησε να προσδώσει ένα ιδεολογικό, κεντρώο στίγμα όχι μόνον της πολιτικής του, αλλά και τις πολιτικής της κυβέρνησης. Με αφορμή τον Γράμμο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ήταν κεντρώα η κυβέρνηση που θέσπισε να τιμάται η επέτειος, εν συνεχεία πέρασε στους πασοκογενείς υπουργούς της κυβέρνησης, λέγοντας πως είναι χαρά του να συνεργάζεται με αυτούς και τέλος ανάφερε ότι η ΝΔ εκφράζει τον χώρο από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς έως τη Δεξιά. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό είπε ότι είναι δικαίωμα του Πρωθυπουργού να κάνει υπουργό όποιον θέλει, ενώ εντέχνως προσπέρασε την δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, λέγοντας ότι από το 2016 όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται. Γιατί όμως αυτή η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη;

Κυκλοφορεί ένα σενάριο (από τα πολλά που κυκλοφορούν τούτες τις ώρες) που τον θέλει να μετακινείται από το υπουργείο Ανάπτυξης σε άλλο υπουργείο, όπως π.χ. το Υγείας (όπου είχε χρηματίσει στο παρελθόν) είτε στο Ναυτιλίας (που επίσης είχε χρηματίσει ως υφυπουργός). Και γιατί να γίνει αυτό; Πιθανόν να ρωτήσετε. Ισως επειδή ο Πρωθυπουργός θέλει στο Ανάπτυξης έναν υπουργό που θα έχει αποκλειστικά τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και την εποπτεία μέσω του Ταμείου αυτού, όλων των επενδυτικών προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων. Έτσι δεν αποκλείεται στη θέση του στο Ανάπτυξης να καταλάβει ο Θ. Σκυλακάκης, οποίος ήδη χειρίζεται τα του Ταμείου Ανάπτυξης.

▪▪▪

Ο Χρυσοχοΐδης, ο Χαρδαλιάς και οι φωτιές

Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια, τόσο από τους πολίτες όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και από το Μαξίμου, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων. Για παράδειγμα το θέμα των πυρκαγιών. Όσο και αν αξιόπιστες πηγές τονίζουν ότι στόχος των πρωθυπουργικών αποφάσεων δεν θα είναι να εστιάσουν αποκλειστικά στο θέμα των πυρκαγιών, η ηγεσία της Κατεχάκη πρόκειται να ανοίξει τον «χορό» των αλλαγών, πυροδοτώντας αναπόφευκτα μια σειρά από… καραμπόλες προσώπων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η παραμονή του Χρυσοχοΐδη στο εν λόγω υπουργείο είναι για τους περισσότερους αμφίβολη, όμως κάθε εκτίμηση θεωρείται επισφαλής και μένει να φανεί στις επίσημες ανακοινώσεις, αν τυχόν αποχώρηση του υπουργού από το Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτήσει και την έξοδό του από την κυβέρνηση ή αν προκύψει αλλαγή χαρτοφυλακίου – ενδεχομένως προς το Ναυτιλίας ή το Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν κάποιοι παρασκηνιακοί ψίθυροι, που δύσκολα επιβεβαιώνονται. Ένα σενάριο φέρνει τους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά εκτός κυβέρνησης, άλλο σενάριο ότι μετακινούνται σε άλλα πόστα και ένα τρίτο σενάριο ότι παραμένουν στις θέσεις τους. Απλώς ξηλώνεται όλη η ηγεσία της Πυροσβεστικής. Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Όπως για παράδειγμα, η πολιτική για τα εμβόλια, τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους αρνητές εμβολίου. Λέγεται μάλιστα ότι τις μεγαλύτερες απώλειες στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση συγκεντρώνει η πολιτική της για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

▪▪▪

Η έκπληξη του ανασχηματισμού

Σε ανασχηματισμούς πάντοτε υπάρχουν και εκπλήξεις. Μια από αυτές, όπως τελευταίως ακούγεται σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία είναι η υπουργοποίηση του Κώστα Καρτάλη, πρώην υπουργού ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Ετσι, εάν τελικά υπουργοποιηθεί ο κ. Καρτάλης, τότε συνεχίζεται η διεύρυνση του κ. Μητσοτάκη προς το κέντρο και ο κ. Καρτάλης αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες στο υπουργείο του κ. Σκρέκα, στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πάντως ο πρώην υπουργός λέει ότι έως τώρα δεν δέχτηκε κανένα τηλεφώνημα ή ειδοποίηση για κάτι τέτοιο.

Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

▪▪▪

Κι αν ο ανασχηματισμός σε βρει στο Μεξικό;

Ενώ τη Κυριακή είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα από πολιτικούς και δημοσιογράφους και ρωτούσαν για τον ανασχηματισμό, κυρίως εάν θα γίνει ή όχι την Δευτέρα, ορισμένοι υπουργοί απολάμβαναν την θάλασσα του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Αυγούστου. Για παράδειγμα κοντά στο κύμα εντόπισα τον Κώστα Καραμανλή που δεν φαινόταν να αγωνιούσε για τον ανασχηματισμό. Εν συνεχεία εντόπισα τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Σπάρτη για το This is Sparta, τις εκδηλώσεις δηλαδή από την μάχη των Θερμοπύλων. Ο υπουργός κατόπιν βρέθηκε στον Μιστρά. Την τελευταία ραστώνη του Αυγούστου αξιοποίησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Αλλά υπάρχουν και άλλες κατηγορίες υπουργών και υφυπουργών που εάν γίνει ανασχηματισμός προς το τέλος της εβδομάδας θα τους βρει στο εξωτερικό.

Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης την Παρασκευή θα είναι στο Μεξικό εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας του Μεξικού. Η Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή σχεδιάζει να επισκεφθεί την Δήλο για τα έργα που γίνονται εκεί. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα βρίσκεται στην Αυστρία μετέχοντας σε ένα φόρουμ για την κλιματική κρίση.

▪▪▪

Πιο σύντομες οι ορκωμοσίες με Μητσοτάκη

Υπάρχει όμως και τούτο: Την Παρασκευή (για όσους εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει Παρασκευή) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Ερμιόνη για μια τελετή για 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εάν χρειαστεί να ορκίσει κυβέρνηση θα το κάνει και μετά αναχωρεί για την Ερμιόνη. Άλλωστε οι ορκωμοσίες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνονται πιο γρήγορα από τις ορκωμοσίες στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν υπάρχει… διπλή ορκωμοσία. Όλοι ορκίζονται με θρησκευτικό όρκο, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ άλλοι με θρησκευτικό και άλλοι με πολιτικό. Το Σαββατοκύριακο, τότε που φούντωναν οι πληροφορίες για τον ανασχηματισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στην Κάλυμνο και οι πάντες γνώριζαν ότι τη Δευτέρα θα πήγαινέ στην Ψέριμο, όπως και έγινε.

▪▪▪

Η κατανομή των διασωληνωμένων στη ΜΕΘ

Ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό συμπεριέλαβε για πρώτη φορά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, όσον αφορά στην κατανομή των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. Αναφέρει ότι από το σύνολο (338) των ασθενών αυτών οι 309 (ποσοστό 91,42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 ασθενείς (ποσοστό 8,58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ως προς τους 338 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το 58,6% είναι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

▪▪▪

Ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά

Τη σημασία του εμβολιασμού και στα παιδιά ανέδειξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία παρέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά. Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στην εξέλιξη της νόσου στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, λέγοντας: «Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 αποτελούσαν το 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία». Και σημείωσε: «Ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.