Την περασμένη τηλεοπτική χρονιά το «Live News» και ο Νίκος Ευαγγελάτος κατέκτησαν την πρώτη θέση στις επιλογές των τηλεθεατών. Αυτό επιθυμούν και εφέτος. Πάντα με γνώμονα την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των τηλεθεατών. Η ενημερωτική εκπομπή του Mega επανήλθε δυναμικά τα απογεύματά μας (καθημερινά στις 16.20). Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος μιλάει στο «Βήμα» για το «Live News», για την τηλεοπτική σεζόν που ξεκινά και για το ιδιαίτερο εφετινό καλοκαίρι.
Τρίτη σεζόν για το «Live News». Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα τηλεοπτική χρονιά;
«Ζούμε σε μία εποχή ταραγμένη, με σοβαρές ανατροπές στη ζωή μας, πρωτόγνωρες θα έλεγα. Αν θυμηθεί κάνεις τα μνημόνια και το 2010 θα έλεγα ότι έχουμε ξεπεράσει πια τη δεκαετία που συμβαίνουν πράγματα τελείως απροσδόκητα και ανατρεπτικά. Αρα, στόχος πρώτος και μεγάλος είναι να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς που μας βλέπουν, να προσφέρουμε ενημέρωση».
Το κοινό εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή την εκπομπή. Ποιοι πιστεύετε ότι ήταν οι λόγοι;
«Νομίζω ότι ένας βασικός λόγος είναι το ίδιο το κανάλι. Το Mega είναι ένα μεγάλο κανάλι, που σε αυτή τη νέα του εποχή κουβαλά την ιστορία του αλλά ταυτόχρονα και τη δυναμική που του έχει προσδώσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτό άρχισε να αποδίδει από την πρώτη μέρα και φάνηκε. Τώρα αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην εκπομπή είναι να δώσουμε μια πρώτη αίσθηση της επικαιρότητας στους τηλεθεατές που εκείνη τη στιγμή επιστρέφουν σπίτι. Να εστιάσουμε στα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, χωρίς να στεκόμαστε μόνο στο γεγονός αλλά να προχωράμε στην ανάλυσή τους, να κάνουμε ρεπορτάζ. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία η ομάδα προσπαθεί να κάνει και απ’ ό,τι φαίνεται έχουν απήχηση στο κοινό».
Τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης είναι η απόδειξη ότι η δημοσιογραφική δουλειά που γίνεται μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
«Η τηλεθέαση είναι ένα στοιχείο απόδοσης της δημοσιογραφικής δουλειάς που κάνουμε και αποδοχής από το κοινό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πωλήσεις των εφημερίδων. Αν υπάρχει μία σωστή δημοσιογραφική προσέγγιση και μία σωστή απόδοση της ενημέρωσης ο πολίτης θα το προτιμήσει».
Πώς κρίνετε την εφετινή τηλεοπτική σεζόν;
«Νομίζω ότι θα είναι η πιο ανταγωνιστική σεζόν που έχουμε ζήσει ποτέ στην τηλεόραση. Το γεγονός ότι το Mega μεγαλώνει τόσο πολύ, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Θέλω να σταθώ στο Mega γιατί εφέτος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Οι πρώτοι μήνες ήταν οι μήνες που είχε ανοίξει, η περσινή ήταν μία χρονιά που έγιναν βήματα και εφέτος είναι μία χρονιά που πραγματικά το Mega εμφανίζει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Πολλές νέες ποιοτικές εκπομπές και πολλοί σημαντικοί άνθρωποι, σε όλους τους τομείς, είναι εφέτος στο Mega. Ακόμα και το γεγονός ότι οι αγώνες του Champions League θα μεταδίδονται κάθε Τετάρτη από το Mega είναι πολύ σημαντικό. Οπότε πραγματικά, βλέποντας και τις προηγούμενες χρονιές, θα είναι μία χρονιά πολύ έντονη ως προς τον ανταγωνισμό της. Μακάρι να εξελιχθεί καλά οικονομικά για να μπορέσει και η διαφήμιση να ανακάμψει ώστε να έχουμε και την οικονομική στήριξη».
Είστε 35 χρόνια στον χώρο. Τι έχετε συλλέξει από όλη αυτή την εμπειρία;
«Είμαι στη δημοσιογραφία από το 1986. Είναι μια δουλειά που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα κάνω. Βρέθηκα τυχαία στα 18 μου. Παρόλο που δεν κάνω τέτοιους απολογισμούς, θέλω να σας πω ότι κάνω τον σταυρό μου που βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο. Είναι ένα υπέροχο και συναρπαστικό ταξίδι που κάθε μέρα έχει κάτι διαφορετικό».
Πώς κρίνετε τη νέα γενιά δημοσιογράφων;
«Εξαιρετική. Εχουμε μορφωμένα παιδιά με σπουδές και μετεκπαιδεύσεις, που μιλούν άπταιστα δύο, τρεις, ακόμα και τέσσερις γλώσσες, κάτι που όταν ξεκινούσα εγώ δεν ήταν αυτονόητο. Επίσης σήμερα οι νέοι δημοσιογράφοι είναι περισσότερο εκπαιδευμένοι σε αυτό που λέμε είδηση και απόδοση γιατί πλέον η πληροφορία βρίσκεται παντού. Στην ομάδα μου, πέρα από τους συνεργάτες που είμαστε μαζί σχεδόν 20 χρόνια, έχουμε και μια ομάδα νέων ανθρώπων και βλέπω πραγματικά ότι μιλούμε για παιδιά εξαιρετικά».
Αν μπορούσατε να επιλέξετε τρία στοιχεία για να περιγράψετε τι συνιστά έναν καλό δημοσιογράφο, ποια θα ήταν αυτά;
«Το πρώτο που μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι η εργατικότητα. Προφανώς η εντιμότητα στην απόδοση των ειδήσεων είναι βασικότατο στοιχείο. Το επόμενο είναι η ευθύτητα στον σχολιασμό. Το να αποδώσεις την είδηση είναι μια υποχρέωση, το να εκφράσεις τη γνώμη σου, εφόσον έχεις τη δυνατότητα, τη διάθεση και τον χώρο, είναι εξίσου σημαντικό και κάτι που πρέπει να κάνουν οι δημοσιογράφοι για να κρίνονται από τους πολίτες».
Η πρεμιέρα του «Live News» συνέπεσε με την εμφάνιση της πανδημίας. Επειτα από ενάμιση χρόνο, θεωρείτε ότι πολίτες και πολιτεία έχουν διαχειριστεί σωστά την κατάσταση;
«Επειδή βρισκόμαστε ακόμα μέσα στο πρόβλημα δεν αισθάνομαι απολύτως έτοιμος να εκφράσω μία συνολική εκτίμηση για το θέμα. Θεωρώ ότι η εφετινή χρονιά θα είναι διαφορετική. Τώρα, για παράδειγμα, έχουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εμβολιασμών και της προσβασιμότητας των πολιτών σε κλειστούς χώρους. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ζήτημα. Στα πρωτόγνωρα που ζήσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο νομίζω ότι υπήρξαν καλοί χειρισμοί και προφανώς ατυχείς χειρισμοί. Αίσθησή μου είναι ότι οι καλοί χειρισμοί είναι σαφώς οι περισσότεροι, όπως το γεγονός ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κόσμος πειθάρχησε, αλλά ας το δούμε στο τέλος. Είναι νωρίς ακόμα. Ισως κάτι που θεωρώ εγώ λάθος είναι η διαχείριση των θανάτων. Περισσότεροι από 13.000 Ελληνες έχουν πεθάνει από κορωνοϊό και καθημερινά ακούμε έναν ψυχρό αριθμό, τόσο που τον προσπερνάμε. Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαν να χειριστούν διαφορετικά. Οι άνθρωποι που φεύγουν δεν είναι ένα νούμερο. Είναι φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι που χάνονται από τις οικογένειές τους».
Το εφετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Τι σας ενόχλησε περισσότερο στη διαχείριση της κατάστασης;
«Η φωτιά είναι ένα πάρα πολύ σκληρό πράγμα. Θα ξεκινήσω από το ανθρώπινο κομμάτι. Ετυχε να έχω έναν άνθρωπο, στον ευρύτερο κύκλο μου, που κάηκε το σπίτι του και έμεινε με τα ρούχα που φορούσε, όπως πολλοί συμπολίτες μας. Ξαφνικά αυτός ο άνθρωπος έχασε τις αναμνήσεις του, έχασε τα πάντα. Είναι σοκαριστικό αυτό. Η φωτιά είναι ίσως η χειρότερη καταστροφή γιατί δεν μένει τίποτα πίσω. Το επόμενο που με ενόχλησε είναι ότι πέρναγαν οι μέρες, οι νύχτες και βλέπαμε να καίγονται αρκετές περιοχές. Βλέπαμε τη φωτιά στην Εύβοια να κινείται από τη δυτική στην ανατολική πλευρά και μετά να γυρίζει πίσω. Λες «δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα, δεν επιτρέπεται να συμβαίνει»».