Έτοιμες να αντιμετωπίσουν έναν νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είναι οι ΗΠΑ, όπως δηλώνει στο MEGA και τον Γιάννη Μούτσο ο γερουσιαστής και επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο ισχυρός άνδρας της Αμερικής ξεκαθαρίζει πως ο Ερντογάν αποτελεί το «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής χώρας σε αέρα και θάλασσα.
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ αφήνει επιπλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης και της ποντιακής γενοκτονίας μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το Κογκρέσο.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ρόμπερντ Μενέντεζ στο MEGA:
Γερουσιαστά Μενέντεζ είναι μεγάλη τιμή μας να σας έχουμε εδώ, κοντά μας. Καλώς ήρθατε στην Αθήνα.
Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα.
Αρχικά να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τις απώλειες σας, προς τον αμερικανικό λαό, στα γεγονότα που συνέβησαν στο Αφγανιστάν. Τι θα συμβεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου; Τι περιμένετε;
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι θα έχουμε αποχωρήσει μέχρι τις 31 του μήνα.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να απεγκλωβίσουμε όλους τους Αμερικανούς, αλλά και όλους τους συνεργάτες μας στο Αφγανιστάν.
Ανησυχείτε μήπως βρεθείτε απέναντι σε μία νέα εποχή πολέμου κατά της τρομοκρατίας, είτε από τον ISIS είτε από παρακλάδια της Αλ Κάϊντα; Θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό στο ενδεχόμενο;
Στο μέλλον θα υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για να αντεπιτεθούμε, όπως το επιβάλλει η κατάσταση.
Σήμερα πληροφορηθήκαμε πως τουρκικά μαχητικά για μία ακόμη φορά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτού του τύπου τις παραβιάσεις και τι θα πρέπει να προσδοκούμε;
Θέλουμε να δούμε μία Τουρκία η οποία θα είναι δημοκρατική, κοσμική, που τηρεί τους κανόνες δικαίου και σέβεται τις διεθνείς τακτικές, εργάζεται σύμφωνα με τις αξίες της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Αυτή δεν είναι όμως η Τουρκία του Ερντογάν. Προφανώς, οι παραβιάσεις αυτές της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και του εναέριου χώρου της, καθώς και των θαλάσσιων συνόρων της, είναι καταδικαστέες.
Τι θα πρέπει να περιμένουμε σε ότι αφορά τις κυρώσεις προς την Τουρκία;
Αναφορικά με την Κύπρο, οι Ηνωμένες πολιτείες στέκονται στο πλευρό της, υποστηρίζοντας την πρόταση που πάντοτε προωθούσε η κυπριακή κυβέρνηση, δηλαδή την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, κάτι το οποίο θεωρώ πως μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι διαπραγματευτούν μεταξύ τους, χωρίς την εμπλοκή του Ερντογάν.
Αν δηλαδή απομακρυνθεί ο Ερντογάν, πιστεύετε ότι θα υπάρξει βελτίωση τον αμερικανοτουρκικών σχέσεων;
Αν ο Ερντογάν έπαυε να είναι πλέον πρόεδρος της Τουρκίας, θα εξαρτηθεί τότε ποιος θα τον διαδεχτεί.
Αποτελεί μία ανοιχτή υπόθεση;
Είναι μία ανοιχτή υπόθεση, η οποία θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια, πάνω στις οποίες θα χτιστεί η δική μας σχέση.
Πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την αρμενική γενοκτονία. Είμαστε πλέον εν όψει της αναγνώρισης και της ποντιακής γενοκτονίας;
Χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αναγνωριστεί η αρμενική γενοκτονία…
Θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 100;
Είναι κάτι λοιπόν το οποίο θα χρειαστεί να μελετήσουμε.
Τι θα πρέπει να προσδοκούμε σε ότι αφορά τη βελτίωση της άμυνας αλλά και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο χωρών;
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας αμυντικής συνεργασίας, η οποία θα επεκτείνει το αμερικάνικο αποτύπωμα και με τον τρόπο αυτό θα αναγνωριστεί βεβαίως η ελληνική εθνική κυριαρχία.
Πώς αντιδρούν οι Ηνωμένες πολιτείες στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο;
Δεν το αναγνωρίζουμε.
Το καταδικάζετε;
Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, καθώς σχετίζεται στην περίπτωση αυτή με την αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλλά και με την συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη.