Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου) και, όπως όλα δείχνουν, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι διαφορετικά φέτος.
Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά φέτος» σημειώνοντας ότι «τα μέτρα δεν θα είναι τόσο αυστηρά όπως την περσινή χρονιά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι φέτος δεν θα δούμε να κλείνει η τάξη για ένα κρούσμα κοροναϊού, ενώ το ζήτημα είναι πόσα κρούσματα θα απαιτηθούν για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Στόχος της επιτροπής είναι τη φετινή χρονιά να δούμε λιγότερες καραντίνες και περισσότερα τεστ. Για παράδειγμα, ένα σενάριο είναι σε τάξη με ένα κρούσμα να δούμε 3 τεστ αντί για δύο στους μαθητές.
Γρίφος είναι τι θα γίνει με τη μάσκα στα διαλείμματα. Στους κόλπους της επιτροπής φαίνεται να να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται υπέρ της χρήσης μάσκας και στα διαλείμματα και ορισμένοι αρνητικοί γιατί όπως λένε τα παιδιά παίζουν και τρέχουν.
Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ ολοκλήρου επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στις ζωές μας σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα του φονικού ιού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πώς θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.
Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών), ή με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.
Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Λάθος να μπαίνουν στις τάξεις ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί»
Την ίδια ώρα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών έστειλε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιφυλακτικότητα των γονέων θα αρχίζει να αντιστρέφεται και τους κάλεσε σιγά – σιγά να σκεφτούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί μια συνθήκη για ομαλή εκπαίδευση, ειδάλλως όπως είπε, «φοβάμαι ότι θα ανοίξουν τα σχολεία για να κλείσουν». «Κάθε παιδί, καθένας που εμβολιάζεται κερδίζουμε κάτι και σαν κοινωνία και το ίδιο το άτομο που εμβολιάζεται» σημείωσε.
Φόβοι για αντιεμβολιαστικά κηρύγματα από εκπαιδευτικούς
Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι καθηγητές και δάσκαλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά.
«Πέρα από το υγειονομικό κομμάτι νομίζω ότι είναι λάθος εκπαιδευτικά. Άνθρωποι που είναι είτε αντιεμβολιαστές, είτε φοβούνται, να μπαίνουν (στην τάξη) και στην ερώτηση των μαθητών ‘γιατί δεν έχετε εμβολιαστεί’ να κάνουν αντιεμβολιαστικό κήρυγμα ή κήρυγμα φόβου στα παιδιά, που στο σπίτι προσπαθούμε να τα εκπαιδεύσουμε να σκέφτονται ορθολογικά και σωστά» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος.