Σκοτεινό διαγράφεται το μέλλον στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Θεωρείται βέβαιο πως θα ξεσπάσει ένα κύμα προσφυγικών ροών, ωστόσο εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η εργαλειοποίηση του ζητήματος από την Τουρκία.
«Το μέλλον για το Αφγανιστάν είναι δυσοίωνο. Ένα κράτος έχει παραδοθεί στη πιο σκοταδιστική ισλαμική οργάνωση του κόσμου και υπάρχει και ένα άλλο παρακλάδι που μπήκε στις ζωές μας, το ISIS-K. Υπάρχει κίνδυνος το κράτος αυτό να βυθιστεί σε τρομοκρατικό εσωτερικό πόλεμο. Στη Δύση υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να έχουμε αναβίωση της τρομοκρατίας. Οι οργανώσεις αυτές είναι αποδυναμωμένες. Επί 20 χρόνια βρίσκονταν σε πίεση από τη Δύση, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες», είπε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Για τους βομβιστές αυτοκτονίας ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως οι πράξεις τους δεν τους προκαλούν φόβο. «Δεν τους τρομάζει ο θάνατος, γιατί θεωρούν ότι μαρτυρούν για την πίστη τους».
«Η χώρα κλειδί είναι η Τουρκία»
Πώς επηρεάζει η κατάσταση στο Αφγανιστάν την Ελλάδα
«Είναι δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα επιχειρήσει να φύγει από το Αφγανιστάν και είναι εξίσου πιθανό ένα μέρος να μετακινηθεί προς το Ιράν και από εκεί στην Τουρκία και σε εμάς», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος και πρόσθεσε:
«Έχοντας μάθει από τον Έβρο προσπαθούμε να είμαστε αυστηροί στο πως διαχεριζόμαστε τα σύνορά μας. Η χώρα κλειδί είναι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι εκείνη που κρατάει και πάλι το κλειδί των προσφυγικών ροών» είπε και πρόσθεσε πως αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς η τουρκική κοινωνία έχει κουραστεί από το βάρος των προσφυγικών ροών των προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, βέβαιη θεωρείται η εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνο που εκτιμάται είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να ζητήσει οικονομικά ή γεωπολιτικά ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό.