Μαντί

Παραδοσιακό και νόστιμο!

Προετοιμασία 20′ Αναμονή 10′ Μαγείρεμα 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

Για τη ζύμη

1 ποτήρι νερό

1 αβγό

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γέμιση

300 γρ. κιμάς ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος

1 ξερό κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο για τη γέμιση + 1 ακόμη ψιλοκομμένο για τα μαντί

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. πιπέρι

Για τη σάλτσα

300 γρ. γιαούρτι πρόβειο με την πέτσα του

250 ml (1 φλ.) ζωμός κρέατος σπιτικός ή από βιολογικό κύβο

1 αβγό

Αλάτι, πιπέρι

Για το πασπάλισμα

100 γρ. φρέσκο βούτυρο

1 κ.γ. κόκκινη, γλυκιά πάπρικα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία, που να μην κολλάει στα χέρια (εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να τραβήξει την υγρασία). Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για περίπου 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.

Ρίχνουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλούς δίσκους χρησιμοποιώντας ένα ποτηράκι του κρασιού ή στρογγυλό κουπάτ. Απλώνουμε σε κάθε φύλλο ½ κ.γ. από το δεύτερο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και βάζουμε στο κέντρο των μισών δίσκων από 1 κ.γ. κιμά. Σκεπάζουμε με έναν άλλον δίσκο (σαν ραβιόλι) και τα κάνουμε πουγκί. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε.

Χτυπάμε σε ένα μπολ με έναν αβγοδάρτη το γιαούρτι με τον ζωμό, το αβγό και αλατοπίπερο. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά, να δέσουν τα υλικά.

Σερβίρουμε τα μαντί σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο με την πάπρικα και τα ρίχνουμε πάνω στο μαντί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.