Η αυξητική τάση των έμμεσων φόρων ενισχύει τις ενδείξεις για την ανοδική πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης το φετινό καλοκαίρι, διατηρώντας τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Σε αυτό προστίθενται και η γενικότερη θετική εικόνα του τουρισμού κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στην αύξηση των εσόδων από τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου αναμένονται να «πέσουν» στα κρατικά ταμεία οι πληρωμές του φόρου εισοδήματος κ.λπ. και να φανούν οι εισπράξεις από τις τουριστικές δραστηριότητες.
Καθοριστικό θα είναι το δεύτερο τρίμηνο
Σημαντικό ραντεβού είναι η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου που θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου και θα ξεκαθαρίσει την εικόνα για την πορεία της χρονιάς. Από το φθινόπωρο εξάλλου αναμένονται και τα νέα ραντεβού της χώρας με τις αγορές όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται έκδοση ομολόγου για την άντληση 1-2 δισ. Ευρώ.
Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τη χρυσή τομή μεταξύ της τόνωσης τον κρατικών ταμείων και της εύρεσης του δημοσιονομικού χώρου -παρά τα ελλείμματα- για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων και τόνωσης της οικονομίας μέσω της μείωσης των βαρών.
Όπως τόνισε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (OPEN) «το 2022 έχουμε τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που έχει κάποιες προϋποθέσεις: Μπορείς να ξοδεύεις μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να πάρεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα προέλθει από το ρυθμό ανάπτυξης. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. (…) Πρέπει η οικονομία να παράξει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος».
Επανέλαβε, όμως, πως η στρατηγική της κυβέρνησης συνεχίζει να επικεντρώνει στις μειώσεις φόρων και επεσήμανε ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης παρά θύελλες είναι η στρατηγική μείωσης των φόρων. «Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στο στόχο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης στόχος της κυβέρνησης , σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβριο τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό προσθέτει άλλα 5 δισ. ευρώ στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Προϋπολογισμός
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιεύθηκαν χθες, καταγράφουν μείωση στα έσοδα κάτω του στόχου και πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 9,063 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,602 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υστέρησης των δαπανών κατά 1,034 δισ. ευρώ , καθώς το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού παρουσίασε υστέρηση κατά 651 εκατ. Ευρώ.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29.461 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 651 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24.375 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 101 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ανήλθαν στα 39.483 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.067 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου (40.551 εκατ. ευρώ).
Πηγή ot.gr