Με τη διεθνή κοινή γνώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις στην Καμπούλ, στον απόηχο της διπλής φονικής έκρηξης, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο περισσότερα από 100 άτομα – 180 άνθρωποι, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους Υγείας, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times – και να τραυματιστούν εκατοντάδες, ξημέρωσε η επόμενη μέρα για το Αφγανιστάν, για το οποίο ουδείς γνωρίζει τι το περιμένει – ούτε καν οι Ταλιμπάν…
Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε μία – μάλλον θλιβερή, δεδομένων των υψηλών προσδοκιών – εικόνα ενός Αμερικανού προέδρου, που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη μέχρι στιγμής κρίση της προεδρικής του θητείας και δείχνει σαν να έχει παραλύσει από μία κατάσταση, που δεν μπόρεσε ούτε να προβλέψει, ούτε να προλάβει και, έτσι, αναγκάζεται να «πετάει τη μπάλα» στην εξέδρα των Ταλιμπάν, για το ποιος είχε την ευθύνη ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Με τους νεκρούς, από τη διπλή επίθεση της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, να ανέρχονται σε τουλάχιστον 160 Αφγανούς, 3 Βρετανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφού απέδωσε το μακελειό, πρωτίστως στους Ταλιμπάν, που δεν στάθηκαν ικανοί να φέρουν σε πέρας την αποστολή της φύλαξης του αεροδρομίου και, δευτερευόντως σε «αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών» των ΗΠΑ, διαμήνυσε στους υπεύθυνους των επιθέσεων, «θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε». Προσθέτοντας, ωστόσο, «όπως και όταν εμείς το αποφασίσουμε»…
Η επόμενη μέρα των επιθέσεων
Με αλλεπάλληλες πτήσεις εκκένωσης και – αμερικανικούς – φόβους για νέα επίθεση από τον ISIS, ξημέρωσε η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος – πιθανότατα με ρουκέτες ή παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα – με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι.
«Πιστεύουμε ότι η επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις και αναμένουμε ότι θα συνεχιστούν», πρόσθεσε ο στρατηγός, ο οποίος περιέγραψε τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ορίων του αεροδρομίου και της χρήσης αντιπυραυλικών και συστημάτων όλμων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών με τους μαχητές των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στα σημεία ελέγχου έξω από το αεροδρόμιο.
Παράλληλα, μία-μία οι ευρωπαϊκές χώρες, που πραγματοποιούσαν πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν, δηλώνουν ότι ολοκλήρωσαν το «έργο» τους ή ότι απλά… «ως εδώ».
Για τη Γερμανία, η σημερινή πτήση ήταν η τελευταία, ενώ μετά τη Νορβηγία, το τέλος των επιχειρήσεων προαναγγέλλουν η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ελβετία, με δεδομένο και το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν ότι όλες οι αναχωρήσεις σταματούν στις 31 Αυγούστου.
Νωρίτερα σήμερα, ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις της και η Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «υπερήφανος» για την «επιτυχή» προσπάθεια. Συνολικά, η Ισπανία έβγαλε από την Καμπούλ 2.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους οικογένειες Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις ισπανικές δυνάμεις.
Απεγκλώβισε επίσης 333 ανθρώπους εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 131 για τις ΗΠΑ, 50 εργαζόμενους του ΝΑΤΟ και 21 Πορτογάλους ή Αφγανούς συνεργάτες της Πορτογαλίας.
«Τελευταίες ώρες πτήσεων απεγκλωβισμού»
Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απομακρύνει συνολικά τουλάχιστον 4.800 Αφγανούς, περιλαμβανομένων 1.100 παιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας.
Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, απομακρύνοντας 5.347 ανθρώπους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.100 Αφγανών.
Περίπου 300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, ενώ το Βερολίνο ταυτοποίησε 10.000 Αφγανούς που χρειάζονται προστασία και πληρούν τα κριτήρια για να έρθουν στη Γερμανία, περιλαμβανομένων πρώην ντόπιων εργαζόμενων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ, η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση που μετέφερε Αφγανούς που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη.
Εκτοπισμένοι χωρίς στέγη και τροφή
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί παραμένουν κοντά στο αεροδρόμιο, παρά τον τρόμο της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, με την ελπίδα να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα τους, έχοντας διπλή αγωνία: να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποια πτήση και, το σημαντικότερο, να παραμείνουν ζωντανοί…
Παράλληλα, εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ, έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη.
Eκπρόσωπος των Ταλιμπάν ξεκαθάρισε ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο, γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είπε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα, λόγω των εμποδίων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας – έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν, κάτω των πέντε ετών, ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.
Έκτακτη Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τρίτη
Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα το Αφγανιστάν ή – για την ακρίβεια – με θέμα το μεταναστευτικό κύμα που έρχεται από το Αφγανιστάν και πώς η Ευρώπη θα αποτρέψει το σενάριο του 2015…
«Θέλουμε να συντονίσουμε τη θέση της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δυνητικών επιπτώσεων της κατάστασης στη μετανάστευση και την ασφάλεια στην ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας (σ.σ. χώρα, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο), Άλες Χόις.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ο στόχος είναι επίσης να αναπτυχθεί μια σειρά μέτρων, που θα βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης του σεναρίου του 2015, όταν τα κράτη μέλη αντιμετώπισαν τεράστια μετανάστευση πίεση» – από την Συρία.
Εκτός από τους υπουργούς, θα συμμετάσχουν παράλληλα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της Frontex, της Europol, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και του συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ.
Ερντογάν: «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα…»
Εδώ και εβδομάδες, διατυμπάνιζε ότι θέλει και μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ – και ευρύτερο ρόλο, κατά τις συνήθεις προσδοκίες του, με παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν επ’αόριστον…
Τώρα, μία μέρα μετά τις εκρήξεις και, φυσικά, πιεζόμενος από την τουρκική κοινή γνώμη, ο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση, σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί.
Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία, αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, εξάλλου, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτα σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.
Και εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν τον απόλυτο έλεγχο του αεροδρομίου, αλλά προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο, όπως είπε, η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδρόμιο, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει «τι σημαίνει διαχείριση της ασφάλειας» του αεροδρομίου.