Πολλοί λίγοι ίσως θα θυμούνται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρ’ ολίγο να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κι ενδεχομένως κάποια στιγμή και πρωθυπουργός.
Εχουν περάσει 25 χρόνια από εκείνον τον Ιούνιο του 1996 όταν περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για το τέταρτο συνέδριο του κόμματος.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φύγει από τη ζωή και στις 30 Ιουνίου 1996 θα γινόταν η πιο μεγάλη μάχη του ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία.
Ο Κώστας Σημίτης είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι μήνες πριν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τότε είχε καταφέρει να νικήσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο και να αναλάβει τα ηνία της χώρας με 86 ψήφους έναντι 75.
Η μάχη σκληρή. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή.
Στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης θα αναλάβει και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη νίκη
Ο Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 408 ψήφων. Συγκεκριμένα ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και έλαβαν:
Κώστας Σημίτης: 2.732 (53,77%)
Ακης Τσοχατζόπουλος: 2.324 (46,23%). Βρέθηκαν και 17 άκυρα και 28 λευκά.
Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς ο Κώστας Σημίτης είχε στείλει προειδοποίηση:
«Ή με εκλέγετε ή παραιτούμαι και από πρωθυπουργός». Η απάντηση στο δίλημμα Σημίτη ήρθε από την πλευρά των «Τσοχατζοπουλικών» και αποτελούνταν από έντονες αποδοκιμασίες, αλλά και φτυσίματα.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστήριξε το μοντέλο της διαρχίας, ζητώντας ασυμβίβαστο μεταξύ των αξιωμάτων του πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος.
Αυτό που έμεινε στην ιστορία ήταν και η στάση του Κώστα Λαλιώτη.
Ενώ τον Ιανουάριο του 1996 ήταν υπέρ της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο του κόμματος πρότεινε την εκλογή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη θέση του προέδρου για χάρη της ενότητας. «Ελευθερώστε τους» είπε απευθυνόμενος σε Σημίτη – Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο η προτροπή του δεν εισακούστηκε.