Η παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη ψηλά και πέρασε από κάτω, αποτυπώνει αυτό που συνέβη τις ημέρες της πύρινης καταστροφής.
Η κυβερνητική μηχανή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών. Επέδειξε λάθη και αδυναμίες, ίδιες με των προηγούμενων χρόνων. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέρασε, χθες, δύσκολες στιγμές στη Βουλή. Γιατί, πράγματι, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, πλην του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα. Αλλά και γιατί η κυβέρνησή του διαχειρίζεται την επομένη της καταστροφής με τρόπο που, τουλάχιστον, δεν προκαλεί.
Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Η διαχείριση της καταστροφής. Η οποία ξεκίνησε με ένα απαράδεκτο σώου όταν ήταν ήδη γνωστό ότι υπάρχουν νεκροί και συνεχίστηκε την επομένη, με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο, όταν ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, ο κ. Καμένος, πήγε στο Μάτι και αντί συγνώμης κουνούσε το δάχτυλο στους χαροκαμένους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα δίκιο. Το Μάτι κρίθηκε. Ανατίναξε όλους τους σχεδιασμούς του και τον οδήγησε, ένα χρόνο αργότερα, στην διπλή εκλογική ήττα των ευρωεκλογών και των βουλευτικών εκλογών.
Όμως, το Μάτι κρίθηκε αλλά δεν ξεχάστηκε. Παραμένει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμποδίζει να ασκήσει πιεστική και πειστική αντιπολίτευση.
Τα όσα έγιναν τις ημέρες της πύρινης καταστροφής, στην Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Αττική δεν έχουν ακόμα κριθεί. Θα κριθούν, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο. Και θα κριθούν όχι μόνο από την ταχύτητα της αποκατάστασης των πληγέντων από τις φωτιές και από την πορεία του σχεδιασμού για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας που έγινε στάχτη. Θα κριθούν από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας. Εκεί βρίσκεται, τώρα, ο πραγματικός πήχης για την κυβέρνηση.
Η αύξηση των κρουσμάτων, η πίεση που έχει αρχίσει να δέχεται το ΕΣΥ, η επιστροφή των εκδρομέων, το άνοιγμα των σχολείων και η «κανονικότητα» του φθινοπώρου είναι οι νέες εστίες φωτιάς που δοκιμάζουν τις δυνατότητες της κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας στην οποία, λόγω και της καλής πορείας της τουριστικής περιόδου, πνέουν άνεμοι αισιοδοξίας.
Αν η κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή απέχει ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς από τον στόχο που είχε θέσει, καταφέρει να μην οδηγηθούμε σε νέα lockdown και η οικονομία ακολουθήσει την ανοδική τροχιά στην οποία φαίνεται να έχει εισέλθει το κόστος για την κυβέρνηση από τα λάθη, τις αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες που επέδειξε η κρατική μηχανή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τότε το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο. Αν όμως οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν.
Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν θα φαντάζει στα μάτια του κόσμου, όπως ελπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μια κακή παρένθεση. Αλλά θα ερμηνευθεί ως μια ακόμα ένδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησής του να περάσει πάνω από τον πήχη που της έθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές του 2019.