Οι τρεις άξονες της στρατηγικής Τσίπρα

Τι θα πει την Τετάρτη στη Βουλή στη συζήτηση για τις πυρκαγιές

Η ώρα να βρεθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από αρκετό καιρό, λόγω και της θερινής ανάπαυλας, έφθασε για τον Αλέξη Τσίπρα που ετοιμάζεται για την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τις πυρκαγιές, έχοντας διαφορετική στρατηγική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει επιλέξει μια τελείως διαφορετική στρατηγική στην παρούσα φάση, δίνοντας το σήμα να απομονωθούν οι ακραίες φωνές στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό θα φανεί, όπως λένε και στην αυριανή του ομιλία στο Κοινοβούλιο λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος που επιμένουν: «Δεν θα κάνουμε πολιτική σπέκουλα πάνω στα αποκαΐδια και δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε γραμμή ΝΔ στο Μάτι».

Όμως, αυτή η διαφορετική στρατηγική του πρώην Πρωθυπουργού δεν σημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα σιωπήσουν ενώπιον των εγκληματικών λαθών και ενεργειών της κυβέρνησης.

Η στρατηγική αυτή έχει ως άξονες τα εξής στοιχεία: κριτική με επιχειρήματα και όχι κραυγές, ανάδειξη κυβερνητικών λαθών και προγραμματική αντιπολίτευση. «Χτίζουμε την εικόνα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης» είναι η χαρακτηριστική φράση που εκπέμπεται από το επιτελείο του κ. Τσίπρα που όμως δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι έχουν καεί πάνω από 1.500.000 στρέμματα και θα στοχεύσει ευθέως τον Πρωθυπουργό τονίζοντας την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού Κράτους. Παράλληλα, θα αναφέρει ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Επί της ουσίας αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής να αναδειχθεί «μια σκληρή, αλλά τεκμηριωμένη κριτική, με το βλέμμα στο μέλλον» λένε από το επιτελείο του κ. Τσίπρα και εστιάζουν στην προ ημερών φράση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης, να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται». Παράλληλα προκρίνουν και την προβολή προτάσεων όπως το πλαίσιο επτά σημείων που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με επίκεντρο την κήρυξη άμεσα αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων, της απαγόρευσης της αλλαγής χρήσης γης, την εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων, κ.α.

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία πρότεινε «τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα λόγω του αυξημένου κινδύνου τέτοιων καταστροφών κατά την κλιματική κρίση». Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, η σημερινή κυβέρνηση έβαλε την έκθεση σε ένα συρτάρι και δεν έκανε τίποτα για δυόμισι ολόκληρα χρόνια.

Η Πρόταση επτά σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για τηνίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

– Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

– Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.