Νέα δεδομένα στις σχέσεις με την κυβέρνηση αλλά και στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία προκάλεσε η πύρινη καταστροφή. Η Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη, στη συζήτηση στη Βουλή, θα στρέψει τα πυρά της κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος της είναι να αναδείξει ότι το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος επέδειξε εξοργιστική αδυναμία στο μέτωπο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και ότι η προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού για τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι μεγάλη.
Μετωπικά χωρίς λαϊκισμούς
«Θα πάμε μετωπικά χωρίς λαϊκισμούς, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ευθύνες και δεν γίνεται να μην καταλογιστούν και να μην αποδοθούν» δηλώνουν οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε οργή για την εικόνα που επέδειξε η κρατική μηχανή στην πυρκαγιά στα Βίλια. «Αν στη Βαρυμπόμπη έφταιγε η κλιματική αλλαγή και στην Εύβοια η αναζωπύρωση της φωτιάς και οι πολλές παράλληλες πυρκαγιές, για την τελευταία αυτή καταστροφή μπορούμε πια να μιλήσουμε τελεσίδικα: τα αρμόδια υπουργεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνολικά η Πολιτεία βρέθηκαν απολύτως απροετοίμαστοι για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να ανοίξει το συντομότερο η Βουλή για να αναζητηθούν με επιμονή και θάρρος οι αδιαμφισβήτητες ευθύνες» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης δείχνοντας τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής.
Υπό αμφισβήτηση το επιτελικό κράτος
Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι οι πυρκαγιές απογύμνωσαν και έθεσαν υπό αμφισβήτηση το αφήγημα του Πρωθυπουργού για το επιτελικό κράτος. Στο μέσο της εβδομάδας η κυρία Γεννηματά σε παρέμβασή της έκανε λόγο «για ανικανότητα του επιτελικού κράτους, αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, απουσία συστήματος πρόληψης και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα, αρκετά με τα επικοινωνιακά shows». Με αυτή τη διάθεση θα πάει και στη συζήτηση στη Βουλή.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αποκρούουν την κριτική που δέχονται ότι έχουν ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους της αντιπολίτευσης ζητώντας τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών, την ώρα που ο πύρινος εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει. Οι στενοί συνεργάτες της προέδρου του κόμματος επιμένουν ότι δεν μπορεί σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση, παρά τα εμφανή λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις, να μένει στο απυρόβλητο. Και όπως επισημαίνουν δεν γίνεται να μην υπάρξει αντιπολιτευτική κριτική και έλεγχος επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας στην πλάτη του το Μάτι αδυνατεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο και επιλέγει από ανάγκη να εμφανίζεται συναινετικός. Αξιωματική αντιπολίτευση θα υπάρξει, τονίζουν με νόημα.
Κριτική αλλά και προτάσεις για το μέλλον
Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία της κυρίας Γεννηματά στη Βουλή θα κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Ο δεύτερος θα εμπεριέχει τις προτάσεις της για το μέλλον. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα κινηθεί στο τρίπτυχο πρόληψη – αποκατάσταση – ανασυγκρότηση. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας χρειάζεται ανασυγκρότηση. «Δεν γίνεται να αποφασίζει, τελευταία στιγμή, ο Χαρδαλιάς ανάλογα με την πίεση που δέχεται» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Θεωρούν επίσης κομβικής σημασίας τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, όμως εστιάζουν στην επόμενη μέρα. Την ανασυγκρότηση των περιοχών που κάηκαν και εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση.Η πύρινη καταστροφή έδωσε την ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά να βρεθεί σε πρώτο και πρωταγωνιστικό πλάνο και να τονώσει το αντιπολιτευτικό και αντιδεξιό της στίγμα που θα είναι μία από τις σημαίες της στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Η κυρία Γεννηματά θα πάει με «αντιπολιτευτική φόρα» στη Βουλή και θα ακολουθήσει η εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, η παρουσία στη ΔΕΘ και στη συνέχεια η ΚΕ που θα καθορίσει τον οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές κάλπες.
Οι αποστάσεις Λοβέρδου από Φώφη και η κριτική Ανδρουλάκη
Οπως είναι φυσικό, οι τραγικές εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών έθεσαν περιορισμούς στη δραστηριότητα των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, για την ακρίβεια στη δημοσιοποίησή της. Γιατί και επαφές και συναντήσεις έγιναν. «Η πολιτική δεν σταματά ούτε σε περιόδους πολέμων» λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δηλώνει με το «όπλο παρά πόδα». Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος συνέχισε όλο αυτό το διάστημα τις επαφές του και εμφανίζεται αισιόδοξος για την, υπέρ του, τελική έκβαση της μάχης.
Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι η κυβέρνηση ορθά έδωσε προτεραιότητα στη ζωή των ανθρώπων, εκτιμά όμως πως απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από το αίτημα Γεννηματά για παραιτήσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκου Χαρδαλιά. «Μην ξοδευτούμε σε αντιπαραθέσεις σε αποκαΐδια» αναφέρει. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν. «Οταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν ευθύνες, τότε θα πρέπει να υποδείξει εκείνους που έσφαλαν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε αυτομάτως καθίσταται ο ίδιος υπόλογος, δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα» επισημαίνει.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κεντροαριστερού φορέα θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε θεατής στην κλιματική αλλαγή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε τα «Πρέσπεια» για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Ανδρουλάκης το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε πλήθος επαφών τις οποίες κράτησε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιμένει την επίσημη έναρξη των διαδικασιών ώστε να κλιμακώσει τις παρεμβάσεις του. Για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων θεωρεί ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα είχε τόσα εναέρια μέσα στη διάθεσή της, δικά μας και του ευρωπαϊκού μηχανισμού προστασίας, και όμως δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την τεράστια αυτή καταστροφή» λέει σε συνομιλητές του.