Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση και τους ειδικούς, καθώς αρχίζει να πιέζεται εκ νέου το σύστημα υγείας και έτσι εξετάζεται η λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να αποφευχθεί το γενικό lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετές ημέρες, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι η επιβολή στοχευμένων μέτρων είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως αν εξετάσει κανείς τα στατιστικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Σε αυτά καταγράφεται η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων από τις αρχές Αυγούστου.
Κλειστοί χώροι μόνο με εμβολιασμό και επιστροφή της μάσκας
Ένα από τα μέτρα που αναμένονται είναι η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους για όλους.
Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν, επιδεικνύοντας το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου: «Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» σημείωσε και σχολίασε για τους ανεμβολίαστους ότι «ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί».
«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» τόνισε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η πιθανότατα επαναφοράς της μάσκας για όλους σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανή εάν το υποδείξουν οι ειδικοί.
Τέλος στα δωρεάν τεστ
Στα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται και επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Πιθανώς τα self test να σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.
Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.
Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα
Παράλληλα, εξετάζεται οι αγορές εντός των καταστημάτων να γίνονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν να επωμιστούν και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του τεστ.
Τι θα ισχύει για τους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές
Η σχολική χρονιά πρόκειται να αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οπότε δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.
Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους, έχοντας υποβληθεί σε δυο self tests την εβδομάδα με αρνητικό αποτέλεσμα, ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού για άνω των 12 ετών.
«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διερωτήθηκε την Κυριακή αν «μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΙ είπε: «Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται; Γι’ αυτό τα μέτρα κύρια θα αφορούν στους ανεμβολίαστους και στην προστασία μας από εκείνους που δεν κάνουν το εμβόλιο. Η κόρη μου είναι 17 χρόνων και έχει κάνει το εμβόλιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο για περιορισμούς άρα στους κλειστούς χώρους πρέπει να επιτρέψουμε την κινητικότητα στους εμβολιασμένους. Για τους άλλους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τότε ας φοβούνται περισσότερο για τους γύρω τους. Εκτός από την πολιτική ευθύνη, υπάρχει και η ατομική. Ποια είναι η πολιτική ευθύνη όταν κάποιος αρνείται να εμβολιαστεί; Υπάρχει το συλλογικό».