Τελευταίο αντίο σε έναν θρύλο των πολεμικών Τεχνών

Πέθανε ο Σόνι Τσίμπα, που υπήρξε για τους Ιάπωνες ότι υπήρξε ο Μπρους Λι για τους Κινέζους

Σε ότι αφορά τις ταινίες Πολεμικών Τεχνών  ήταν ο απόλυτος θρύλος του ιαπωνικού σινεμά. Θα μπορούσες να πεις ότι ο Σόνι Τσίμπα που πέθανε πριν από λίγες μέρες στην Κιμίτσου της Ιαπωνίας σε ηλικία 82 ετών (από επιπλοκες της νόσου COVID 19), ήταν ότι υπήρξε ο Μπρους Λι για τους Κινέζους.

 

Η φιλμογραφία του ξεπερνά τους 200 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους και οι δύο ταινίες «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος υπήρξε μεγάλος φαν του. Εχει μείνει παροιμιώδης ο ενθουσιασμός του αμερικανού σκηνοθέτη όταν ο Τσίμπα δέχθηκε την πρότασή του να συμμετάσχει στις δύο ταινίες παίζοντας τον Χατόρι Χάνζο, κατασκευαστή του διάσημου πια σπαθιού της   Νύφης (Ούμα Θέρμαν).

 

Γιός πιλότου, ο Τσίμπα γεννήθηκε ως Σαντάχο Μαέντα στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο του 1939. Η κλίση του προς τις Τέχνες αλλά και την γυμναστική φάνηκε από πολύ νωρίς. Μάλιστα, ο Τσίμπα είχε κατακτήσει μια θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ιαπωνίας αν και η καριέρα του στον αθλητισμό σταμάτησε απότομα εξαιτίας ενός τραύματος στην πλάτη.

 

Δεξιοτέχνης του τζούντο, του κένπο και του καράτε (απέκτησε την πρώτη μαύρη ζώνη του στο πανεπιστήμιο), ο τσίμπα επιλέχθηκε για τον κινηματογράφο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τους scouters των διάσημων στούντιο Τοέι.

 

Κρατώντας μικρούς αλλά και μεγάλους ρόλους έγινε μόνιμος χαρακτήρας σε αστυνομικές και άλλου τύπου κινηματογραφικές περιπέτειες. Στη δεκαετία του 1970 όμως, ο Σόνι Τσίμπα κέρδισε το «λαχείο» του.

 

Ηταν η εποχή του μεγάλου ξεσπάσματος των ασιατικών ταινιών Πολεμικών Τεχνών, κάτι που οφείλεται κυρίως στην επιτυχία του Μπρους Λι. Ο Τσίμπα εδραιώθηκε παίζοντας τον «Μαχητή των δρόμων», «The streetfighter»/ «Gekitotsu Satsujin ken», μια ταινία που έσπασε όλα τα ταμεία στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα προβλήθηκε ως «Η κίτρινη τίγρης του καράτε εναντίον της μαφίας».

 

Σε σκηνή από την μεγάλη επιτυχία του «Η κίτρινη τίγρης του καράτε εναντίον της μαφίας»

Σε αντίθεση με τον Μπρους Λι που εξέπεμπε μια γλυκύτητα, ο Σόνι Τσίμπα ήταν πάντα βλοσυρός, σε ακραία βίαιους ρόλους και περισσότερο χαρακτήρας «του δρόμου». Ο ήρωάς του στο «The streetfighter» είναι ένας τυχοδιωκτικός τύπος, έτοιμος να δουλέψει για τις υπηρεσίες του οποιοδήποτε θα τον πληρώσει καλύτερα.

 

Η επιτυχία της ταινίας άνοιξε τον δρόμο για μια περίοδο μεγάλης καριέρας του Σόνι Τσίμπα. Η ταινία απέκτησε συνέχεια ενώ αργότερα ο Τσίμπα έφτιαξε έναν παρόμοιο χαρακτήρα στον «Σωματοφύλακα» (The bodyguard) που είχε επίσης μεγάλη επιτυχία.

 

Αργότερα, μεγαλώνοντας, οι ρόλοι του διαφοροποιήθηκαν, όμως ο χαρακτήρας τους παρέμεινε ο ίδιος – κάτι που φαίνεται και στις ταινίες του Ταραντίνο.

 

Λίγα λόγια, δυνατή γροθιά και πάμε παρακάτω…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.