Χρειάζεται περίπου 18 ώρες (χωρίς την αναμονή στα αεροδρόμια) για να έρθει κάποιος από τη μακρινή αυτή πόλη στα Τρίκαλα. Κι όμως, ο Δήμαρχος κ. Felicio Ramuth (Φελίσιο Ράμουθ) με τη σύζυγό του Vanessa (Βανέσα) το έκαναν πράξη! Το πρωί της Παρασκευής 20 Αυγούστου 2021 επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Δημαρχείο Τρικκαίων.
Δεν ήταν μια απλή επίσκεψη – πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που δεν ταξιδεύει κανείς εύκολα από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, έστω για να συζητήσει τα των τεχνολογικών καινοτομιών και των δράσεων για την κινητικότητα.
Αυτά ήταν το βασικά αντικείμενα της συνάντησης, η οποία όμως εξελίχθηκε σε ανακάλυψη πλήθους ομοιοτήτων ανάμεσα στις δύο πόλεις.
Παρά τις πληθυσμιακές διαφορές (δεκαπλάσιος σχεδόν ο πληθυσμός της βραζιλιάνικης πόλης από την ελληνική) και τις διαφορές στο ιστορικό υπόβαθρο (μόλις… 500 ετών ο βραζιλιάνικος Δήμος με περίπου 5.500 χρόνια ιστορίας για τα Τρίκαλα), υπάρχει πλήθος ομοιοτήτων.
Κυρίως, σε επίπεδο διοίκησης, καινοτομιών, προσπαθειών ενίσχυσης του ρόλου της τεχνολογίας στην καθημερινότητα, έμφασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για παράδειγμα, ο βραζιλιάνικος Δήμος διαθέτει όμοιο με των Τρικάλων Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Μόνο που εκεί ονομάζεται «156», ενώ στα Τρίκαλα «20000» (ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης).
Επίσης στο São José dos Camposδίνουν έμφαση στην τεχνολογία, ενώ η πόλη γενικότερα αναμορφώνει το κυκλοφοριακό της και η διοίκηση του κ. Ράμουθ δίνει βαρύτητα με θέματα βελτίωσης της κινητικότητας.
Ο κ. Ράμουθ, εξάλλου, είναι αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Βραζιλίας σε θέματα κινητικότητας. Συζήτηση, επομένως, έγινε για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και για δράσεις βελτίωσης της κινητικότητας στη βραζιλιάνικη πόλη.
Τέθηκαν, επίσης, θέματα σε σχέση με την τεχνολογία και εφαρμογές του Δήμου Τρικκαίων που εξηγήθηκαν αναλυτικά από τον κ. Παπαστεργίου και στελέχη της e-trikala ΑΕ στο control room του Smart Trikala.
Κυριάρχησαν συζητήσεις για μετρήσεις περιβαλλοντικών δεδομένων, on line συστήματα πληροφόρησης των πολιτών, διαχείριση αποβλήτων, νερού, πληροφοριών και προεργασίας για την Πολιτική Προστασία.
Το εξαιρετικό πνεύμα από την πρώτη στιγμή ήταν διάχυτο, καθώς οι δύο αιρετοί, παρά τις γλωσσικές διαφορές, «μιλούν» τη γλώσσα της βελτίωσης των συνθηκών για τον πολίτη και της τεχνολογίας.
Διευκρινίστηκαν, επίσης, οι διαφορές σε θέματα διοίκησης και ο τρόπος προσέγγισης και δράσεων των Δήμων σε ζητήματα κοινωνικής μέριμνας. Μάλιστα η σύζυγος του Βραζιλιάνου Δημάρχου εξηγούσε τον επιτελικό ρόλο που αναλαμβάνουν στη Βραζιλία οι «πρώτες κυρίες» των Δήμων για διάχυση και συνολικοποίηση δράσεων για καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων σε αυτήν την τεράστια χώρα και συγκεκριμένα στην Πολιτεία του Σάο Πόλο, όπου βρίσκεται ο Δήμος Sao Jose Dos Campos.
Ακολούθησε επίσκεψη στον Μύλο Ματσόπουλου, με ξενάγηση στο εσωτερικό του και ειδική αναφορά στον Μύλο των Ξωτικών, με τον Βραζιλιάνο αιρετό να υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών: «Ευχαριστώ για την υποδοχή! Τα Τρίκαλα συνδυάζουν με μαεστρία, την πρωτοπορία με την παράδοση. Η επίσκεψη στον Μύλο, με τον Δήμαρχο Δημήτρη, μας ενθουσίασε!»
Αντηλλάγησαν δώρα, με τον κ. Παπαστεργίου να χαρίζει το σύμβολο της πόλης, τον παγκοσμίως γνωστό Ασκληπιό, τσίπουρο φυσικά και τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Ο κ. Ράμουθ ανταπέδωσε με μια κατασκευή – μινιατούρα παρέμβασης που έγινε σε μείζον κυκλοφοριακό κόμβο της πόλης.