Ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε στο αίτημα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής «5 + 5» της Λιβύης να παγώσει τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης με την Αγκυρα (περιλαμβάνεται και το τουρκολιβυκό μνημόνιο) και τη Μόσχα, λέγοντας ότι «οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν είναι ξένες».

Αντίδραση Ακάρ

Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλι Αλ Χαντάντ, και τον υπουργό Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγό Ζακίρ Χασάνοφ, στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη, στο περιθώριο της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, που εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει η λιβυκή ιστοσελίδα Al Wasat.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, «ο Ακάρ συζήτησε με τον Αλ Χαντάντ τα περιφερειακά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών» και τον διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη», σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τα ιδιωτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία της Τουρκίας, χθες Τετάρτη.


Η θαλάσσια οριοθέτηση Λιβύης – Τουρκίας

Τόνισε «τη συνεχή υποστήριξη της Αγκυρας στους λίβυους αδελφούς στον δίκαιο σκοπό τους, σύμφωνα με την αρχή ότι η Λιβύη είναι για τους Λίβυους», τονίζοντας μάλιστα «την 500χρονη αδελφότητα μεταξύ των δύο λαών», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πάγωμα των συμφωνιών

Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν την πρώτη απάντηση στο υπόμνημα που έστειλε η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή «5 + 5» της Λιβύης στο Προεδρικό Συμβούλιο, την Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας «απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη, και πάγωμα όλων των στρατιωτικών συμφωνιών με οποιαδήποτε ξένη χώρα ή ξένη οντότητα σε όλη την επικράτεια χωρίς εξαίρεση».

Η Επιτροπή αναφέρεται ιδιαίτερα στα μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία και ζητάει το πάγωμά τους να ανακοινωθεί επίσημα έως ότου ο αρχηγός του κράτους εκλεγεί απευθείας από το λαό, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Αντιδρώντας στο υπόμνημα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής «5 + 5», ο πρώην επικεφαλής του στρατού στο δυτικό τμήμα της Λιβύης, Οσάμα αλ Τζουβάιλι, ανακοίνωσε την απόρριψή του σε «ό,τι εκδόθηκε πρόσφατα από τη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή “5 + 5”» όπως σημειώνει η Akhbar Libya 24.

Απειλές για εμφύλιο

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την Τουρκία ήρθε μετά από αίτημα μιας διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, της GNA υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, για να βοηθήσει σε αυτό που αποκάλεσε «επίθεση κατά της Τρίπολης», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η Ρωσία ή άλλες χώρες, δεν έχουν συνάψει καμία συμφωνία με τη Λιβύη.


Ο Οσάμα αλ Τζουβάιλι και το επίμαχο υπόμνημα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (φωτογραφία Akhbar Libya 24)

«Απορρίπτουμε σθεναρά το αίτημα της επιτροπής “5 + 5” να παγώσει τις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης που είχε συνάψει η προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζουβάιλι.

Και κατέληξε, λέγοντας: «Εάν υπάρχει κάποιο μέρος που εξακολουθεί να βλέπει τον πόλεμο ως επιλογή του, ας πάμε για πόλεμο».

Ειδικότερα, στο υπόμνημα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής αναφέρεται, σύμφωνα με την Akhbar Libya 24:

Αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων

«Σας ζητάμε να παγώσετε όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας με οποιαδήποτε ξένη χώρα ή ξένη οντότητα σε όλα τα μέρη της Λιβύης χωρίς εξαίρεση, ιδίως μνημόνια συμφωνίας με την Τουρκία και τη Ρωσία, και να το ανακοινώσετε επίσημα μέχρι τις εκλογές του αρχηγού κράτους από τον λαό άμεσα, έτσι ώστε η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή (5 +5) να μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εξόδου και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα».

Πηγή: Akhbar Libya 24, Al Wasat, echedoros-a.gr