Παρότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, το χάος που επικρατεί μέσα αλλά και γύρω από το αεροδρόμιο είναι απερίγραπτο.

Καθώς χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν από τη χώρα, οι Ταλιμπάν απωθούν το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί, χρησιμοποιώντας όπλα, ξύλινα ραβδιά ακόμα και λάστιχα.

Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν την κύρια είσοδο

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας λαμβάνει χώρα ακριβώς έξω από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου, όπου Αφγανοί επιχειρούν να εισέλθουν.

Στην είσοδο ανατολικά των κύριων εισόδων, οι μαχητές των Ταλιμπάν τοποθέτησαν συγκεκριμένα διαχωριστικά προκειμένου να εμποδίσουν τους Αφγανούς.

Στους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο, οι άνθρωποι κατασκήνωσαν έξω, περιμένοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πτήση που θα τους οδηγήσει εκτός χώρας.

Γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times δείχνει πώς οι Ταλιμπάν καταφέρνουν να μπλοκάρουν την έξοδο, πού ακριβώς γίνονται οι περιπολίες και το σημείο που βρίσκονται όσοι προσπαθούν να διαφύγουν.




Μητέρες πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες

Την ίδια στιγμή, βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει ένα μικρό κορίτσι τη στιγμή που παραδίδεται σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάνω από το τείχος που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Ερωτηθείς για το βίντεο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Το παιδί μεταφέρθηκε επειδή έχει απομακρυνθεί και η οικογένειά του».

Ο κ. Γουάλας σημείωσε, επίσης, ότι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση. «Είναι πολύ δύσκολο για τους στρατιώτες να αντιμετωπίζουν κάποιους απελπισμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να φύγουν από τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι μητέρες ήταν απελπισμένες, δέχονταν χτυπήματα από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν ‘σώστε το μωρό μου’ και μας πέταξαν τα μωρά, μερικά από αυτά έπεσαν στο συρματόπλεγμα. Aυτό που συνέβη ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος της νύχτας δεν υπήρχε ένας άνδρας ανάμεσά μας που να μην έκλαιγε με αυτές τις καταστάσεις» παραδέχτηκε ο αξιωματικός του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, σε δήλωση που φιλοξένησε ο Independent.

Κλίμα τρομοκρατίας με αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» κατ’ οίκον

Στο μεταξύ, ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες. Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι.

Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της (εργάζεται σε οργάνωση αρωγής) και τον μισθό της αλλά και της είπαν να επιστρέψει στην εργασία της, σύμφωνα με όσα περιέγραψε η ίδια.

Πάνω από 12 άνθρωποι ανέφεραν στο Reuters πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες, από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.

Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων. Αν και οι Ταλιμπάν ενεθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις.