Μπορεί να ζούμε στο 2021, όμως πολλοί έχουν μείνει στον προηγούμενο αιώνα, στην προηγούμενη χιλιετία, σε προηγούμενες δεκαετίες.
Το ψυχολογικό άγκιστρο που προσφέρει η ενασχόληση με την ομάδα, ακόμα κι αν κάποιος δεν ανήκει στο οπαδικό κίνημα, είναι σημείο αναφοράς και μελέτης.
Κάπου εδώ έρχεται η μπασκετική ΑΕΚ να ανατρέψει τα δεδομένα. Θα τα καταφέρει;
Καθένας έχει διαφορετική άποψη για το… σήμα, τη… φανέλα, το πάθος για την ομάδα.
Δε θα επιχειρήσουμε να περάσουμε τη δική μας άποψη. Δείτε, όμως, τα δεδομένα.
Η ΑΕΚ, η πολύπαθη μπασκετική ΑΕΚ, που προσπαθεί ταυτόχρονα να βγάλει από πάνω της τα BAN, να μπει σε καινούριο γήπεδο, να φτιάξει μια ανταγωνιστική (όσο γίνεται, βάσει των χρημάτων που έχει να διαθέσει) ομάδα, επιχειρεί ένα μοναδικό πείραμα.
Συμπεριλαμβάνει στις τάξεις της τον Νίκο Παππά, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δε θα κάνει… καραγκιοζιλίκια. Είναι Παναθηναϊκός και δεν το κρύβει. Αν επιχειρούσε οτιδήποτε άλλο, ΔΕΝ θα ήταν ο Παππάς.
Συμπεριλαμβάνει στις τάξεις της τον Γιώργο Μπόγρη, ο οποίος (φαντάζομαι) θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Είναι Ολυμπιακός και δεν το κρύβει. Αν επιχειρούσε οτιδήποτε άλλο, ΔΕΝ θα ήταν ο Μπόγρης.
Μπορεί ο κόσμος της ΑΕΚ να αγκαλιάσει την ομάδα, να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα, όχι ενός, αλλά δύο παικτών της; Δεν το γνωρίζω, οι ίδιοι οι φίλοι της ομάδας θα δώσουν την απάντησή τους. Υπάρχει προηγούμενο, με την ΑΕΚ στην αντίπερα όχθη. Ήταν ο Μηνάς Γκέκος, που είχε μπει πρώτη φορά ως αντίπαλος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο «Γιώργος Μόσχος».
Ο κόσμος της ΑΕΚ τον αποθέωσε, ο Μηνάς βούρκωσε, άρπαξε ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ και άρχισε να τρέχει στο γήπεδο. Το θυμάμαι σαν τώρα. Μοναδική σκηνή, δεκαετίες πίσω.
Τι θα γίνει τώρα; Πώς θα αντιδράσουν οι οπαδοί της «Ένωσης» σε ενδεχόμενη αποθέωση του Παππά από την «πράσινη» εξέδρα ή του Μπόγρη από την «ερυθρόλευκη»; Όποιος γνωρίζει κι είναι βέβαιος, ας μας το πει.
Όπως και να ‘χει, είναι καιρός να ευθυγραμμιστούμε με τη χρονιά που ζούμε. Είμαστε στο 2021, οι παίκτες είναι επαγγελματίες, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας αποθεώνονται, αν συντρέξουν λόγοι.
Μπορεί να συμβεί αυτό στην Ελλάδα; Μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μπορεί κάποιος να υπηρετεί ένα σωματείο, όντας οπαδός άλλου; Θα φανεί στο χειροκρότημα…