Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στα Βίλια. Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά στα πρώτα σπίτια του οικισμού και οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι δραματικές. Οι κάτοικοι προσπαθούν την ύστατη στιγμή να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο ενώ παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη από αέρος και γης.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό αλλά ο ισχυρός άνεμος δεν είναι σύμμαχός τους:
Στην περιοχή επιχειρούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, 11 ελικόπτερα και 1 Σινούκ, 8 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev, 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν οι δυνάμεις από την Πολωνία (143 πυροσβέστες με 46 οχήματα) και οι εθελοντές.
«Η φωτιά δεν μαζεύεται»:
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει εξ αρχής στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υδροφόρες, μηχανήματα βαρέως τύπου και οτιδήποτε χρειάζεται. «Το 1/3 της Δυτικής Αττικής είναι δάσος. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε: «Είναι δύσκολες οι περιοχές δυσπρόσιτες, είναι δύσκολο να συντονιστούν τα επίγεια μέσα. Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο με μέτωπα που κατευθύνονται προς διάφορα σημεία. Η πυροσβεστική συντονίζει όλες τις πυρκαγιές και δεν μπορώ να κρίνω τις αποφάσεις που λαμβάνονται για όλες τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, παρά αυτό που βλέπω στην περιοχή μας. Από τη στιγμή που υπήρχε κι άλλη πυρκαγιά στην Αττική ήταν δύσκολο να έρθουν εδώ πολλά μέσα. Αφού «έκοψε» η άλλη πυρκαγιά, στην Κερατέα στην Ανατολική Αττική, ήρθαν κι άλλα μέσα. Η φωτιά όμως είχε πάρει τέτοια έκταση, ήταν τόσο πυκνό το δάσος και σήμερα κάνουν τόσες ρίψεις και η φωτιά δεν μαζεύεται. Τα ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν από τη δεύτερη μέρα των πυρκαγιών αλλά μιλάμε για ένα δαχτυλίδι από μέτωπα που ανοίγει σε άλλα σημεία περισσότερο, σε άλλα λιγότερα, ανάλογα με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής».
Αναφορικά με το πώς κύλησε η νύχτα τόνισε: «Την νύχτα έκαιγε η κορυφογραμμή που φαίνεται από τα Μέγαρα. Η κοιλάδα είναι καμένη. Ό, τι δε φαίνεται πίσω από τα βουνά είναι καμένα. Υπάρχει το μέτωπο που πηγαίνει προς Ψάθα και το μέτωπο προς Παλαιοκούνδουρα. Αν ανοίξουμε τον χάρτη της περιοχής καταλαβαίνουμε ότι είναι το 1/3 της Δυτικής Αττικής που είναι δάσος. Γιατί πολλές φορές τη Δυτική Αττική την έχουμε ταυτίσει με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Είχαμε τα πιο παρθένα δάση της Αττικής, ήταν και τα τελευταία. Γίνεται μεγάλος αγώνας και με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη παρέχουμε ό, τι χρειαστεί το πυροσβεστικό σώμα. Έχουμε διαθέσει 36 υδροφόρες και μηχανήματα βαρέως τύπου. Είναι στη διάθεση της πυροσβεστικής υπηρεσίας προσπαθούν και οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας.
Έχουν έρθει πολλά οχήματα και οι πυροσβέστες από την Πολωνία και θέλω να τους ευχαριστήσω. Επίσης, τους εθελοντές που δίνουν αγώνες με την καρδιά και την ψυχή τους να μην μπει η φωτιά στους οικισμούς. Έχουν δοθεί μεγάλες μάχες γιατί είναι ο τόπος μας. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για στρέμματα γιατί είναι κομμάτι της ψυχής μας. Το έχουμε ζήσει αυτό το μέρος. Είναι η ψυχή μας, δεν είναι κάποια στρέμματα που κάηκαν είναι πληγή είναι οικολογική καταστροφή».