Προετοιμασία 10’ , Ψήσιμο 20′-25′
ΥΛΙΚΑ (για 1 καρβελάκι)
280 γρ. καλαμποκάλευρο χοντροκομμένο (πολέντα) – στα σουπερμάρκετ
1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη – στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
60 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 αβγό
350 γρ. ξινόγαλο
80 γρ. μέλι
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλάτι, το baking powder και τη σόδα.
Λιώνουμε προσεκτικά το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, για 2-3 λεπτά.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε με σύρμα το αβγό με το μέλι, το ξινόγαλο και το λιωμένο βούτυρο.
«Σκάβουμε» μια τρύπα στο κέντρο του καλαμποκάλευρου. Ρίχνουμε εκεί σιγά-σιγά το μείγμα με το ξινόγαλο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη. Προσοχή: δεν το ανακατεύουμε υπερβολικά! Η ζύμη θα πρέπει να είναι αρκετά ρευστή και να μη θυμίζει κλασική ζύμη ψωμιού.
Λαδώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι με διάμετρο περίπου 20 εκ.
Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20′-25’ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Για να δούμε αν είναι έτοιμο, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι και αν η οδοντογλυφίδα ή η λάμα βγουν στεγνές, βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο.