Μόνον τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν και βοηθούσαν στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά είχαν αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα, μαζί με την αποχώτηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων..
Οι Έλληνες στρατιωτικοί που μέχρι προσφάτως υπηρετούσαν στην ταραγμένη αυτή χώρα της Νότιας και Κεντρικής Ασίας, ήταν δύο αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία και δύο από τον Στρατό Ξηράς. Και οι τέσσερις βρίσκονται σήμερα ασφαλείς στην πατρίδα, προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ.
Στην πραγματικότητα αυτό που ανάγκασε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μειώσει δραστικά τη δύναμη των Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν δεν ήταν η εντολή που έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων αλλά ο …κορωνοϊός.
Πέρυσι, προ κορωνοϊού, η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμούσε συνολικά 11 στρατιωτικούς, από τους οποίους οι έξι ήταν της Πολεμικής Αεροπορίας και οι πέντε του Στρατού Ξηράς. Αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν πολύ περισσότεροι, με θέσεις ευθύνης γύρω από την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Συνολικά από την ημέρα που αποφασίστηκε η Ελλάδα να συνδράμει το NATO στην αποστολή στρατευμάτων σε αυτή τη χώρα περίπου 2.500 έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν εκεί κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.
Τον Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της διπλής επίθεσης που σημειώθηκε στην Καμπούλ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ η φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων της τότε νατοϊκής δύναμης (ISAF) στο Αφγανιστάν, στην οποία συμμετείχαν 120 στρατιωτικοί, κινούνταν στα περίχωρα της Καμπούλ, επιστρέφοντας από αποστολή παροχής υπηρεσιών σε αφγανικό σχολείο, και έπεσε σε ενέδρα.
Οι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί ανάμεσα στους Αφγανούς. Δεν πήγαν εκεί ως κατακτητές ή ως τιμωροί αλλά για να προσφέρουν κοινωφελές έργο. Έως και κινητό χειρουργείο «κουβάλησαν» στο Αφγανιστάν, όχι μόνο για την παροχή (εάν απαιτηθεί) βοήθειας στους στρατιώτες σε περίπτωση επίθεσης, αλλά και για να περιθάλψει τους ντόπιους. Το κινητό χειρουργείο, το οποίο ήταν υπερσύγχρονο, έφυγε από το Αφγανιστάν όταν για πρώτη φορά μειώθηκε η Ελληνική στρατιωτική αποστολή. Σήμερα βρίσκεται στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου 424 ΓΣΝΕ στη Θεσσαλονίκη και δίνει και αυτό τη μάχη κατά της COVID-19.
Όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό σε εμπόλεμες ζώνες, είτε αυτές βρίσκονται στο Κόσοβο είτε στη Βοσνία είτε στο Αφγανιστάν, και μετέχουν Έλληνες, οι στρατιώτες μας παράγουν και κοινωνικό έργο. Βοηθούν τους ντόπιους στην κατασκευή δρόμων, καθαρίζουν ναρκοπέδια, παρέχουν υπηρεσίες στην εκπαίδευση και προσφέρουν αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες. Ακόμα και εργασία στους ντόπιους προσέφεραν, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν, τότε που η Ελληνική δύναμη εκεί αριθμούσε πάνω από 150 στρατιωτικούς και έδωσε δουλειά σε Αφγανούς μεταφραστές, τους οποίους δεν εγκατέλειψε αλλά ζήτησε την προστασία τους λόγω του ότι είχαν συνεργαστεί με δυνάμεις του ΝΑΤΟ..