Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών παγκοσμίως εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση, η οποία ανήλθε στα 16,5 τρισ. δολάρια.
Η μεγάλη επενδυτική όρεξη για κρατικούς τίτλους έχει διατηρεί το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν, με λίγα λόγια οι επενδυτές πληρώνουν για να τους αποκτήσουν.
Συνέπεια της τάσης αυτής, είναι οι βουτιά των αποδόσεων.
Μάλιστα, η τάση αυτή έχει προβληματιστεί αλλά και διχάσει τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία μαζί με την άνοδο του πληθωρισμού θα οδηγούσε υψηλότερα το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.
Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times ενώ κάποιες από τις μεγαλύτερες κινήσεις έχουν γίνει στην αγορά των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, τα ομόλογα στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία έχουν επίσης ευνοηθεί.
Οι αποδόσεις
Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου διολίσθησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Στην Ευρώπη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο -0,51%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η 30ετής απόδοση της χώρας έχει υποχωρήσει επίσης κοντά στο μηδέν, το οποίο σημαίνει ότι το σύνολο του γερμανικού χρέους τελεί πλέον υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια.
Tην πορεία της Γερμανίας έχουν ακολουθήσει και άλλοι εκδότες χρέους στη νομισματική ένωση, με το χρέος της Γαλλίας να διαπραγματεύεται με αρνητική απόδοση ως και τα 12 έτη, της Ισπανίας ως και τα 9 και της Ελλάδας ως τα 7.
Σύμφωνα με τον δείκτη της Barclays το παγκόσμιο χρέος με αρνητική απόδοση πλησιάζει στο επίπεδο ρεκόρ των 18 τρισ. του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέβασε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 87 δισ. ευρώ , πάνω από τα 80 δισ. που καταγράφηκαν τους τρεις προηγούμενους μήνες.