Βρισκόμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και η αναμενόμενη μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα ανησυχεί τους ειδικούς που προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κινητικότητα των διακοπών θα οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων.
Ήδη σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πάνω από 3.200 κρούσματα με τους σκληρούς δείκτες να επιμένουν υψηλά.
Εμβολιασμός, μέτρα αποστασιοποίησης, τεστ και ιχνηλάτηση προτείνουν οι ειδικοί που ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τέταρτο μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.
Τα λιμάνια βούλιαξαν από εκδρομείς που παίρνουν το πλοίο για τα νησιά που ήδη έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση, αλλά η ανησυχία μεγαλώνει.
Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα 152 μολύνσεις σημειώθηκαν στη Μύκονο, 107 στην Πάρο, 159 στη Νάξο, 28 στην Τήνο και 71 στη Σαντορίνη.
Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα στις Κυκλάδες όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί και κυρίως σε Τήνο και Πάρο.
Στην Παναγία της Τήνου οι υπεύθυνοι προσπαθούν να επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού.
Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως συναντούν τις αντιδράσεις των πιστών. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πιστοί αναμένονται και στην Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, τη στιγμή που το ιικό φορτίο στο νησί είναι υψηλό.
Κοσμοσυρροή στον Πειραιά
Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά καθώς φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου αλλά και πολλοί για το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών δεν λείπουν και τα νησιά με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Κρήτη όμως όπως λένε θα τηρήσουν τα μέτρα.
Από το λιμάνι του Πειραιά καθημερινά αυτές τις ημέρες επιβιβάζονται κατά μέσο όρο 25.000 ταξιδιώτες. Τα πλοία είναι γεμάτα και με βάση το πρωτόκολλο covid η πληρότητα παραμένει στο 85% γι’ αυτά που διαθέτουν καμπίνα και στο 80% για όσα δεν έχουν.
Οι επιβάτες για να ταξιδέψουν πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ κοροναϊού, ενώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο είναι απαραίτητη η δήλωση υγείας.
Εφιαλτικές προβλέψεις για το φθινόπωρο
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» καθώς τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου περισσότεροι από 37.000 πολίτες βρέθηκαν θετικοί στον ιο, με τους τουριστικούς προορισμούς να εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.
Καθημερινά οι εισαγωγές αυξάνονται και ήδη η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε το 50%, με τα κρεβάτια να καταλαμβάνονται κυρίως από ανεμβολίαστους.
Η κινητικότητα του καλοκαιριού και η αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων κυρίως στα νησιά, έφερε την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα
Οι προβλέψεις των ειδικών για το φθινόπωρο σοκάρουν καθώς τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν από 5.000 – 10.000 κρούσματα ημερησίως έως τον Οκτώβριο.
Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.270 νέα κρούσματα, 24 θανάτους και 236 διασωληνωμένους, την ώρα που οι νέες εισαγωγές έφτασαν στις 285.
Μέτρα ιχνηλάτισης ζητούν για την επιστροφή οι ειδικοί
Η μεγάλη κινητικότητα του Αυγούστου είναι βέβαιο ότι θα φέρει έκρηξη κρουσμάτων και γι αυτό οι ειδικοί επιμένουν σε πιστή τήρηση των μέτρων και ιχνηλάτιση σε αυτούς που θα επιστρέψουν.
Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου επισημαίνει:
«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές.
Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.
Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.
Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
Έρχονται μέτρα στα νησιά
Πέρα από τον κίνδυνο της διασποράς δεν αποκλείεται να δούμε περιοριστικά μέτρα σε τουριστικούς προορισμούς το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Φλερτάρουν με το κόκκινο πολλά νησιά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Στην Κρήτη με δύο νομούς σε περιοριστικά μέτρα 2.409 κρούσματα εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα, 566 στη Ρόδο και 276 στην Κέρκυρα.
H αυξανόμενη πίεση στα νησιά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, με τους ειδικούς να ζητούν αυστηρούς ελέγχους στην επιστροφή.
Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20-30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας θα γίνονται έλεγχοι σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά, περιπολίες σε σοκάκια, κάμερες και drones για κορονοπάρτι, «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι και μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να εφαρμοστούν και τοπικά μέτρα σε αρκετά νησιά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά πριν το φθινόπωρο.