Καθώς οι συγκρούσεις στο Μάλι εξακολουθούν να μαίνονται ανάμεσα στον γαλλικό στρατό και στους τζιχαντιστές αντάρτες, το Παρίσι ζήτησε από τη χώρα μας (όπως ζήτησε και από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης) να αποστείλει στρατιωτικούς στη χώρα αυτή της Αφρικής, που στον καιρό της αποικιοκρατίας ήταν γνωστή ως Γαλλικό Σουδάν. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν υπάρχει λόγος να εμπλακεί η χώρα μας σε μια αιματηρή διαμάχη, στην καρδιά της Αφρικής.
Οι Γάλλοι αποστέλλουν συνεχώς αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο που στις διμερείς επαφές ένα από τα θέματα συζήτησης δεν είναι άλλο από το πότε θα στείλει η Ελλάδα στρατιώτες στο Μάλι και πόσους.
Συζητήσεις Παρλί με Παναγιωτόπουλο
Το συζήτησε η Φλοράνς Παρλί όταν ήρθε στην Αθήνα για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, το συζήτησε ξανά η γαλλίδα υπουργός Αμυνας όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε πρόσφατα στη Γαλλία για να παραλάβει το πρώτο Rafale με ελληνικά χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η κυρία Παρλί, η οποία υπέγραψε την προμήθεια των 18 Rafale, δεν ήταν στη Μασσαλία στην τελετή παραλαβής του πρώτου από αυτά, αλλά στο Παρίσι επειδή άλλαζε ο αρχηγός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, προσκάλεσε τον έλληνα υπουργό στο Παρίσι και ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν και η πιθανότητα αποστολής ελλήνων στρατιωτικών στο Μάλι.
Αλλά για πόσους έλληνες στρατιωτικούς γίνεται λόγος; Και γιατί τους ζητούν οι Γάλλοι; Αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει την αποστολή τους στο Μάλι (απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής), τότε θα βρεθούν στο Μάλι περίπου 20 στρατιωτικοί ως Force Escort, δηλαδή ως δύναμη συνοδείας στρατιωτικών δυνάμεων.
Χρειάζονται και ειδικά οχήματα
Αλλά δεν θα είναι μόνο το έμψυχο υλικό που θα πάει στο Μάλι. Για να μπορέσουν να εκτελέσουν την αποστολή τους χρειάζεται να μεταφερθούν με στρατιωτικά αεροπλάνα και θωρακισμένα οχήματα κατάλληλα για τη συνοδεία στρατιωτικών αποστολών – όπως είχε γίνει δηλαδή παλαιότερα στο Κόσοβο και στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, οι Γάλλοι επαναλαμβάνουν το αίτημα τους προς τη χώρα μας με τη σημείωση ότι ήδη επτά ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποστείλει στρατεύματα, με την Εσθονία να έχει στείλει τους περισσότερους, περίπου 150 στρατιωτικούς.
Η αμερικανική συνεισφορά
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από τις οποίες η Γάλλοι επίσης ζήτησαν στρατιωτική συνδρομή, δεν έστειλαν ακόμη δυνάμεις, αλλά σε μία γειτονική χώρα (κατά πάσα πιθανότητα στην Αλγερία) εγκατέστησαν μια αεροπορική βάση για πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών τα οποία δίνουν, σε real time, εικόνα στις γαλλικές δυνάμεις πού ακριβώς βρίσκονται οι τζιχαντιστές προκειμένου να τους πλήξουν. Υπάρχουν ωστόσο περιοχές όπου είναι αδύνατη η αεροπορική κάλυψη και απαιτείται η συνδρομή των χερσαίων δυνάμεων.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικούς για συνοδεία των γαλλικών δυνάμεων, ώστε να προσδώσουν έναν πολυεθνικό χαρακτήρα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Οι Ελληνες, εάν τελικά αποφασιστεί να πάνε στο Μάλι, δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, ούτε βεβαίως θα έχουν εντολή για εμπλοκή στις εχθροπραξίες.
Ζήτησαν και οι Πορτογάλοι συνδρομή στη Μοζαμβίκη
Το παράδειγμα της Γαλλίας που ζητεί από ευρωπαϊκές χώρες στρατιωτική συνδρομή για να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές ακολούθησε πρόσφατα και η Πορτογαλία, η οποία επίσης ζήτησε από τη χώρα μας να αποστείλει στρατιωτικούς στη Μοζαμβίκη για τις μάχες που διεξάγονται εκεί. Και όλα αυτά γίνονται την ώρα που η χώρα μας έχει απεμπλακεί από το Αφγανιστάν (βρέθηκαν εκεί κατά καιρούς εκατοντάδες έλληνες μόνιμοι στρατιωτικοί), με τους τελευταίους τέσσερις να αποχωρούν έπειτα και από την απόφαση των Αμερικανών να εγκαταλείψουν τη χώρα που πλέον μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος των Ταλιμπάν, ενώ στο παρελθόν υπηρέτησαν έλληνες στρατιωτικοί και στη Σομαλία. Εχουν όμως και αυτοί εδώ και καιρό αποσυρθεί.
Με 21 εκατομμύρια κατοίκους, χωρίς έξοδο προς τη θάλασσα
Το Μάλι είναι μία μεγάλη σε έκταση χώρα, εννιάμισι φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, περίκλειστη, άρα χωρίς έξοδο στη θάλασσα. Εχει πληθυσμό 21 εκατομμύρια κατοίκους και συνορεύει στα βορειοανατολικά με την Αλγερία, στα ανατολικά με τον Νίγηρα, στα νότια με την Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γουινέα.
Ο στρατηγός και το μήνυμα στους τζιχαντιστές
Τελευταίως, εμφανίστηκε στο Euronews ο γάλλος στρατηγός Ντομινίκ Τρινκάν, ο οποίος, αφού είπε ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στον γαλλικό στρατό και στους ισλαμιστές συνεχίζονται με σφοδρότητα στο Μάλι, εξήγησε σε τι αποσκοπεί η παρουσία των γαλλικών δυνάμεων, αλλά και των δυνάμεων των άλλων χωρών που έχουν αποστείλει στρατιωτικούς σε μια χώρα που το 1/3 της βρίσκεται στην έρημο της Σαχάρας και με απώλειες από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις. «Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο Μάλι και μάχονται μετά από αίτημα των κυβερνήσεων ώστε να δείξουν τους τζιχαντιστές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσουν με τα όπλα. Αλλά το τέλος θα έρθει όταν θα είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν με τις δικές τους κυβερνήσεις» δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός, πρώην επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων στον ΟΗΕ.
Ο στρατηγός εξήγησε παράλληλα την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στο αφρικανικό μέτωπο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων: «Αρχικά οι αφρικανικές χώρες δεν ήταν έτοιμες για αυτό το είδος πολέμου. Τώρα όμως βελτιώνονται ενώ συγχρόνως καταφτάνουν ειδικές δυνάμεις και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν επικεντρωθεί ανατολικά. Τώρα όμως έχουν στρέψει το βλέμμα στον Νότο και γνωρίζουν ότι εκεί υπερασπίζονται τα νότια σύνορα της Ευρώπης απέναντι στους τζιχαντιστές» πρόσθεσε.