Ειδικό λογαριασμό με 500.000 ευρώ ανοίγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Δημήτρη Παπαστεργίου και συγκεντρώνει χρήματα για τις αναδασώσεις στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος, «Δες το Δάσος».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή των Προέδρων των ΠΕΔ και των Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που καίνε ακόμη σε πολλές περιοχές.
Στο ΔΣ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «Δες το Δάσος» που θα συμβάλλει στην αναγέννηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που κάηκαν με ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει 500.000 ευρώ.
Άμεσα η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών αλλά και των προσφορών προς τους πληγέντες Δήμους από άλλους Δήμους, ιδιώτες και χορηγούς και η ανταπόκριση ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.
Στο ΔΣ τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων ώστε το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης να μην γεμίσει απλώς αποθήκες με είδη που αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμα. Ζωοτροφές και οικονομική στήριξη των Δήμων για αποκατάσταση υποδομών
Οι σημαντικότερες ανάγκες αυτήν την ώρα των Δήμων είναι για ζωοτροφές αιγοπροβάτων και η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που κάηκαν. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας αποφάσισε το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών που οι πολίτες της θα μπορούν να συνεισφέρουν ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν στους Δήμους για να αποκαταστήσουν τις υλικοτεχνικές υποδομές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές (λάστιχα, γεννήτριες κλπ).
Πρωτοβουλία «Δες το Δάσος»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ για την πρωτοβουλία «Δες το Δάσος» με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει πρώτη 500.000 ευρώ καλώντας πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε σε συντονισμό με το κράτος, ειδικούς επιστημονικούς φορείς και Δασαρχεία να ξαναγίνουν δάση άμεσα αλλά και με σχεδιασμό, οι περιοχές που κάηκαν. Ο αριθμός λογαριασμού θα αναρτηθεί εντός της ημέρας, στην ιστοσελίδα και τα social media της ΚΕΔΕ.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεσμεύεται για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που θα συγκεντρωθούν.
Ο κ Παπαστεργίου δήλωσε ότι «Σήμερα θρηνούμε. Θρηνούμε τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, θρηνούμε τα 650.000 στρέμματα δάσους που χάθηκαν, θρηνούμε τη χλωρίδα και πανίδα που χάθηκε μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω τους χιλιάδες πολίτες, τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Έλληνες και ξένους καθώς και όλους τους Δημάρχους και δημοτικούς υπαλλήλους, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία που στέκονται δίπλα στους Δήμους και τους πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, με μέτρα που κινούνται σε δύο άξονες. Στις άμεσες δράσεις ανακούφισης των πληγέντων αλλά και σε αυτές που θα συμβάλουν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος και στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να ξαναζήσουμε αυτή την εθνική τραγωδία. Στα πρώτα ανήκει ο μηχανισμός άμεσης αποζημίωσης χωρίς τις γνωστές δύσκαμπτες διαδικασίες, που μαθαίνουμε πως ήδη έχει σχεδιαστεί.
Επίσης η ενίσχυση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» με 200 εκ. για την πρόσκληση 13 που αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα αλλά και η προώθηση των έργων της πρόσκλησης 8 που αφορούν σε λύσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας. Χρειάζεται συντονισμός ώστε να συγκεντρωθούν μόνον τα υλικά που πραγματικά χρειάζονται οι πληγέντες έτσι ώστε το περίσσευμα αγάπης των συμπολιτών μας να μην πάει χαμένο.
Μετά και τις σημερινές επαφές, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερά, αλλά για αυτά τα είδη που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Η εκπαίδευση πολιτών στην Πολιτική Προστασία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο και στον στρατό πρέπει να γίνει άμεσος στόχος ώστε να έχουμε εκπαιδευμένους εθελοντές.» Στην συζήτηση που ακολούθησε, ακούστηκαν απόψεις για την αναγκαιότητα αύξησης των ΚΑΠ για την πυροπροστασία, την επαναφορά του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας δασεργατών πυροπροστασίας στα Δασαρχεία και τη χρήση του 112.
Η ΚΕΔΕ στηρίζει τα αιτήματα των πυρόπληκτων Δήμων
Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ καταγράφηκαν τα αιτήματα των Δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως τα ανέφεραν στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης και στα οποία συμφώνησε το
ΔΣ της Ένωσης:
• Άμεση και με απλές διαδικασίες των πρώτων αποζημιώσεων
• Άμεσοι καθαρισμοί των καμένων εκτάσεων στον αστικό ιστό και στις
δασικές περιοχές
• Άμεση αναδάσωση και δέσμευση να μην αποχαρακτηριστούν οι
καμένες περιοχές
• Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα
• Εξαίρεση των πληγέντων Δήμων από την κινητικότητα για έναν χρόνο ώστε να μην αποψιλωθούν οι υπηρεσίες τους Και οι δύο Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τους δεκάδες εθελοντές αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους της Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για την άμεση στήριξή τους στις δύσκολες μέρες που περνάνε.