Το ημερολόγιο δείχνει 21 Σεπτεμβρίου του 1998. Η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100 και στα 200 μ. – ρεκόρ τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καταρριφθεί – βρίσκεται νεκρή. Είναι μόλις 38 ετών και το πόρισμα του ιατροδικαστή μιλάει για ασφυξία που προκλήθηκε μετά από επιληπτική κρίση στη διάρκεια του ύπνου της. Η Flo-Jo, όπως την αποκαλούσαν, έζησε γρήγορα και πέθανε γρήγορα. Και σε αυτή την ξέφρενη κούρσα πρόλαβε να εμπνεύσει, να δείξει τη δύναμη των μαύρων γυναικών και να προσδώσει το απόλυτο glam στα κουλουάρ, με τα μακριά, μήκους 15 εκατοστών πολύχρωμα νύχια της, τα λίκρα κολάν της αλλά και το περίφημο «one-legger», το στυλ που καθιέρωσε όταν έκοψε τυχαία από την αθλητική φόρμα της το αριστερό μπατζάκι. Η Γκρίφιθ Τζόινερ αναδείχθηκε σε απόλυτο fashion icon των 80s εμπνέοντας τη Σερίνα Γουίλιαμς τον περασμένο Φεβρουάριο στο Αυστραλιανό Οπεν να της αποτίνει φόρο τιμής, με μία εμφάνιση επηρεασμένη από το μοναδικό στυλ της. Τι και αν μέχρι σήμερα τα εξωπραγματικά της ρεκόρ σκιάζουν φήμες για χρήση απαγορευμένων ουσιών; Τίποτα ποτέ δεν αποδείχθηκε.
Eνα διαφορετικό κορίτσι
Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1959 στο Λος Αντζελες. Ο πατέρας της ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα της μοδίστρα. Ηταν το έβδομο από τα 11 παιδιά του ζευγαριού, το οποίο πήρε διαζύγιο όταν η μικρή Dee Dee, όπως τη φώναζαν, ήταν τεσσάρων ετών. Υπήρξε πάντα ένα εκκεντρικό παιδί. Φορούσε κάλτσες από διαφορετικά ζευγάρια, είχε εκπαιδεύσει έναν αρουραίο ως pet και κάποτε την έδιωξαν από ένα εμπορικό κέντρο όταν εμφανίστηκε με ένα ζωντανό φίδι τυλιγμένο στον λαιμό της. Και φυσικά ήταν ταχύτατη. Ο αστικός μύθος θέλει τον πατέρα της στην ηλικία των πέντε ετών να την προκαλεί να πιάσει έναν λαγό. Και εκείνη το κατόρθωσε.
Διακρίθηκε στον στίβο. Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Νόρθριτζ προπονούνταν με τον Μπομπ Κέρσι. Σταμάτησε όμως σύντομα τη φοίτησή της για οικονομικούς λόγους και έπιασε δουλειά ως ταμίας σε τράπεζα.
Ο Κέρσι όμως την υποστήριξε και τη βοήθησε να επιστρέψει στις σπουδές της, στο UCLA αυτή τη φορά, όπου ήταν πλέον προπονητής και από όπου η Γκρίφιθ Τζόινερ αποφοίτησε με πτυχίο στην Ψυχολογία. Ηταν μία πολύ καλή αθλήτρια, αλλά κανείς δεν μπορούσε να συλλάβει το μέγεθος του ταλέντου της. Το 1983 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι στα 200 μ. ήρθε τέταρτη και ένα χρόνο αργότερα στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες κέρδισε ασημένιο στα 200 μ.
To επόμενο διάστημα η έλλειψη οικονομικής στήριξης την ανάγκασε να γυρίσει στην τράπεζα ενώ παράλληλα τα βράδια δούλευε ως κομμώτρια και μανικιουρίστα, χρεώνοντας από 45 μέχρι 200 δολάρια για τις υπηρεσίες της. Η φλόγα του αθλητισμού όμως δεν είχε σβήσει μέσα της. Το 1986 έχοντας πάρει 7 κιλά, συνέχιζε να προπονείται μόνη της. Ενώ κανείς δεν πίστευε σε εκείνη, η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι μπορεί να κάνει ρεκόρ. Την ίδια εποχή γνώρισε και τον άντρα της ζωής της, τον χρυσό ολυμπιονίκη του τριπλούν το 1984, Αλ Τζόινερ. Εκείνη βέβαια δεν είχε το μυαλό της στα ρομάντζα. Αναζητούσε περισσότερο έναν σύντροφο που να δείχνει κατανόηση στις περίεργες ώρες που έκανε προπονήσεις. Ετσι το 1987 έκανε comeback κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης με χρόνο 21.96 και χρυσό στα 4Χ100 μ. Λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκε τον Αλ φορώντας μια αποκριάτικη μεταμφίεση.
Ο θρίαμβος
Η μεγάλη στιγμή της ήρθε στα αμερικάνικα trials για τη συγκρότηση της ομάδας που θα αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Μέσα σε δύο ημέρες σάρωσε τα πάντα κάνοντας το ασύλληπτο 10.49 στον προημιτελικό (ένα παγκόσμιο ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι στιγμής), συνέχισε με 10.70 στον ημιτελικό και 10.61 στον τελικό, ενώ έκανε και ρεκόρ Αμερικής στα 200 μ. με 21.77. Πολλοί είπαν ότι για αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ είχε απλά τη βοήθεια του αέρα και ότι το ανεμόπτερο που έδειξε μηδενικό άνεμο ήταν χαλασμένο. Το ρεκόρ της όμως κατοχυρώθηκε κανονικά και η συζήτηση αυτή ίσως είχε λίγη σημασία, καθώς ακολούθησε ο θρίαμβος της Σεούλ. Η μαγική sprinter με προπονητή πλέον τον σύζυγό της κέρδισε το χρυσό στα 100 μ. με χρόνο 10.54, ενώ στους ημιτελικούς των 200 μ. σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 21.56, για να το καταρρίψει λίγο αργότερα στους τελικούς με 21.34. Η συλλογή των μεταλλίων της συμπληρώθηκε με χρυσό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και ασημένιο στα 4Χ200 μ.
Πέντε μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1989, ανακοίνωσε εντελώς ξαφνικά ότι κρεμά τα παπούτσια της, ώστε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, την υποκριτική και τη συγγραφή. Βέβαια οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι η Τζόινερ δραπέτευσε από τον αθλητισμό τη στιγμή που μπορούσε, ώστε να μη βρεθεί ντοπαρισμένη. Η ίδια από την πρώτη στιγμή το αρνήθηκε, καλώντας τον οποιοδήποτε να την εξετάσει. Το 1989 ξέσπασε σκάνδαλο όταν ο αμερικανός αθλητής Νταρέλ Ρόμπινσον δήλωσε ότι του είχε δώσει 2 χιλιάδες δολάρια για να της προμηθεύσει αυξητική ορμόνη και πως είχε δει τον Καρλ Λούις να κάνει ενέσεις τεστοστερόνης. Η Flo-Jo τον αποκάλεσε ψυχαναγκαστικό, τρελό, ψεύτη και πράγματι οι ισχυρισμοί του δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Το πρόωρο τέλος
Η ζωή της εκτός σταδίων ήταν πάλι γεμάτη. Εγραψε από ρομαντικά μυθιστορήματα μέχρι παιδικά βιβλία και ποίηση, εμφανίστηκε στη θρυλική σαπουνόπερα «Santa Barbara», δημιούργησε τη δική της σειρά ρούχων και καλλυντικών, σχεδίασε τις εμφανίσεις της ομάδας μπάσκετ Indiana Pacers και απέκτησε μία κόρη με τον Αλ Τζόινερ το 1990. Το 1996 έκανε μία προσπάθεια να επιστρέψει στην ενεργό δράση στα 400 μ., αλλά οι συνεχείς τραυματισμοί δεν της το επέτρεψαν. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 το νήμα της ζωής της κόπηκε απότομα. Πέθανε από ασφυξία που προκλήθηκε μετά από επιληπτική κρίση στη διάρκεια του ύπνου.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ξανά, με πολλούς να αποδίδουν τον πρόωρο θάνατό της σε χρήση αναβολικών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η ζωή της θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Τίφανι Χαντίς, η οποία δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ανυπομονεί να αποκτήσει το γυμνασμένο σώμα της Γκρίφιθ Τζόινερ για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Ο θρύλος της ταχύτερης γυναίκας στον κόσμο συνεχίζει να εμπνέει.