Παρότι οι μέρες που διανύουμε λόγω των πυρκαγιών μετέβαλαν τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης για όλα τα κόμματα, ο Σεπτέμβριος θα έχει τους πρωταγωνιστές του στις διεργασίες τους. Και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εκκρεμούν τρία στοιχήματα: ο μετασχηματισμός του χώρου, η ΔΕΘ και η αναζήτηση εκείνης της δομικής αντιπολίτευσης με ταυτόχρονο το πειστικό σχέδιο ώστε το κόμμα να βρει τον βηματισμό του ως εναλλακτικός κυβερνητικός πόλος και να φύγει από τη δημοσκοπική του καθήλωση.
Αναμφισβήτητα σε όλο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και έχει κυρίαρχο ρόλο. Το είδαμε ως τώρα και στις πυρκαγιές, όπου επιχείρησε την αυτοψία ο ίδιος στα σημεία που επλήγησαν και ταυτόχρονα με αυτό έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο και το είδος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Βέβαια, όπως παρατηρούν οι γνώστες του παρασκηνίου, παρότι θέρος και παρότι μέρες ακόμη μέχρι το τελικό γκάζι του φθινοπώρου, στην Κουμουνδούρου είναι σε μια ιδιότυπη επιφυλακή και λόγω πυρκαγιών, και λόγω πανδημίας. Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που θεωρούν πως το σημερινό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται φτιάχνει την πρώτη ύλη πολιτικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας πυκνώνει τις επαφές του με πρόσωπα εξωκομματικά (για τη συγκρότηση μιας νέας αριστερής τεχνοκρατικής ομάδας) ενώ και το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτό για τους επιτελείς του. Για να δούμε όμως ποια πρόσωπα θα παίξουν ρόλο την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ
Για ένα μέρος των στελεχών αλλά και της κομματικής βάσης, ο Νίκος Φίλης είναι η συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερό μέλος της τρόικας των παλιών (Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης οι έτεροι δύο), στέλεχος του διατασικού ρεύματος της Ομπρέλας, συνομιλητής των 53 αλλά και όσων προέρχονται από την Πρωτοβουλία Γέφυρα, με τους οποίους μοιράζεται περίπου τις ίδιες απόψεις για τα εθνικά θέματα. Συχνά προκαλεί πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα αφού διατηρεί τις θέσεις του για μια σειρά πραγμάτων. Οπως διαφοροποιήθηκε για την επένδυση στο Ελληνικό, ή όπως έριξε πρόσφατα τα βέλη του (Εποχή) κατά της διεύρυνσης του κόμματος και των όρων που γίνεται αυτή, ο Φίλης είναι πόλος στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό με σεβασμό πάντως από τους αντιπάλους του αφού οριοθετεί την αντιπαράθεση στο πολιτικό. Ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου, δεν αναμένεται να μεταβάλει την τακτική του και πάντα σε συνεννόηση με τους έτερους και πολύπειρους Καππαδόκες που προείπαμε, Βούτση και Σκουρλέτη. Παρακολουθεί το δικό του χαρτοφυλάκιο, κάνει πρες στη Νίκη Κεραμέως και πιστεύει σε μια συνολική ιδεολογική αντιπαράθεση αφού εκτιμά πως η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι εύκολος αντίπαλος και πως η Δεξιά έχει ριζοσπαστικοποιηθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
Με τεράστια πείρα και μακρά διαδρομή, έχει πάντα εσωτερικά και γενικά κύρος ο λόγος του, όχι πάντα αρεστός στην πιο αριστερή πτέρυγα, ως λόγος ρεαλισμού. Ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει επιλέξει την ευθεία φραξιονιστική αντιπαράθεση (που την ξέρει καλά λόγω θητείας στο ΚΚΕ) αλλά τη μάχη των θέσεων και των ιδεών μέσω και του think tank τoυ EΝΑ όπου έχει διαμορφώσει σε φυτώριο επιστημόνων και ερευνητών με συχνές ημερίδες και εκδηλώσεις. Με βαθιά οικονομική γνώση, έχει μιλήσει για τον φόβο του μισού δικομματισμού, δηλαδή για το σενάριο, κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι σταθερά ως πόλος πολύ πίσω από την κυβερνώσα παράταξη χωρίς να την απειλεί. Μιλάει με την Ομπρέλα, δεν ανήκει όμως σε τάσεις και ρεύματα στο κόμμα, ενώ διατηρεί πάντα διαύλους και σχέσεις με την ηγεσία. Θα συνεχίσει να κινείται με πολιτική ατζέντα κατά της κυβέρνησης, αλλά πάντα έχοντας στον νου του μια αντιπαράθεση με προγραμματικούς όρους.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Πάντα άτυπος επικεφαλής των 53, παρότι εσχάτως αποστασιοποιημένος από τη βαριά εσωτερική μάχη, επανέρχεται συχνά με το περίφημο Ημερολόγιό του (TVXS) και ενίοτε δεν φείδεται να ρίχνει τις βολές του προς όλες τις κατευθύνσεις. Εσχάτως ο Τσακαλώτος δεν φαίνεται να είναι σε mood σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως έχει ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα στο οικονομικό πεδίο που γνωρίζει καλά. Δεν θα αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα, δεν διεκδικεί τέτοιες δάφνες, θέλει ένα κόμμα συλλογικό και όχι αρχηγικό, κάτι που επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του. Ο τέως τσάρος της Οικονομίας παρακολουθεί με ανησυχία το δημοσιονομικό σκέλος της κυβερνώσας πολιτικής και εκφράζει τους φόβους του για το μέλλον της χώρας. Η δική του πάντως ατζέντα έχει να κάνει με μια παράταξη με ταυτότητα Αριστεράς και βλέμμα στο μέλλον, ενώ δεν διστάζει να υπενθυμίζει τις ταξικές διαιρέσεις και μεροληπτικές πολιτικές των αντιπάλων του. Εσχάτως, πάντως, η ησυχία που δείχνει απέναντι στον Τσίπρα έχει να κάνει υπό μία έννοια και με το γεγονός πως το κόμμα έχει υιοθετήσει το επιχείρημα πως το «μαξιλάρι του πλεονάσματος» ήταν καλό. Και έχει σημασία αυτό αφού κατά καιρούς ο Τσακαλώτος έχει ακούσει σκληρή κριτική εσωτερικά γι’ αυτό και πόσο επιβάρυνε τη μεσαία τάξη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κρατά τα κλειδιά του κόμματος για το οποίο συχνά λέει πως έχει αλλάξει όλη η λογική στο κομμάτι της οικοδόμησης και του ανοίγματος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων την επόμενη ημέρα έτσι κι αλλιώς, ενώ έχει άποψη και για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για τον μετασχηματισμό του κόμματος, ένα προσεκτικό άνοιγμα με όρους και με ταξική ματιά. Δεν φείδεται να συγκρουστεί αν χρειαστεί, και εσωτερικά, διατηρεί καλές σχέσεις με διάφορες ομάδες (π.χ. Ομπρέλα), ενώ έχει και τους δικούς του συνομιλητές. Θα έχει σίγουρα λόγο ως γραμματέας του κόμματος στις διεργασίες του φθινοπώρου, ενώ είναι γνωστό πως βλέπει με καχυποψία το άνοιγμα στο Κέντρο ανήκοντας σε εκείνα τα στελέχη που θέλουν μια μαζικότερη απεύθυνση στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας.
ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Οι μικροπολιτικές στήλες ήδη την έχουν εγγράψει ως ένα εκ των προσώπων που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτό προϋποθέτει μια ακόμη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια συμφωνία με τον πρόεδρο του κόμματος. Επιμελής στο χαρτοφυλάκιό της, η Εφη Αχτσιόγλου δεν εντάσσεται πια σε τάσεις (ήταν φιλική και κοντά στους 53), ενώ ανήκει στα πρόσωπα που ο Τσίπρας έχει στην πρώτη γραμμή (όπως και τον Αλέξη Χαρίτση βέβαια) κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Κι εκείνη πάντως δεν βλέπει θετικά έναν εκπασοκισμό του κόμματος, ενώ θέλει μια αντιπαράθεση με τη ΝΔ δομική και πάνω σε θέσεις και σχέδιο.