Αποκαμωμένοι από την προσπάθεια, αλλά και αποκαρδιωμένοι από το αποτέλεσμα είναι οι εμπλεκόμενοι στις πυρκαγιές. Υπουργοί, κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας παλεύουν μέρες τώρα με τις ατιθάσευτες πύρινες φλόγες και δεν έχουν λόγια να περιγράψουν το στοιχειό που επέπεσε επί των κεφαλών τους. Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς και οι αρχηγοί είναι στην κυριολεξία χαμένοι μεταξύ επιχειρησιακού κέντρου και πύρινων μετώπων. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή ένιωθαν το επερχόμενο κακό. Με την εκδήλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη μιλούσαν για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, απέφευγαν τις συνήθεις αισιόδοξες προγνώσεις και αντιθέτως σημείωναν ότι ο προηγηθείς καύσωνας είχε καταστήσει το συγκεκριμένο πευκοδάσος πυριτιδαποθήκη. Και βεβαίως κατανόησαν εξ αρχής την ανεπάρκεια των μέσων και των δυνατοτήτων των μηχανισμών πυρόσβεσης. Αναπτυσσόμενες μάλιστα και εξελισσόμενες οι πυρκαγιές με τη βοήθεια των δυτικών ανέμων που προβλέπονταν να φυσούν σε ολόκληρη τη χώρα από την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκε ακριβώς η αδυναμία. Κάπως έτσι εκρίθη ότι τα καιόμενα πευκοδάση δεν μπορούν να σωθούν και επελέγη να δοθεί η μάχη διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στα πύρινα μέτωπα. Στη βάση των παραπάνω ο Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες το βράδυ της Πέμπτης να προστατευθούν εκκενώνοντας τους απειλούμενους οικισμούς, ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας. Περιττό δε να σημειώσουμε ότι η διαδικασία των εκκενώσεων, που επικρίνεται ελαφρά τη καρδία από ορισμένους, μόνο απλή δεν είναι. Είναι διαδικασία περίπλοκη και δύσκολη, απαιτεί ασφαλείς προβλέψεις και πλήρη συντονισμό.
Οπως και να έχει, ούτε ψύλλος στον κόρφο του κ. Μητσοτάκη. Εκεί που προσέβλεπε σε καλύτερες μέρες, βρέθηκε να παλεύει με τις αδηφάγες φλόγες και να τελεί υπό έντονη πολιτική και κοινωνική πίεση. Η καταστροφή χωρίς αμφιβολία είναι ανείπωτη, το περιβάλλον χάνει τους πνεύμονές του, η ζωή των πολιτών δυσκολεύει και η οργή τους θεριεύει. Οσοι έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους δεν μπορούν να αποδεχθούν το κακό, απαιτούν απόδοση ευθυνών και προσβλέπουν σε πραγματικές βοήθειες. Οι επόμενες μέρες δεν θα είναι εύκολες για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Θα απαιτηθεί γενναιότητα και ευθυκρισία ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες και να διαμορφωθεί ένα επαρκές σχέδιο αποκατάστασης των πληγών που άνοιξαν οι φωτιές στο περιβάλλον.
Αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής
Εκείνο που μπορούμε να σας βεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση θα θέσει με ένταση το επόμενο διάστημα το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ηδη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης έχει αφιερωθεί στη μελέτη του όλου θέματος και δεν κρύβει ότι οι πτυχές του είναι πολυδιάστατες, ακουμπούν πάμπολλες πλευρές της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια και θα χρειαστούν βαθιές επεξεργασίες για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων και των πολιτικών που θα υιοθετηθούν. Μάλιστα ο ίδιος θεωρεί ότι η όλη διαχείριση του φαινομένου δεν μπορεί παρά να έχει έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς θα τύχουν γενικής εφαρμογής και θα χρειαστούν ξεχωριστές πρόνοιες για τους φτωχότερους των συμπολιτών μας που δεν θα έχουν τις οικονομικές δυνάμεις να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες.
Εκτακτες επιστροφές
Εσπευσμένα και με στρατιωτικό ελικόπτερο επέστρεψε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αθήνα από τη Νάξο όπου παραθέριζε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Επικράτειας με τα πολυάριθμα πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη και την αδυναμία ελέγχου τους. Η Πρόεδρος ζήτησε να βρεθεί κοντά σε αυτούς που επλήγησαν από τις φωτιές και να συγχαρεί τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία έσωσαν ζωές.
Αντιστοίχως επέστρεψε άρον-άρον στην Αθήνα από τις διακοπές του ο υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, ενώ άλλοι που περίμεναν πώς και πώς το Σάββατο προκειμένου να αποχωρήσουν, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναγκάστηκαν να μείνουν στην Αθήνα εξαιτίας των πυρκαγιών και να τελούν σε συνεχή εγρήγορση και συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιττό να σημειώσουμε ότι άπαντες τελούσαν σε κατάσταση απόγνωσης βλέποντας τις πυρκαγιές να ξεπηδούν κάθε τόσο και σε διαφορετική περιοχή της χώρας.
Η όλη εικόνα ήταν δραματική. Οι εντολές για εκκενώσεις περιοχών δίνονταν συνεχώς. Αυτός που είχε την ευθύνη για να ετοιμάσει εντολή εκκένωσης μετά από συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, στέλεχος του αρμόδιου υφυπουργείου. Το όνομα αυτό ακούστηκε πολλές φορές στη σύσκεψη όταν βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια εκκένωση. Ακούστηκε ωστόσο και μια φορά επειδή δεν δόθηκε για μια περιοχή καμία εντολή για εκκένωση. Τι είχε συμβεί; Κάποιος υπάλληλος της Περιφέρειας είπε σε τηλεοπτικό σταθμό την ώρα της απευθείας μετάδοσης ότι δόθηκε η εντολή για να εκκενωθεί μια περιοχή στην Αττική, χωρίς να υπάρχει λόγος εκκένωσης, αφού η φωτιά ούτε καν πλησίαζε. Το άκουσαν οι κάτοικοι από την τηλεόραση και μάζεψαν τα υπάρχοντά τους για να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αλλά επισήμως εντολή εκκένωσης δεν δόθηκε ποτέ.
Το σημαντικότερο ίσως της σύσκεψης ήταν οι πρώτες προτάσεις ή αποφάσεις που έγιναν για την επόμενη ημέρα. Με κύριο μέλημα να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αφού και τα σπίτια μπορούν να ξαναχτιστούν και τα εργοστάσια μπορούν να ξαναλειτουργήσουν και τα δάση μπορούν να αναδασωθούν, ζητήθηκαν προτάσεις για αποζημιώσεις και για αποκατάσταση ζημιών. Μαθαίνω ότι εκείνο το βράδυ αποφασίστηκε οι αποζημιώσεις να γίνουν με τη μέθοδο fast track, την ίδια δηλαδή μέθοδο γρήγορης αποζημίωσης που ακολουθήθηκε με τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε πλημμύρες και σε σεισμούς.
Σύγκρουση για τον αναβαλλόμενο φόρο
Τώρα μέσα σε αυτό τον κακό χαμό ξέσπασε και σύγκρουση μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα και του αρμόδιου για τις τράπεζες υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού. Αντικείμενο της διαφοράς μία ακόμη ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου για τα πιστωτικά ιδρύματα, ενός απόλυτα τεχνικού θέματος που ωστόσο βαραίνει τις τράπεζες και θολώνει στο διηνεκές την εικόνα τους. Οι τράπεζες διεκδικούσαν τη ρύθμιση, ο κ. Ζαββός αποδέχθηκε το αίτημα, αλλά ο κ. Στουρνάρας προσέβαλε τη συγκεκριμένη επιλογή. Νικητής ωστόσο βγήκε ο κ. Ζαββός, ο οποίος επέτυχε την έγκριση της ρύθμισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως βλέπετε, χάνει και ο κεντρικός τραπεζίτης πότε-πότε.