Ο κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο διάστημα είναι ένας: να ενισχυθεί περαιτέρω το αντικυβερνητικό κλίμα. Και αυτό διότι, όπως ο ίδιος εκτιμά και λέει στους συνομιλητές του, πλέον επιβεβαιώνεται η δημιουργία ενός μετώπου κατά της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίαρχη είναι πλέον η εκτίμηση ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία υποχωρεί σημαντικά και είναι δύσκολο να στηθεί εκ νέου, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το «νεκραναστήσει», όπως λένε.
Ο εκλογικός συναγερμός
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλες τις συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες, αλλά και με πρόσωπα εκτός πολιτικής, εμμένει στην άποψη, αξιοποιώντας και την προ είκοσι ημερών εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, ότι διογκώνεται σταδιακά η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και πλέον αρχίζει και εμφανίζεται πτώση στα ποσοστά της κυβέρνησης.
Υπό αυτή την οπτική, στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ορθώς ετέθη το κόμμα, από την Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη και μετά, σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, ανεξαρτήτως αν θα επιλέξει τελικά ή όχι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα σταμάτησε την εσωστρέφεια σε πολύ μεγάλο βαθμό, συσπείρωσε το κόμμα και έδωσε δυναμική εξωστρέφειας. Εστιάζουν ιδιαίτερα στις τελευταίες περιοδείες του πρώην πρωθυπουργού σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Λέσβο, ακόμη και στην «εχθρική», όπως τη χαρακτηρίζουν, Μύκονο, οι οποίες εξέπληξαν θετικά – κατά τα λεγόμενά τους – το επιτελείο του κ. Τσίπρα με έμφαση στο επιχείρημα ότι μεταστρέφεται σταδιακά το κλίμα.
Ενα κόμμα που δείχνει ετοιμοπόλεμο
Αν και χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια και δουλειά, εκτίμηση που επισημαίνεται από πολλές πλευρές, παράλληλα με την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία από το φθινόπωρο, στον ΣΥΡΙΖΑ στέκονται με έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις που μίλησε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν ένα κόμμα σε δημοσκοπική στασιμότητα, αλλά ένα κόμμα που επανασυσπειρώνει τους ψηφοφόρους του και δείχνει ετοιμοπόλεμο.
Η ανταπόκριση των πολιτών στις προεδρικές περιοδείες του τελευταίου μήνα, μετά και την επισημοποίηση του προγράμματος όπως αυτό προέκυψε από την Προγραμματική Συνδιάσκεψη, επιβεβαιώνουν πως καταγράφεται αφενός συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση μήνα Ιούλιο και εν μέσω πανδημίας σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λασίθι, Μυτιλήνη), αφετέρου όξυνση των κοινωνικών αντιδράσεων για τις πολιτικές Μητσοτάκη, ακόμα και από ψηφοφόρους της ΝΔ.
Τούτο δε συμβαίνει είτε αυτές αφορούν πολιτικές πρωτοβουλίες είτε την υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας που βρίσκεται πάλι σε έξαρση από τις παλινωδίες και την ελαφρότητα της κυβέρνησης» αναφέρουν ανώτεροι κομματικοί παράγοντες.
Προετοιμασία για «καυτό φθινόπωρο»
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται από τώρα για ένα «καυτό φθινόπωρο», καθώς η φθορά που είναι ήδη εμφανής για την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαία με πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις για την κοινωνική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, όπως λένε, μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τον αποκλεισμό 30.000 μαθητών από τα ΑΕΙ ως «πελατεία για τους κολεγιάρχες χορηγούς της ΝΔ, ζήτημα το οποίο και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε κυνικά πως θα έχει πολιτικό κόστος, επιτιθέμενος στους μαθητές και τις οικογένειές τους», όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην εφαρμογή του εργασιακού νόμου με ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας και απολύσεις, στην περαιτέρω παύση ισχύος έστω και των ανεπαρκών μέτρων στήριξης για την πανδημία, ενώ συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις της τουριστικής σεζόν από τις παλινωδίες που έφεραν το τέταρτο κύμα πανδημίας στην καρδιά της σεζόν, με αποτέλεσμα και τις εξαιρετικά μειωμένες εποχιακές προσλήψεις της τουριστικής περιόδου.
Μέχρι στιγμής δεν αλλάζει η πρόθεση ψήφου
«Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εφαρμόσει αυτή τη βαθιά αντικοινωνική πολιτική, έχοντας ο ίδιος εκτεθεί ανεπανόρθωτα και απονομιμοποιημένος στο πανελλήνιο με το ψευδές πόθεν έσχες του και τα ακόμη χειρότερα ψέματα που έχει πει για να καλύψει την παρανομία του» τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Το αντικυβερνητικό κλίμα που δημιουργείται σταδιακά με παράλληλη υποχώρηση και του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου είναι και το κεντρικό συμπέρασμα των Εκλογικών Τάσεων (8ο τεύχος) της περιοδικής ανάλυσης του «Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς» που επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα,πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ, και ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης
Αναλύοντας τις μετρήσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2021, διαπιστώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν αλλάζει η πρόθεση ψήφου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν καταγράφονται ενθαρρυντικές τάσεις στον συγκεκριμένο δείκτη. Εκτιμάται δε ότι αυτές θα αποτυπωθούν σε δεύτερο χρόνο, όσο το δίλημμα της κάλπης γίνεται πιο άμεσο και πραγματικό. Στην ανάλυση αυτή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κοινωνία δείχνει κουρασμένη και με λίγες αντοχές. Η αρχική συσπείρωση που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας έχει εξανεμιστεί και η κόπωση, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές επιλογές στη διαχείριση της κατάστασης, έχει αλλάξει άρδην το κλίμα. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και οι επιφυλάξεις της κοινωνίας ως προς τα μέτρα στήριξης, σύντομα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός αντικυβερνητικού κοινωνικού και πολιτικού κλίματος.
Τα «ενδιάμεσα» κοινά
Ακόμη, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναλύουν με προσοχή και τα όσα διατυπώθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) για το ελληνικό κομματικό σύστημα δύο χρόνια μετά τις εκλογές. Ιδιαίτερα εστιάζουν στην εισήγηση του διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Κουστένη που παρουσιάζοντας επεξεργασμένα στοιχεία από διαχρονικές σειρές exit polls των εκλογικών διαδικασιών της τελευταίας πενταετίας επισήμανε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως επισήμανε, διατηρεί την πλειοψηφία σε αριστερούς-κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, λαϊκά στρώματα και νέους, αλλά μετά το 2019 μειοψηφεί σταθερά στα «ενδιάμεσα» κοινά: μεσαία στρώματα, ενδιάμεσες-παραγωγικές ηλικίες, μεσαίο ιδεολογικό χώρο, όπου και εδράζεται η μέχρι στιγμής κυριαρχία της ΝΔ. Μεταξύ άλλων τονίζεται στην ανάλυση ότι ο σημερινός (εναπομείνας) χώρος του «Κέντρου» είναι αμφίβολος ιδεολογικά και κυρίως ως προς την πιθανή περαιτέρω απορρόφησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το κόμμα μοιάζει ανθεκτικό σε ονομαστικό μέγεθος ψηφοφόρων, αλλά με μεγάλες ποσοστιαίες αυξομειώσεις και με αξιοσημείωτη κοινωνική και δημογραφική διαφοροποίηση στη σύνθεση της ψήφου» σημείωσε ο κ. Κουστένης.